Arnhem Begane Grond working on designs
© Ngoc Chau
Categorie:Duurzame en innovatieve mode

Nederland: mode-innovator van de wereld

Zeg je fashion, dan zeg je waarschijnlijk Parijs, New York of Milaan. Maar wist je dat Nederland ook een toonaangevend modeland is met een rijke geschiedenis, vooruitstrevende modeontwerpers en interessante duurzame en circulaire modebedrijven? In Nederland wordt de toekomst van de mode bepaald. En dat kun je allemaal bewonderen!

Koploper op het gebied van duurzame mode

Nederlandse ontwerpers zijn al decennialang internationaal toonaangevend in de modewereld. Met hun avant-garde stijl laten ze menig wenkbrauw fronsen. Apart, gedurfd, onderscheidend en innovatief, zo worden de collecties van de Nederlandse fashion designers omschreven. Enkele internationaal bekende namen die niet meer weg te denken zijn uit de recente modegeschiedenis zijn en hun stempel hebben gedrukt zijn Frank Govers, Mart Visser, Spijkers en Spijkers, Victor & Rolf, Addy van den Krommenacker, Claes Iversen, Dries van Noten, Fong Leng, Iris van Herpen en Jan Taminiau.

Portraitphoto Jalila Essaidi with spider on her hand

Niet alleen in hun creaties, maar ook in de door hen gekozen productietechnieken lopen Nederlandse ontwerpers voorop. Van circulaire designers die zich inzetten om verspilling te voorkomen tot pioniers die innovatie en techniek inzetten om de modewereld te transformeren. Nederland heeft al deze talenten in huis. Misschien komen een kogelwerende huid van spinnenzijde, draagbare Zonnestof en robotische jurken die reageren op de omgeving bij jou over als rekwisieten uit een sci-fi film, maar voor de Nederlandse designers Jalila Essaïdi, Pauline van Dongen en Anouk Wipprecht is dit al de normaalste zaak van de wereld. Het mag duidelijk zijn, fashion in Nederland betekent zoveel meer dan designertassen en mooie schoenen. En dat laten deze, en heel veel andere fashion designers, al jarenlang zien!

Duurzaamheid en circulariteit zijn in de Nederlandse mode sleutelwoorden, omdat de Nederlandse ontwerpers willen laten zien dat het anders kan (en moet). Wat betreft oppervlakte is Nederland dan misschien een klein land, onze invloed op de modewereld is groot dankzij al die bijzondere en vooruitstrevende ontwerpers en hun creaties.

Wist je dat?

Solarcellen in textiel kunnen worden geweven waardoor je met het dragen van kleding energie kunt opwekken?

Pauline van Dongen clothes with solar

Nederlandse mode: design meets tech

Dat Nederland op het gebied van mode innoveert en pioniert is niet zo gek gezien de rijke textielgeschiedenis en de kracht van Dutch Design - de ontwerpfilosofie waar de Nederlanders zo beroemd om zijn geworden. Precies deze innovatiekracht wordt óók toegepast in de mode. En dat is de reden dat Nederlandse ontwerpers opvallen en internationaal gezien worden. Maar ja, een mode-innovator word je natuurlijk niet zomaar. En dat klopt, daar gaat inderdaad een hele geschiedenis aan vooraf.

Nederlandse mode, een reis door de tijd

Boating in Haarlem along the Waag

De Nederlandse mode gaat terug tot diep in de middeleeuwen, maar het kwam pas echt tot bloei in de 17e eeuw, ook wel bekend als de Dutch Era, waarin de Nederlandse handel en economie floreerden. Die welvaart leidde tot een grotere vraag naar luxe stoffen zoals kant, zijde en linnen. Nederlandse handelaren importeerden deze stoffen en hierdoor werden steden zoals Amsterdam, Alkmaar, Haarlem en Leiden beroemd om hun kleding- en textielproductie. En zo gebeurde het dat in deze steden het modebeeld van Europa werd bepaald. Voilà, en hiermee heb je meteen een paar te gekke stedentriptips in the pocket. Deze steden puilen uit van interessante musea en toffe winkelstraatjes met hippe boetiekjes en zijn nog niet ontdekt door de massa. Niet verder vertellen dus.

Nederlandse mode in de Dutch Era: internationaal invloedrijk

Lady on bench in Westfries museum in Hoorn

Naast toonaangevend in textiel was Nederland in die tijd ook een belangrijk centrum voor kunst en cultuur. Waarom is dit interessante informatie voor een modeliefhebber? Nou, hierdoor kun je de geschiedenis van de mode ook terugzien in onze kunstcollecties. De wereldberoemde Hollandse Meesters hadden grote invloed op de mode van die tijd. Schilders als Johannes Vermeer, Rembrandt van Rijn, Frans Hals, Jacob van Ruisdael en Jan Steen waren influencers avant la lettre. Door de imposante kleding van de rijken vast te leggen in hun werken hebben zij de Nederlandse mode op de kaart gezet en zo bijgedragen aan de verspreiding van trends tot ver over de landsgrenzen. Wil je hier een glimp van opvangen? Bekijk dan eens in welke musea de Hollandse Meesters te bewonderen zijn.

De Hollandse Meesters waren feitelijk influencers avant la lettre.
Saskia Sampimon-Versneij, duurzame lifestyle expert

Industriële revolutie, ook in de mode

Lady looks at fabrics for sock knitting machine

We spoelen even twee eeuwen vooruit naar de industriële revolutie, die in Nederland rond het jaar 1850 begon. De overgang van handgemaakte naar machinaal vervaardigde kleding zorgde voor nieuwe technieken, meer productie en een grotere verscheidenheid aan kledingstukken voor de verschillende sociale klassen. Volg dit spoor en dan kom je meer in het oosten en zuiden van Nederland terecht, bijvoorbeeld in Eindhoven, Enschede en Tilburg. In deze periode werd daar gepionierd met productietechnieken die het modebeeld van die tijd bepaalden. Wil je hier meer over weten? Dan is Tilburg met het TextielMuseum dé bestemming voor jou. Hier kun je de textielmachines van toen nog steeds in actie zien!

Trendsettende circulaire mode in Nederland

De geschiedenis van de Nederlandse mode is interessant, maar minstens even boeiend zijn de modeontwerpers van deze tijd. Want er gebeurt heel veel in Nederland dankzij de vele creatieve talenten die ons land rijk is. De combinatie van designacademies en de technische universiteiten dragen eraan bij dat Nederland frontrunner is op het gebied van duurzame en circulaire mode. Design does meet tech dus…

Pauline van Dongen working on developments

Circulaire mode kan op verschillende manieren en daar bijten Nederlandse modeontwerpers van de nieuwe duurzame golf zich in vast. Enkele bekende namen zijn Sjaak Hullekes, Pauline van Dongen, Joline Jolink, Joëlle Baten van Remake Studio en het duo Koen Meerkerk en Hugo de Boon van Fruitleather. Zij, en vele anderen, scheppen een nieuw en duurzamer modebeeld. En dat doen ze op hun unieke en eigen wijze: recycling, upcycling, het ontwikkelen van nieuwe productiemethoden, nieuwe materialen, 3D printing, vernieuwende concepten waarbij kleding gehuurd, gedeeld of geleend kan worden of baanbrekende innovaties zoals de spinnenhuid en de robotjurk. Uiteindelijk is het de Nederlandse ontwerpers van de duurzame golf allemaal te doen om het stoppen van klimaatverandering, milieuvervuiling en het uitputten van grondstoffen. We hebben immers maar één aarde en daar moeten we zuinig op zijn.

Wil je meer weten over modeontwerpers van deze duurzame golf? Duik dan in dit verhaal over een aantal Nederlandse modepioniers die duurzame en circulaire mode vormgeven. Door je bezoekje goed te timen, kun je het perfect combineren met dé mode-events van Nederland zoals Amsterdam Fashion Week in onze hoofdstad Amsterdam, het Fashion + Design Festival in Arnhem, Dutch Design Week in Eindhoven, Rotterdam Fashion Week in onze havenstad en Dutch Sustainable Fashion Week met activiteiten in het hele land.