NOoF board with several examples
© Ngoc Chau
Categorie:Nederlandse mode: duurzaam en innovatief

Ontmoet de circulaire modeontwerpers van de duurzame golf

Nederland staat bekend om zijn Dutch Design. De Nederlandse ontwerpkracht in combinatie met een probleemoplossende mentaliteit maakt ons al eeuwenlang wereldberoemd. We voeren daarmee een onophoudelijke strijd tegen het water. En nog steeds zetten we deze kracht in, maar nu vooral om de aarde leefbaar te houden. Dutch Design stroomt ook door de aderen van onze modeontwerpers. Vastbesloten om deze vervuilende industrie duurzaam en circulair te maken, lopen ze aan kop met innovatieve oplossingen en toffe concepten. Laat je verwonderen over de innovatiekracht van de Nederlandse ontwerpers!

De roots van onze circulaire modeontwerpers

Start circular fashion journey at Hul le Kes

Het barst van het circulaire modetalent in Nederland. Ontwerpers die al bij het ontwerpproces nadenken over hoe een kledingstuk het beste gerecycled kan worden. Of wat dacht je van innovatieve fashion designers die 3D printen inzetten als techniek om zonder afval te produceren? Talenten kom je ook zeker tegen tijdens de jaarlijkse Dutch Design Week in Eindhoven waar men onder meer onderzoekt en pioniert om van afval nieuwe kledingstoffen te maken. Ook zijn er in het hele land al volop New Dutch modeontwerpers die laten zien hoe je oude kleding fantastisch kunt gebruiken als basis voor nieuwe collecties.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van circulariteit in de Nederlandse mode. En dat kun jij allemaal gaan bewonderen! Dat een relatief klein land als Nederland een grote stempel drukt op de mode, komt ook door de rijke textiel- en modegeschiedenis die helemaal teruggaat tot de Dutch Era (voorheen Gouden Eeuw). De Old Dutch konden er dus ook al wat van!

Een recyclebare jeans - lastig, maar niet onmogelijk

Joline Jolink jeans

Het vraagt veel denkkracht, doorzettingsvermogen én lef van de New Dutch modeontwerpers en -bedrijven om hun activiteiten helemaal circulair te maken. Een totaal andere manier van denken waarbij oude patronen doorbroken moeten worden. Het is niet even iets ‘wat je erbij doet’, maar het raakt je hele bedrijfsvoering. Zo denkt de Rotterdamse modeontwerper Joline Jolink al bij het ontwerpen na over circulariteit. “Het weglaten van klinknagels en het label bij jeans zorgen ervoor dat de jeans zich moeiteloos laat vermalen tot een nieuwe stof”, zegt de ontwerper. Dit inzicht leidde ertoe dat zij nu voor een geborduurd label kiest. Het klinkt zo simpel, maar bedenk het maar eens! Verreweg de meeste jeans bestaan nog uit meerdere materialen wat recycling lastig maakt.

Versleten textiel? Welnee, dat is júíst geschiedenis!

Check at Hul le Kes

We beginnen de circulaire modereis door Nederland bij Hul le Kes, een modemerk uit Arnhem dat al heel ver is met het toepassen van oude stoffen in hun complete collectie: een jurk van oud beddengoed, een pantalon van antiek linnen en een jas van upcycled wol. Modeontwerper Sjaak Hullekes: “We kijken op eenzelfde manier naar kleding en textiel zoals men ook kan kijken naar vintage design, antiek en kunst. Wij zien geen verval door slijtage van textiel, maar geschiedenis. Die geschiedenis, het karakter van textiel, willen we door blijven vertellen en gedragen laten worden door mensen.”

Dat Hul le Kes in Arnhem zit is geen toeval. Arnhem heeft de reputatie van broedplaats voor jong modetalent. Elk jaar in juni vind hier het Fashion + Design Festival plaats (de opvolger van de Modebiënnale) dat absoluut de moeite waard is om te bezoeken. Het bijzondere Begane Grond vind je eveneens in Arnhem. Hier stap je zowaar een duurzaam warenhuis binnen dat garant staat voor de meest unieke kledingontwerpen en waar verschillende modetalenten ook nog eens hun studio gevestigd hebben. Maar er is meer in Nederland wat een bezoekje waard is voor mode- én innovatieliefhebbers!

