© NBTC / Bring yourself
Bring yourself

Wit met rode stippen: het Bolletjescafé

Warmenhuizen is een dorp met van oudsher veel schaatsers en fietsers. Ronald Dekker, eigenaar van Bolletjescafé De Klok, is zelf ook een fanatieke wielrenner en probeert minstens één keer per week op de fiets te zitten. Want de vrijheid die deze sport biedt is volgens Ronald de grote magie ervan. “Als ik het druk heb gehad en ik ga een rondje fietsen, kan ik daarna alles weer aan.”

Bring yourself, Ronald will do the same

Ronald Dekker is 50 jaar. Hij is eigenaar van Bolletjescafé De Klok in Warmenhuizen.

Sinds 2004 ben ik de eigenaar van Bolletjescafé De Klok. Iedereen die hier komt, ziet natuurlijk meteen de witgeverfde gevel met al die rode bollen erop. Een verwijzing naar de bekende ‘Bergtrui’ uit de Tour de France. In 1988 reed de Warmenhuizer profwielrenner Steven Rooks mee in de Tour. De toenmalige eigenaar van het café zou de gevel geel schilderen, als zijn dorpsgenoot de eindzege zou behalen. Rooks werd tweede, maar was wel de bergkoning van het klassement. Het is dus de bolletjestrui geworden!

Meer dan 100 jaar geschiedenis

Het Bolletjescafé is begonnen in 1921 als een koffiehuis bij de groenteveiling. Het heette destijds nog Veilinghuis De Klok, vernoemd naar de veilingklok. Nog eerder stond er een houten keet, waar behalve koffie ook sterke drank werd genuttigd. Dat liep wel eens uit de hand. Dorpsbewoners noemden het daarom De Razende Aap. Ons gelijknamig biertje zit in een driekwart literfles met een mooie illustratie van een aap in een bolletjesshirt op een racefiets.
Als je in het café doorloopt naar achteren, kom je in de ruime en sfeervolle brouwerij waar je speciale biertjes kunt proeven. Het lichtste biertje heet De Proloog, de triple heet De Buitencategorie. Allemaal namen die met de wielersport te maken hebben dus. Het Bolletjesbiertje was de eerste en dat is gewoon een heel lekker wielerbiertje.
Het café ligt in een prachtig polderlandschap in Noord-Holland en heeft alles dichtbij. Een tussenstopje waard!

Sociaal betrokken

Op woensdag gaat het allemaal net even anders in het Bolletjescafé. Dan doen mensen met een verstandelijke beperking de bediening en de keuken. Ze werken goed samen en zijn super vriendelijk naar de gasten. Misschien duurt het iets langer om een lekkere tosti of een broodje carpaccio op tafel te zetten. Heb je haast, kom dan op een andere dag terug, zeggen we altijd.

Fietsroutes en overnachten

Je kan hier je elektrische fiets opladen of vanuit het café een fietsroute inplannen. Zelf hebben we ook twee fietsroutes uitgezet. De ene leidt je via de Westfriese Omringdijk naar Schagen. De andere gaat richting de kust en de plaatsen Schoorl en Bergen. Wil je bij ons blijven slapen? Dan krijg je de Rooks-kamer of de Theunissen-kamer. Deze laatste verwijst naar een andere wielrenner, ook Bolletjestrui-drager en de ploegmaat van Steven Rooks.

Prachtplek in Noord-Holland

Het Bolletjescafé is echt een mooie verzamelplek van mensen. Dorpsgenoten en mensen uit de omgeving komen hier, toeristen die bijvoorbeeld in Schoorl of Bergen verblijven en fietsers weten ons natuurlijk ook te vinden. In een half uur ben je op het strand of in Alkmaar en met een uurtje in Amsterdam. Deze plek ligt in een prachtig polderlandschap in Noord-Holland en heeft alles dichtbij. Een tussenstopje waard!