Alkmaar

Alkmaar, ook wel ’Holland in het klein’ genoemd, herbergt talloze iconen op slechts 10 kilometer van de kust en 30 minuten van Amsterdam. Met een historische binnenstad vol grachten, een bloeiende kaasmarkt die eeuwenoude tradities voortzet, en een levendige winkelscene die de stad tot een van de leukste winkelsteden maakt, biedt Alkmaar een unieke mix van charme, cultuur en natuurlijke schoonheid.

Als een local
Ontdek Alkmaar als een local

Ontdek Alkmaar als een local

Cheese market Alkmaar

Het Waagplein, aan de voet van de Waagtoren, is naast een bruisende horeca-hub met gezellige terrassen ook het decor voor de oudste en grootste Kaasmarkt van Nederland. Elke vrijdag, van eind maart tot eind september, vindt hier het schouwspel van traditionele kaashandel plaats. Onder leiding van de Kaasvader rennen de mannen van het Kaasdragersgilde al ruim 430 jaar op en neer met berries vol kazen. Het zal je dan ook niet verbazen dat Alkmaar dé Kaashoofdstad van Nederland wordt genoemd.

D’Oude Stad is het historische centrum van Alkmaar. Denk: smalle straatjes, prachtige geveltjes, bruggetjes en grachten. Je waant je echt even terug in de 16e eeuw, vooral tijdens Kaeskoppenstad: een jaarlijks evenement in de zomer waarbij je een tijdreis maakt naar de 16e eeuw. De historische acts die worden opgevoerd zijn leuk voor jong en oud. Ook vind je in dit gedeelte van de stad unieke boetiekjes en delicatessenzaken zoals Sweets & Antiques, het lekkerste museumwinkeltje van Alkmaar.

Sweets & Antiques Alkmaar

Noord-Hollandse dorpjes

De Waag Alkmaar

Ten oosten van Alkmaar bevindt zich het Land van Leeghwater. Al fietsend vanuit Alkmaar over dijken kom je langs (museum)molens, bollenvelden en pittoreske dorpjes zoals De Rijp, het culturele hart van deze omgeving. Het cultuurhistorische karakter van deze omgeving nodigt uit om op ontdekkingstocht te gaan, of dat nu per fiets, boot, sup of te voet is. Middels uitgestippelde routes word je langs de leukste verkoopstalletjes en boerderijwinkels geleid, zoals Smit’s Boer & Goed en Bram & Aagie.

Verhalen. Je vindt ze overal in Alkmaar. Achter de deuren van (rijks)monumenten, op de versierde klok- en trapgevels, in de hofjes en bij de beelden in de stad. En natuurlijk in de musea. Zo is de Grote Kerk de culturele huiskamer van Alkmaar waar je naast concerten, exposities en andere evenementen, ook Het Grote Raam kan bewonderen. Dit grootste raam van Europa is ontworpen door kunstenares Fiona Tan en doet denken aan een caleidoscoop met een spel van kleuren en vormen.

Duurzaam
Groene routes en verhalen

Groene routes en verhalen

Alkmaar is omringd door polder, duinen, bos en strand. Logisch dus dat hier veel gewandeld en gefietst wordt! Er zijn tal van routes beschikbaar die je langs de mooiste plekjes leiden. Bij de Alkmaar Store – VVV in het centrum adviseren ze je graag persoonlijk. Fietsen en e-bikes huren kan op verschillende plekken in Alkmaar. Maak bijvoorbeeld een rondje door de duinen of ga een paar keer een pontje over via de zogenoemde ‘pontjesroute’. De app RoutAbel helpt je met een route.

