© André Sarin via iStock
Categorie:Beroemde Nederlandse iconen

Nederlandse windmolens

Nederlanders zijn erg vindingrijk geworden als het om water gaat. Ze hebben dijken en forten gebouwd, en wind- en watermolens om nieuw land te winnen. De oudste molen is een watermolen uit de achtste eeuw. Deze technieken werden gebruikt om honderden meren en moerassen droog te pompen en om te voorkomen dat het land overstroomde. Vandaag de dag zijn windmolens zijn nog altijd karakteristiek voor het landschap, en vormen ze een symbool voor de Nederlandse strijd tegen het water. 

  • Nederland telt meer dan duizend molens.
  • Molens zijn typerend voor het Nederlandse landschap.
  • Bezoek de molens op Kinderdijk en de Zaanse Schans.

De beroemdste windmolens van Nederland 

In Kinderdijk vindt u de beroemdste groep poldermolens. Deze staan op de werelderfgoedlijst. Deze UNESCO-locatie met negentien molens laat zien hoe overstromingen werden voorkomen. Kinderdijk is niet alleen de basis van inventief watermanagement, maar ook een prachtig, pittoresk gebied. 

De vijf grootste windmolens ter wereld zijn de molens van Schiedam. Deze gigantische windmolens, waarvan sommige tot wel 40 meter hoog, waren belangrijk bij het produceren van jenever. Deze molens heten achtkante bovenkruiers en waren niet bedoeld voor het winnen van land, maar voor het malen van graan.  

In de ingepolderde Schermer vind u Museummolen Schermerhorn. Deze museummolen is een van de elf overgebleven molens die al vier eeuwen geleden het Schermeer hebben leeggepompt. In het prachtige polderlandschap ervaart u de kracht van de wind en ontdekt u de werking van het ingenieuze molensysteem.

Tenslotte moet u zeker een bezoek brengen aan de Zaanse Schans. Ongeveer 250 jaar geleden vormden 600 molens hier het eerste industriegebied van de hele wereld. Ze werden gebruikt voor verschillende industriĆ«le doeleinden, zoals het produceren van planken, verf, mosterd, olie en papier. Tegenwoordig is het een openluchtmuseum en monumentaal gebied dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt. 

Nederlandse Molens 

Er zijn meer dan duizend windmolens in heel Nederland, dus u kunt er moeilijk omheen. Toch kunnen we u een speciaal bezoek aan Kinderdijk, de Zaanse Schans en de Schiedamse molens van harte aanbevelen.

Categorie: Naar de site

Slapen op de Zaanse Schans

Wil je echt in Zaanse stijl slapen, dan boekt je bij Heerlijck Slapen op de Zaanse Schans. Deze Bed and Breakfast is volgens oude Zaanse Stijl ingericht.

Vond je dit interessant? Ontdek meer