Floating Farm Rotterdam
© Iris van den Broek
Categorie:Greener Cities

Drijvende boerderij in Rotterdam

Tientallen koeien wonen en grazen op een unieke, drijvende boerderij in Rotterdam. Met een melkrobot, ruime ligboxen en een automatische voerband leven de runderen welhaast in een hotel op het water. En mochten de dieren een wandelingetje willen maken? Het aangrenzende weiland biedt alle ruimte tot genieten in de buitenlucht. En het allermooiste: Floating Farm gaat zoveel mogelijk zelfvoorzienend en circulair te werk.

  • Koeien op het water in Rotterdam.
  • Zelfvoorzienend en circulair.
  • Plezier en educatie tegelijkertijd.
Adres:
Gustoweg 10
3029AS Rotterdam

Zonnepanelen & circulair voedsel uit de regio

Floating Farm Rotterdam with bridge

Floating Farm Rotterdam, gelegen in de stijlvolle Merwehave, is de eerste drijvende boerderij ter wereld en wordt gezien als een van de vele voorbeelden van groene innovatie in Nederland.

Zo voorzien drijvende zonnepanelen in de energiebehoefte en wordt regenwater opgevangen op het dak en daarna gezuiverd. Het voer voor de koeien komt grotendeels uit de stad. Het smaakvolle menu voor de koeien bestaat onder meer uit bierbostel, zemelen, aardappelschraapsel en gras van sportvelden en golfbanen uit Rotterdam.

Prachtig natuurlijk, maar het oog wil ook wat. Daarom kent de boerderij zoveel mogelijk een transparant uiterlijk: alle bezoekers zien wat er op Floating Farm gebeurt. Leuk en leerzaam voor zowel kinderen als volwassenen. Als bezoeker kun je het vee zien, ontdekken hoe het voer voor de koeien geproduceerd wordt en kan je leren hoe zuivelproducten gemaakt worden.

De melk van de koeien wordt verwerkt tot zuivelproducten, de mest wordt gescheiden en in de toekomst weer hergebruikt als een organische en rijke voedingsstof voor planten, tuintjes en parken in de stad.

Bekijk deze video

Groeiende wereldbevolking en stijgende waterspiegel

Maar de hamvraag is natuurlijk: waarom drijft deze boerderij op het water? Nou, het antwoord daarop is tweeledig. Enerzijds is landbouwgrond steeds schaarser, terwijl de wereldbevolking groeit. Dit resulteert in een zoektocht naar nieuwe manieren om de wereldbevolking in de toekomst kunnen blijven voeden.

Tegelijkertijd is ook klimaatproblematiek een directe aanleiding; Rotterdam is gelegen in een zeer watergevoelige delta. De stad heeft, net als veel andere steden, te maken met (veel) waterafvoer vanuit de rivieren, een stijgend zeeniveau en steeds heftiger regenbuien. Overstromingen door die stijgende waterspiegel liggen in de toekomst op de loer.

Door een boerderij drijvend te bouwen, kan de voedselproductie doorgaan, zelfs tijdens een (heftige) overstroming. Een idee even eenvoudig, als briljant, dus. En dan ziet het ook nog eens prachtig en gezellig uit. Een ideale combinatie van innovatiekracht en frisse architectuur op het water.

Vond je dit interessant? Ontdek meer