Group of mudflat walkers on the tidal flats
© Frans Lemmens via Hollandse Hoogte

Vanuit de noordelijke provincies Friesland, Groningen en Noord-Holland is het mogelijk om wadlooptochten te maken naar verschillende Waddeneilanden als Ameland, Schiermonnikoog, Rottumerplaat, Terschelling en Texel.

  • Een unieke manier om de Waddenzee te ontdekken: wandel van het vasteland naar één van de eilanden.
  • Kies een wadlooptocht op eigen niveau en boek een wandeling met gids.
  • Wadlopen is het gehele jaar door mogelijk.

Wadlopen is een spannende en avontuurlijke manier om kennis te maken met een prachtig natuurgebied in het noorden van Nederland. Tijdens laagwaterstand vallen de zandbanken droog wat het mogelijk maakt om over de zeebodem te wandelen. De drooggevallen bodem bestaat niet alleen uit zandbanken maar ook uit kwelders, slikvelden en diepe en ondiepe geulen. Tijdens de tocht is het echt een gevecht met de natuur. Uren loop je door de modder, de ene keer zak je er dieper in weg dan de andere. Soms reikt het water tot aan je middel voordat je op de Waddeneilanden geraakt.

Worstelen door de modder

Rinsing feet clean after mudflat hiking

Wadlopen is een sport op zich, soms worstel je je letterlijk door de modder heen. Je wordt omringd door niets anders dan zee, wind en water en alleen op je eigen wilskracht kom je verder. Fysiek is het dus echt wel zwaar werk! Doe dit dus nooit alleen maar schrijf je in voor een groepswandeling.

Alle groepen worden begeleid door ervaren gidsen die de gevaren van de Waddenzee niet onderschatten. Zij nemen de groep mee en laten je naast het Wad ook kennismaken met vogels, vissen en planten die u tijdens de wandeling tegenkomt. Als je geluk hebt, staat je opeens oog in oog met een groepje spelende of zonnende zeehondjes op een zandbank. De gediplomeerde gidsen hebben een harde training van minstens drie jaar gevolgd zodat ze voorbereid zijn op alle weertypes, met de verradelijke getijden, de veranderende fauna en flora en het toedienen van eerste hulp mocht er iets voorvallen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer