Logo Van Nellefabriek Rotterdam
© 365 Focus Photography via Shutterstock
Categorie:Rotterdam

Van Nellefabriek in Rotterdam

Door het gebruik van materialen als glas en staal, en de hoeveelheid licht en ruimte dat hierdoor ontstaat, noemt UNESCO de Van Nellefabriek een 'icoon van het Nederlandse modernisme'. Alleen al dat feit is een reden tot bezoek.

  • Uniek in materiaal en ontwerp.
  • Voormalige koffie-, thee- en tabaksfabriek.
  • Bruist vandaag de dag nog van commerciële bedrijvigheid.
Adres:
Van Nelleweg 1
3044BC Rotterdam

UNESCO Werelderfgoed in Rotterdam

De grachtengordel in Amsterdam, de molens van Kinderdijk... Nederland heeft legio schitterende monumenten op de UNESCO Werelderfgoedlijst. En daar is sinds 21 juni 2014 eentje bijgekomen: de Van Nellefabriek in Rotterdam.

The Van Nellefabriek in Rotterdam

Het gebouw, dat rond 1925 werd gebouwd als koffie-, thee- en tabaksfabriek, heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van de moderne architectuur in Europa. Architect Leendert van der Vlugt creëerde een pand waar zaken als licht, lucht en ruimte centraal stonden. Het resultaat is de prachtige Van Nellefabriek, gelegen in de Spaanse Polder van de Maasstad.

De Van Nellefabriek was zijn tijd ver vooruit in de vorm en materialen die zijn gebruikt. Funfact: het was een van de eerste (Nederlandse) fabrieken waar daadwerkelijk daglicht in te vinden was. Werkt toch ook een stuk lekkerder, zou je zeggen…

Bekijk deze video

Bijzonder raamwerk

Dat is overigens goed te zien, want het raamwerk is flink aanwezig en zorgt voor een stijlvolle, strakke vormgeving. Het bijzondere complex bestaat uit verschillende aaneengeschakelde gebouwen en wordt gezien als een van de hoogtepunten van de industriële, modernistische architectuur uit de 20e eeuw.

Tegenwoordig bruist het er nog steeds van commerciële bedrijvigheid. Er zitten tientallen hippe start- en scale-ups en delen van het grootschalige Rijksmonument zijn ingericht als evenementenruimte. Dat zegt ook direct wat over de benoeming tot UNESCO-werelderfgoed. Veruit het grootste deel van de (wereldwijde) UNESCO-lijst bestaat namelijk uit cultuurgoederen in openbaar bezit, terwijl de Van Nellefabriek als ‘creatieve hub’ juist bestaat bij de gratie van jonge bedrijfjes.

Locatie Van Nellefabriek

De Van Nellefabriek ligt vlakbij voetbalstadion Het Kasteel, op een fietsafstandje van het centrum: ben je in de populaire Witte de Withstraat, dan is het circa 4 kilometer trappen tot deze voormalige koffiebranderij. Door de moderne inrichting en stijlvolle hoeken en vormen van de Van Nellefabriek is -ie erg populair onder fotografen.

Belangrijk punt: de Van Nellefabriek is niet zomaar te bezoeken. Immers: er zitten allerlei bedrijven en organisaties. Wel is er een bezoekerscentrum opgericht en bestaat er de mogelijkheid om een rondleiding te boeken. In het bezoekerscentrum vind je een hoop achtergrond over het ontstaan en gebruik van de fabriek.

Vond je dit interessant? Ontdek meer