Surroundings of Alkmaar

Alkmaar by the water

Leuk is het ook om Alkmaar vanaf het water te ontdekken. Dat kan op verschillende manieren, maar de meeste impact maak je op je sup. Als je die bij El Kombi Sup huurt, ten minste. Deze ‘sup & zero waste community’ organiseert tours, clean ups, lessen en Sup it ups waarbij je al suppend het zwerfafval uit de grachten haalt. Leuk om te doen en goed voor het milieu. Stiekem bang voor een nat pak? Huur dan een fluisterbootje bij Greenjoy en vaar gewoon lekker rond.

Een heerlijk groene stad

In 2022 won Alkmaar de Green Cities Europe Award Nederland. Daarbij werd deze Noord-Hollandse stad een inspirator genoemd voor Europese steden vanwege de werkwijze waarmee de gemeente in 3 jaar tijd 30.000 m2 groen heeft toegevoegd. Winkelen doe je dan ook in een groene omgeving, zoals op de vergroende winkelstraat De Laat, en let vooral ook op de leuke geveltuintjes her en der.

Shopping in Alkmaar

Verborgen parels
Alkmaars verborgen hoekjes

Alkmaars verborgen hoekjes

Het ’Alkmaars Kanaal’ over

Alkmaar Overstad

Het industriële gedeelte Overstad van Alkmaar bereik je lopend vanaf het centrum over het kanaal en huisvest ruim 80.000m2 aan winkels gespecialiseerd in wonen, elektronica, sport en reizen. Voor liefhebbers van upcycling en schatgraven is er een heuse kringloopboulevard met meerdere grote kringloopwinkels naast elkaar. De actieve bezoeker kan terecht in het overdekte winkelcentrum waar onder meer Buitenwinkel Bever, de ANWB en 2 grote sportwinkels gevestigd zijn.

Op het Ringersterrein vind je een zeldzaam stukje industrieel erfgoed: de Ringers cacao- en chocoladefabriek, waar dit gebied dus ook zijn naam aan te danken heeft. De fabriek wordt momenteel omgetoverd tot winkel- en horeca hotspot. Het Ringersterrein ligt aan het Alkmaars Kanaal en heeft de laatste jaren een groene metamorfose ondergaan. Het is heerlijk vertoeven aan de kade of met je voeten in het zand bij Stadstrand De Kade. Ook vind je hier restaurant Blue District en koffie hotspot Blusch. Als je even uitgeshopt bent en moe van het lopen kun je op dit gedeelte van Overstad heerlijk bijkomen.

Ringersfabrieks Erf Alkmaar at night

Creatieve broedplaats

Hal 25 Alkmaar

Creatieve broedplaats Hal 25 is de culturele speeltuin van Alkmaar. In de grote industriële hal met buitenterrein wordt er op los geëxperimenteerd en georganiseerd. Zo is het een biertuin, stadssauna, kunstfabriek en nog véél meer. Het wordt gezien als dé plek om je te laten inspireren, amuseren en verrassen. Tegelijkertijd kent het ook een mooie maatschappelijke functie, in de vorm van het ‘Stadslab’ waar lokale datavragen die in de stad leven op zaterdagen worden beantwoord. Zo kijken ze met behulp van data naar bijvoorbeeld naar geluidsoverlast, wijkprojecten en wateroverlast, maar ook naar vermiste katten en groen in de stad.

Ontdek meer steden als een local

Categorie: Ontdekken

Ultiem cultuursnuiven in Amsterdam

Amsterdam is een van de meest levendigde steden ter wereld. Waarom?

Boating in Almere surrounded by architectural gems
Categorie: Ontdekken

Almere: De jongste stad van Nederland

De jongste stad van Nederland heeft veel meer te bieden dan verwacht. ‘Ally’ is een architectuurmuseum in de open lucht.

Ladies enjoy downtown Amersfoort
Categorie: Ontdekken

Amersfoort: de Europese stad van het jaar 2024

Door haar middeleeuwse uitstraling zit Amersfoort boordevol fotowaardige plekken. Struin door de pittoreske straatjes, stil je honger in unieke restaurants, vul je tassen in boetiekjes of ga op culturele schattenjacht.