Rietveld Schröderhuis

2.853 keer bekeken

1 van 2 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Rietveld Schröderhuis

Bezoek Rietvelds architectonische meesterwerk in Utrecht, dat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat.

Lees meer

Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht, in 1924 ontworpen door de Nederlandse architect Gerrit Rietveld (1888-1964), staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt beschouwd als het architectonische meesterwerk van de moderne kunstbeweging De Stijl. In 2017 staat het huis in het middelpunt gedurende de Mondriaan tot Dutch Design-festiviteiten, die de 100ste verjaardag van De Stijl vieren.

  • Een icoon van de moderne architectuur, gebouwd in 1924 volgens de beginselen van kunstbeweging De Stijl.
  • Het huis ontving in 2000 een plek op de beschermde Werelderfgoedlijst van UNESCO.
  • Boek een één uur durende rondleiding om het huis van binnen te verkennen.

Rietvelds huis is waar je hart ligt

Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht werd in 1924 ontworpen in opdracht van weduwe en kunstbeschermer Truus Schröder, die het werk van Rietveld bewonderde. Het uiteindelijk gebouw is een eerbetoon aan de beginselen van kunstbeweging De Stijl, waar Rietveld een belangrijk lid van was: een driedimensionale asymmetrische samenstelling die speelt met naadloze overgangen tussen binnen en buiten, een uitgesproken primaire kleurenschema, en schuifwanden die de flexibele woonruimtes transformeren.

Als huidige eigendom van het Centraal Museum in Utrecht, is het huis zorgvuldig gerestaureerd naar zijn oorspronkelijke staat en ingericht met diverse Rietveldmeubels, waaronder de Rood-blauwe stoel (1917) en de zigzagstoel (1934).

Rietveld & De Stijl

Een van de belangrijkste leden van kunstbeweging De Stijl, Gerrit Rietveld, werd in 1888 geboren in Utrecht als zoon van een meubelmaker. In 1917 had Rietveld zijn eigen meubelmakerij in Utrecht, waar hij zijn iconische Rood-blauwe stoel ontwierp. De constructie van deze stoel was, met het oog op massaproductie, gericht op eenvoud en werd in 1919 uiteindelijk uitgevoerd in het primaire kleurenschema van De Stijl.

In 1924 werd Rietveld uitgenodigd om te exposeren in het Bauhaus en baande hij zich een weg in de architectuur met het ontwerp van het Rietveld Schröderhuis. Dit gebouw werd het architectonische paradepaardje van De Stijl, en lijkt op een driedimensionale Piet Mondriaan-compositie die levensgroot tot leven is gewekt. Wegens de drastische benadering van design en het gebruik van ruimte, wordt het huis wereldwijd erkend als de meest invloedrijke woning uit de vroege moderne tijd. Tot op de dag van vandaag oefent het gebouw invloed uit op de architectuur.

Veel van Rietvelds beroemdste werken, waaronder de Rood-blauwe stoel, kunnen worden bekeken in het Centraal Museum en het Rietveld Schröderhuis – de eerstgenoemde is de thuisbasis van de grootste collectie Rietveld-objecten ter wereld.

Rietveld Schröder en 100 jaar De Stijl

Het Rietveld Schröderhuis is een levend manifest van de artistieke idealen van De Stijl. In 2017 zal het een middelpunt zijn gedurende de Mondriaan tot Dutch Design-festiviteiten, die de 100ste verjaardag van De Stijl vieren met een reeks speciale evenementen en tentoonstellingen. Het Centraal Museum organiseert  een grote tentoonstelling over het Rietveld Schröderhuis en de architect Rietveld.

Afgezien van het huis, is ook ander architectonisch erfgoed van Rietveld op veel plaatsen in Utrecht te zien. Ontdek het in 2017 middels speciale fiets- en wandelroutes, georganiseerd door het Centraal Museum.

Meer bezienswaardigheden in Utrecht

De oude stad van Utrecht, met 2000 jaar aan geschiedenis, is rijk aan vele architectonische hoogstandjes. Van de torens en kasseien in het middeleeuwse centrum tot de moderne award-winnende gebouwen van het Utrecht Science Park en de vele meesterwerken die te zien zijn in het Centraal Museum, is Utrecht een van de meest inspirerende bestemmingen in Nederland voor liefhebbers van architectuur en design.

Bezoek het Rietveld Schröderhuis

Zie tijdens een één uur durende rondleiding met eigen ogen hoe dit beroemde huis speelt met flexibele ruimtes, kleuren en lijnen. Zorg ervoor dat u van tevoren reserveert. Een ticket voor het Rietveld Schröderhuis geeft u op dezelfde dag ook toegang tot het Centraal Museum, waar u meer over het werk van Rietveld te weten kunt komen.

Tip van de redactie:

Ontdek Rietvelds erfenis aan Utrecht middels speciale fiets- en wandelroutes in en om de stad gedurende de festiviteiten ter ere van 100 jaar De Stijl. Informatie over de rondleidingen is verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum in Utrecht.

Grijp ook de zeldzame kans om het poortgebouw van kasteel Slot Zuylen te bekijken, dat vele vroege voorbeelden van Rietvelds meubelontwerpen huisvest. Deze intieme ruimte, die normaal gesloten is voor publiek, zal van 22 april tot en met 24 september 2017 open zijn voor rondleidingen.

Ontdek meer in de omgeving
Rietveld Schröderhuis
Adres: 
Prins Hendriklaan 50
3583EP Utrecht
Bekijk de website
Bekijk de website

Mondriaan tot Dutch Design

Vier 100 jaar De Stijl in 2017, van Mondriaan tot Dutch Design. De Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg richtte kunstbeweging De Stijl op in 1917.

Lees meer