Wij zien geen verval door slijtage van textiel, maar geschiedenis.
Sjaak Hullekes, modeontwerper

Fruitleer en meer state of the art toepassingen

Leather making mangoes at Fruitleather

In het circulaire modebeeld van de toekomst zullen we ook productietechnieken en materialen terug gaan zien waar we ons nu nog niks bij kunnen voorstellen. Denk aan 3D geprinte stoffen, stoffen van gerecyclede materialen, stoffen van algen of fruit of stoffen met zonnecellen waardoor we met ons textiel groene energie kunnen opwekken. Het klinkt onvoorstelbaar, maar het is dichterbij dan je denkt.

Daar weten ze in Rotterdam alles van. Daar werkt het ontwerpersduo Koen Meerkerk en Hugo de Boon aan een nieuw materiaal: Fruitleather. Inderdaad, leer van fruit! Ze redden mango’s van verspilling en maken daar een leerachtig materiaal van dat kan worden gebruikt voor schoenen, kleding, tassen en nog veel meer. Ze willen een duurzaam alternatief bieden voor de vervuilende en dieronvriendelijke leerindustrie en laten zien dat we afval ook op een positieve manier kunnen gebruiken.

Geen fast-fashion maar tech-fashion

Artist Jalila Essaidi experiments with new materials: clothes made from cow dung

Trekt die invloed van techniek op mode je wel? Plan dan beslist een stedentrip naar Eindhoven en maak daar kennis met de tech-fashion ontwerpers zoals kunstenares Jalila Essaïdi, zij experimenteert met nieuwe materialen zoals kleding van koeienpoep (echt waar!). Of wat dacht je van ontwerper Pauline van Dongen met haar kleding en accessoires van Zonnestof, dat is textiel met zonnecellen er in geweven. En niet te vergeten Ellen Albers, die met haar New Order of Fashion een circulaire broedplaats vormt voor nieuw modetalent.

In Eindhoven draait het dus allemaal om innovatie. Duurzaamheid is hierdoor overal aanwezig in de Brabantse stad, en een bezoekje is het hele jaar door de moeite waard. Maar je kunt je bezoek een gouden randje geven als je in oktober komt en je trip combineert met de Dutch Design Week. Dit is het grootste designevenement van Noord-Europa waar meer dan 2.600 ontwerpers en 350.000 bezoekers samenkomen op ruim 110 locaties in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week is er ook altijd veel aandacht voor spannende mode-innovaties. Tip: koop je tickets op tijd!

In TextielLab Tilburg wordt hét uitgevonden

TextielLab weaving machine. Artist Otobong Nkanga

Als je toch in de provincie Noord-Brabant bent, stap dan ook even in de trein die je in twintig minuten naar onze textielhoofdstad Tilburg brengt. In het TextielLab (in het TextielMuseum) kun je meekijken over de schouder van een duurzame textielmaker en meer leren over handmatige en industriële technieken zoals weven, breien, borduren, tuften, passement, lasersnijden en 3D printen. Deze plek is echt een walhalla voor modeliefhebbers, professionals en studenten.

Een nieuwe outfit van gerecyclede stoffen

Arnhem Begane Grond working in the studio

Een belangrijk aspect van circulaire mode dat we nog niet hebben aangestipt, is recycling. Wist je dat maar 1% van alle kleding op dit moment gerecycled wordt? Dat is heel weinig en we gooien per jaar echt ontzettend veel weg! Gelukkig zijn er ook genoeg Nederlandse ontwerpers die al heel ver zijn met het maken van kleding van gerecyclede stoffen en naaigaren. Zo maakt LOOP .A LIFE circulaire truien en vesten, is het Amsterdamse MUD jeans beroemd om de circulaire spijkerbroeken en hun lease-abonnement op jeans, ontwerpt Pauline van Dongen circulaire rugzakken mét Zonnestof en heeft Kings of Indigo een missie om duurzame en circulaire mode mainstream te maken. Ook dit gebeurt allemaal in Nederland!