Haarlem

Haarlem, de prachtige hoofdstad van Noord-Holland, ademt geschiedenis en cultuur. Een stad met vele gezichten: het kent een gezellig historisch centrum, beroemde musea, een gevarieerd aanbod aan culinaire restaurants, schilderachtige grachten, mooie gevels en heeft met ‘de Gouden Straatjes’ de allerleukste winkelstraten. Dus, zin in een onvergetelijk dagje uit? Bezoek Haarlem, verken de rijke historie en laat je betoveren door de bruisende sfeer van deze stad.

Als een local
Beleef Haarlem als een echte mug

Beleef Haarlem als een echte mug

Couple looking down from balustrade Teylers Museum Haarlem

Van Hollandse Meesters tot stadshistorie: Haarlem is een unieke bestemming waar het verleden tot leven komt. Wordt het een museum of een wandeling langs historische monumenten? Natuurlijk wil je naar het Frans Hals Museum, vernoemd naar de beroemde schilder Frans Hals. En ook het Teylers museum, het oudste museum van Nederland, mag je eigenlijk niet missen. Maar dwaal ook eens langs historische gebouwen als het stadhuis, de Vleeshal, de Grote of St.-Bavokerk op de Grote Markt en Molen de Adriaan. Stuk voor stuk bijzondere monumenten die je doen terugdenken aan lang vervlogen tijden. Maar er is meer, veel meer…

Haarlem speelde, dankzij de beroemde bollenvelden die rondom de stad liggen, jarenlang een belangrijke rol in de bloemenindustrie van Nederland. De stad staat ook nu nog bekend om haar bloemenmarkten en het jaarlijkse Bloemencorso. Tijdens dit grootse evenement rijden kleurrijke praalwagens versierd met prachtige bloemen van Noordwijk naar Haarlem. Het is een geliefd evenement, dat, net als de Keukenhof, vele duizenden bloemenliefhebbers trekt.

Lady in greenhouse with tulips in bucket

Een overvloed aan cultuur

Square with cathedral of Saint Bavo Haarlem

Daarnaast heeft Haarlem, wier inwoners ook wel ‘Muggen’ genoemd worden, een levendige culturele scene met theaters, kunstgaleries en veel verschillende evenementen, waaronder Bevrijdingspop, Haarlem Jazz&More, Kunstlijn en Open Monumentendagen. Het is daarmee een aantrekkelijke stad voor zowel inwoners als toeristen, met een frisse mix van historische charme en moderne voorzieningen. Mooi voorbeeld daarvan is de Grote Markt: een historisch plein, met tal van frisse en hippe nieuwe horecagelegendheden (al zitten er, voor de liefhebbers, ook gewoon wat bruine kroegen…)

Of je nu geïnteresseerd bent in kunst, geschiedenis, muziek, theater of winkels: Haarlem biedt voor elk wat wils en nodigt bezoekers uit om de rijke culturele tradities en energie van de stad te ontdekken. Daar komt ook de fijne ligging bij om de hoek kijken. Er is niet alleen een station, maar het is ook de ideale uitvalsbasis voor een strandvakantie. Op nog geen 10 kilometer afstand ligt Bloemendaal aan Zee, een populair vakantieoord. Wil je dus een dagje het zand tussen je tenen voelen, maar daarna weer lekker naar de stad? Haarlem is dan de ideale oplossing.

Beach at Bloemendaal at the Sea

Duurzaam
Doe de lokale fiets food route

Doe de lokale fiets food route

Boating in Haarlem along the Waag

Haarlem is de ideale bestemming voor een duurzame stedentrip. Het kent steeds meer duurzame initiatieven en heeft een uitgebreid netwerk aan fiets- en wandelpaden, waardoor bezoekers het groene landschap op een gezonde en veilige manier kunnen verkennen. Maak bijvoorbeeld gebruik van de Local Food Fietsroute, om per stalen ros langs toffe plekken met lokale, ambachtelijke producten te fietsen. Of huur een fiets via Green Bikes om de stad te verkennen. Leuke tip: maak gebruik van de elektrische sloepen van Green Joy en vaar zelf met een fluistersloepje over Het Spaarne om zo Haarlem van een andere kant te ontdekken.

Ontdek de toekomst

Er zijn verschillende winkelmogelijkheden waar je bewust en duurzaam kunt shoppen. Wandel door de winkelstraten en ontdek bijvoorbeeld de duurzame koplopers. Er zijn ook jaarlijkse duurzaamheidsmarkten, waar circulaire initiatieven, organisaties en bedrijven samenkomen om bezoekers te informeren en te inspireren. Ook het jaarlijkse C the Future evenement sluit hier naadloos op aan. Tijdens het Weekend van de Wetenschap is dit festival voor jong en oud dé creatieve plek om alle te leren over circulariteit, innovatie, cultuur en de nieuwste technologische ontwikkelingen. Dit soort evenementen dragen bij aan het creëren van een duurzame, op de toekomst gerichte gemeenschap en stimuleren een bewuste levensstijl van zowel bewoners als bezoekers.

NYHAVN Haarlem

Verborgen parels
Ontdek de Haarlemse hofjes

Ontdek de Haarlemse hofjes

Green courtyard surrounded by old almshouses in Hofje van Staats in city of Haarlem

Een bijzonder kenmerk van deze stad, gelegen op nog geen 15 minuten van Amsterdam, zijn haar schilderachtige Haarlemse hofjes. Dit zijn prachtige binnenplaatsen, omringd door kleine huisjes, die een oase van rust en schoonheid bieden. En dat midden in de stad! Het verkennen van deze hofjes is als het ontdekken van verborgen schatten. Enkele van de bekendste hofjes zijn Proveniershof, Hofje van Staats, Hofje van Oorschot en de oudste: Hofje van Bakenes. Stuk voor stuk zijn het bijzondere plekken die vaak ook de nodige geschiedenis met zich meebrengen. Ooit waren het er 40, nu zijn er ruim 20 historische én zelfs enkele nieuwe hofjes te vinden in (en net buiten) het Haarlemse centrum.

Kenmerkend voor de hofjes is dat ze bijna allemaal gebouwd zijn rond een binnentuin. Absoluut een bezoek waard dus, maar hou er wel rekening mee dat er mensen in de omliggende huizen wonen. Praat daarom niet te luid en houd het bezoek bij voorkeur een beetje kort. Op HofjesinHaarlem.nl vind je een mooi overzicht van alle hofjes, met daarbij de nodige achtergrondinformatie en fotografie.

Teylers hofje Haarlem

  • Gravestenenbrug Haarlem
  • Schagchelstraat Haarlem
  • Warmoesstraat Haarlem

Ontdek meer steden als een local

Maastricht
Categorie: Ontdekken

Maastricht: Stad in een glooiend heuvellandschap

Maastricht bruist van de cultuur, creativiteit en gezelligheid. Ervaar deze parel van Limburg als een echte local en geniet er van de prachtige natuur, het heerlijke eten en de vriendelijke mensen.

Boating in Almere surrounded by architectural gems
Categorie: Ontdekken

Almere: De jongste stad van Nederland

De jongste stad van Nederland heeft veel meer te bieden dan verwacht. ‘Ally’ is een architectuurmuseum in de open lucht.

Breda people are strolling through center
Categorie: Ontdekken

Breda: historie én creativiteit

In Breda valt zoveel te ontdekken. Nieuwsgierig? Kom het zelf ervaren!