Foto: © Jurjen Drenth via Utrecht Marketing
Categorie:Utrecht

Rietveld Schröderhuis

Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht, in 1924 ontworpen door de Nederlandse architect Gerrit Rietveld (1888-1964), staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt beschouwd als het architectonische meesterwerk van de moderne kunstbeweging De Stijl.

  • Een icoon van de moderne architectuur, gebouwd in 1924 volgens de beginselen van kunstbeweging De Stijl.
  • Het huis ontving in 2000 een plek op de beschermde Werelderfgoedlijst van UNESCO.
  • Boek een één uur durende rondleiding om het huis van binnen te verkennen.
Adres:
Prins Hendriklaan 50
3583EP Utrecht
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Rietvelds huis is waar je hart ligt

Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht werd in 1924 ontworpen in opdracht van weduwe en kunstbeschermer Truus Schröder, die het werk van Rietveld bewonderde. Het uiteindelijk gebouw is een eerbetoon aan de beginselen van kunstbeweging De Stijl, waar Rietveld een belangrijk lid van was: een driedimensionale asymmetrische samenstelling die speelt met naadloze overgangen tussen binnen en buiten, een uitgesproken primaire kleurenschema, en schuifwanden die de flexibele woonruimtes transformeren.

Als huidige eigendom van het Centraal Museum in Utrecht, is het huis zorgvuldig gerestaureerd naar zijn oorspronkelijke staat en ingericht met diverse Rietveldmeubels, waaronder de Rood-blauwe stoel (1917) en de zigzagstoel (1934).

Rietveld & De Stijl

Een van de belangrijkste leden van kunstbeweging De Stijl, Gerrit Rietveld, werd in 1888 geboren in Utrecht als zoon van een meubelmaker. In 1917 had Rietveld zijn eigen meubelmakerij in Utrecht, waar hij zijn iconische Rood-blauwe stoel ontwierp. De constructie van deze stoel was, met het oog op massaproductie, gericht op eenvoud en werd in 1919 uiteindelijk uitgevoerd in het primaire kleurenschema van De Stijl.

In 1924 werd Rietveld uitgenodigd om te exposeren in het Bauhaus en baande hij zich een weg in de architectuur met het ontwerp van het Rietveld Schröderhuis. Dit gebouw werd het architectonische paradepaardje van De Stijl, en lijkt op een driedimensionale Piet Mondriaan-compositie die levensgroot tot leven is gewekt. Wegens de drastische benadering van design en het gebruik van ruimte, wordt het huis wereldwijd erkend als de meest invloedrijke woning uit de vroege moderne tijd. Tot op de dag van vandaag oefent het gebouw invloed uit op de architectuur.

Veel van Rietvelds beroemdste werken, waaronder de Rood-blauwe stoel, kunnen worden bekeken in het Centraal Museum en het Rietveld Schröderhuis – de eerstgenoemde is de thuisbasis van de grootste collectie Rietveld-objecten ter wereld.

Meer bezienswaardigheden in Utrecht

De oude stad van Utrecht, met 2000 jaar aan geschiedenis, is rijk aan vele architectonische hoogstandjes. Van de torens en kasseien in het middeleeuwse centrum tot de moderne award-winnende gebouwen van het Utrecht Science Park en de vele meesterwerken die te zien zijn in het Centraal Museum, is Utrecht een van de meest inspirerende bestemmingen in Nederland voor liefhebbers van architectuur en design.

Bezoek het Rietveld Schröderhuis

Zie tijdens een één uur durende rondleiding met eigen ogen hoe dit beroemde huis speelt met flexibele ruimtes, kleuren en lijnen. Zorg ervoor dat u van tevoren reserveert.

Veelgestelde vragen

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer