© Gijs Versteeg Fotografie via MarketingOost
Categorie:Hanzesteden

9x de mooiste Hanzesteden van Nederland

Op zoek naar het échte Nederland? Die bijzondere combinatie van oud en nieuw? Bezoek dan de Hanzesteden! Toen Amsterdam nog maar een klein plaatsje was, waren deze machtige handelssteden aan het water de belangrijkste steden van Nederland. En die rijkdom is nog steeds te voelen. Elke stad heeft zijn eigen unieke vibe, maar ze ademen allemaal de authentieke sfeer zoals alleen een échte Hanzestad die heeft. Reis met ons mee langs negen steden, die allemaal met elkaar verbonden zijn en ervaar de charme van de Hanzesteden!

  • Ervaar de unieke historische sfeer van de Hanzesteden.
  • Van moois voor geschiedenisliefhebbers tot hotspots voor shopaholics en foodies, ontdek hoe veelzijdig de Hanzesteden zijn.
  • Beleef oud én nieuw in de Hanzesteden.

Harderwijk

Start uw avontuur in Harderwijk, een mix van eeuwenoude monumenten, hippe strandpaviljoens en prachtige musea. Breng hier een bezoek aan het Marius van Dokkum Museum (Academiestraat 7), het enige museum van een nog levende kunstenaar in Nederland. Met een beetje geluk ontmoet u de schilder zelf wel terwijl hij aan één van zijn humoristische schilderijen werkt. Of proef paling, dé lekkernij uit het IJsselmeer, in het Palingmuseum (Stephensonstraat 2). Uw dag in Harderwijk sluit u af met een hapje en een drankje aan het zandstrand of het historische centrum van Harderwijk.

Elburg

In Elburg is verdwalen praktisch onmogelijk. Deze bijzondere vestingstad is namelijk vierkant en binnen de grachten slechts 250 x 300 meter! Wie door Elburg loopt, voelt direct de sfeer van de oude vissersstad. Ontdek de eeuwenoude touwslagerij van de familie Deetman (Havenstraat 2), die vandaag de dag nog steeds touwen maakt voor boeren en vissers. Sta oog in oog met de geschiedenis van Elburg in Museum Elburg (Jufferenstraat 6-8) en bekijk typische Elburgse schepen, botters, op Bottermuseumwerf De Hellege (Havenkade 39). Van april tot oktober kunt u zelfs meevaren met een botter! En wie een vissersstad als Elburg bezoekt, moet natuurlijk ook een visje eten bij één van de goede restaurants in de stad. En als u met de kinderen op pad bent, moet u zeker een kijkje nemen bij Zandverhalen (J.P. Broekhovenstraat 9-11), een overdekte zandsculpturententoonstelling.

Kampen

De mooiste skyline van Nederland? Die vindt u in Kampen! Wie het uitzicht over de stad vanaf de IJssel bewondert, ziet hetzelfde wat kooplui in de Middeleeuwen zagen als ze bij de handelsstad aanmeerden. Geen moderne flatgebouwen, maar historische panden, poorten en kerken. Een bezoek aan Kampen is niet compleet zonder hét icoon van Kampen gezien te hebben, de Kamper Kogge, een nagebouwd Koggeschip uit 1340. U ziet haar op de Koggewerf (Havenweg 7), als ze niet uit varen is.

Hasselt

In de Middeleeuwen gingen mensen al op pelgrimstocht. Vandaag de dag is Hasselt nog steeds een knooppunt voor pelgrimsroutes. Aan uw eigen pelgrimstocht langs de Hanzesteden kan Hasselt natuurlijk niet ontbreken. Hasselt telt ruim 70 prachtige rijksmonumenten, het Oude Stadhuis en Grote Kerk aan de Markt zijn hoogtepunten die u niet mag missen als u van eeuwenoude architectuur houdt. Ook uniek in Hasselt zijn de grachten die dezelfde naam hebben als de grachten van Amsterdam. Wandel langs de beroemde Prinsengracht en Heerengracht, maar dan in Hasselt. Hasselt wordt daarom ook wel klein Amsterdam genoemd.

Zwolle

Is daar een ufo geland? Nee, het is het gebouw van Museum de Fundatie (Blijmarkt 20) in Zwolle.  Kunstliefhebbers kunnen niet alleen hun hart ophalen aan de bijzonder architectuur, maar ook aan de fantastische collectie beeldende kunst. Bezoek in Zwolle ook de mooiste boekenwinkel van Nederland, Waanders in de Broeren (Achter de Broeren 1-3). U kunt uren snuffelen bij deze boekenzaak en brasserie, die gevestigd is in een oude kerk. Heeft u na dit alles trek gekregen? In Zwolle vindt u smaakvolle restaurants voor elk budget, waaronder restaurant de Librije (Spinhuisplein 1), bekroond met maar liefst drie Michelinsterren.

Hattem

Hattem is misschien wel de meest schilderachtige Hanzestad. Geniet hier van de lekkerste chocolade of steek zelf de handen uit de mouwen tijdens een workshop bonbons maken bij Bonbonatelier A3. Het sprookjesachtige Hattem is ook het thuis van het Anton Pieck Museum (Noordwal 31), dat helemaal in het teken staat van kunstenaar Anton Pieck, bekend om zijn romantische illustraties én geestelijk vader van sprookjespark De Efteling. Vergeet ook niet het Bakkerijmuseum te bezoeken, een prachtig museum voor jong en oud waar u kunt voelen, ruiken én proeven hoe het is om in een bakkerij te werken. Even uitwaaien? Vanuit Hattem loopt u zo de bosrijke Veluwe op.

Deventer

Deventer is dé evenementenstad van Nederland met onder andere het Dickens Festijn in december en de grootste boekenmarkt van Europa in de zomer. Maar Deventer is ook een echte stad voor foodies. Breng een bezoek aan de Deventer Koekwinkel, waar volgens eeuwenoud, geheim recept kruidkoek gebakken worden. Geniet in het Havenkwartier van lokaal gebrouwen biertjes bij DAVO Brewpub (Sluisstraat 6) en schuif aan voor het eten bij foodhal Fooddock (Zuiderzeestraat 2). Duik tot slot in de geschiedenis van Deventer bij Museum de Waag (Brink 56).

Zutphen

Shop ‘till you drop in Zutphen! Zutphen is een heerlijke stad om te winkelen en doorheen te struinen. Wandel langs de Wijnhuistoren, over de IJsselbrug, langs de Walburgiskerk en het Oude Bornhof, een hofje aan de Zaadmarkt. Spot tijdens uw wandeling Stolpersteine, stenen die de Joodse inwoners gedenken die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Geen zin om te wandelen? Verken Zutphen dan vanaf het water met een fluisterboot (Rijkenhage 1)!

Doesburg

Doesburg is echt een stad voor levensgenieters. Ervaar vijfhonderd jaar gastvrijheid bij Stadsbierhuys de Waag (Koepoortstraat 2-4), al sinds 1478 in gebruik als herberg, café en restaurant. Museumliefhebbers kunnen in Doesburg een bezoekje brengen aan het Lalique Museum, vol juwelen- en glaskunst, en het Mosterdmuseum van de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek. Neem hier vooral een potje mosterd mee om thuis van te genieten. Honger? Eet dan echte Dutch Cuisine bij Grand-café Het Arsenaal 1309 (Kloosterstraat 15) in een uniek historisch pand dat onder andere dienst heeft gedaan als nonnenklooster.

Categorie: Naar de site

Visit Hanzesteden

Kunt u geen genoeg krijgen van al die prachtige Hanzesteden? Kijk dan op Visit Hanzesteden en ontdek wat er allemaal nog meer te beleven is!

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Hanzesteden

Ontdek de rijke geschiedenis van de Nederlandse Hanzesteden.

Lees meer