Skateboarding guy in Almere
© Visit Flevoland

Moderne architectuur, een groot winkelaanbod en prachtige natuurgebieden. Dat is Almere, een van de jongste en hipste steden van Nederland.

  • Ideaal voor strand- en watersportliefhebbers.
  • Stad van de Floriade Expo in 2022.
  • Ontdek de prachtige natuurgebieden Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen.

Almere, gelegen in het zuid-westen van de provincie Flevoland, bestaat eigenlijk nog niet zo lang. Sterker nog: de hele provincie Flevoland is relatief nieuw. Begin vorige eeuw was hier namelijk nog enkel water. Veel water. Om de groeiende bevolking van Amsterdam en omstreken een plaats te bieden werd besloten om de zogenoemde Zuiderzee in te dammen en droog te malen. Het resultaat: een moderne provincie met Almere als kloppend hart. Een groen hart, welteverstaan, met de Floriade Expo als absoluut hoogtepunt.

Almere biedt alles voor een heerlijke dagje uit in elk seizoen. Met meer dan 400 winkels is het nieuwe centrum ideaal om eens lekker te shoppen, terwijl de kustlijn van ruim 42 kilometer ideaal is voor strand- en watersportliefhebbers. Zo heeft deze stad in de Flevopolder het grootste catamaranstrand van Europa en kunnen surf- en kitesurfliefhebbers helemaal los gaan bij Surfstrand Almere Haven en het Atlantissstrand.

Natuur in en om Almere

Rondom de stad zijn er schitterende bossen, meren en polders te vinden, die bekend staan om unieke flora en fauna. Het meest bijzondere natuurgebied is zonder twijfel de Oostvaardersplassen. Je kunt er opmerkelijke vogels ontdekken en kennismaken met wilde zwijnen, edelherten, reëen, bevers en zelfs zeehonden.

Vogelspotters kunnen hun lol op bij de Lepelaarsplassen. Dit bijzondere plekje in Flevoland kent meer dan driehonderd soorten vogels. Het speciaal ingerichte bezoekerscentrum De Trekvogel is hierbij een goed startpunt voor een fietstocht of wandeling. Vooral vanaf de Oostvaardersdijk hebben fietsers en wandelaars een goed uitzicht over het gebied.

Maar bovenal kent Almere - dat Lelystad, de officiële hoofdstad van de provincie Flevoland, in het aantal inwoners ruimschoots heeft ingehaald - veel kunst en cultuur, vaak gericht op natuur en de mens.

In natuurbelevingcentrum de Oostvaarders vind je bijvoorbeeld een expositie over de natuur en de archeologie van de eerder genoemde Oostvaardersplassen. En Daniel Libeskind maakte één van de zeven bijzondere Land Art projecten in Flevoland. Polderland Garden of Love and Fire is volgens de maker bedoeld als een tuin om te mediteren. Toegegeven, het geheel is niet echt een museum, maar zeker het bezoeken waard!

Bekijk deze video

Moderne architectuur in Almere

Tenslotte is Almere ook een absolute aanrader voor liefhebbers van moderne architectuur. Met veel spraakmakende gebouwen als het het stadhuis, theaterpodium de kunstlinie, de Smaragd en de Citadel biedt de binnenstad vele architectonische hoogstandjes.

Bijzonder is de ecologische buitenwijk De Buitenkans, waar 55 gekleurde woningen zijn gebouwd geïnspireerd op de theorieën van de antroposoof Rudolf Steiner, die meende dat een organische architectuur, met veel schuine lijnen, kosmische inspiratie bracht.

Het gaat te ver om die theorieën hier uiteen te zetten, maar het levert een kleurrijk geheel op, waarbij geen woning recht is. Kamers zijn nergens rechthoekig en daken hebben een schuine belijning. Die daken hebben sedumbeplanting en vangen regenwater op, dat uiteindelijk terecht komt in een centrale vijver, waar riet voor de waterzuivering zorgt.

Aan het water dineren

En na het bezoeken van al dat moois, wil de maag misschien ook wat. Almere staat bekend om haar vele restaurants en terrasjes aan het water, in het bijzonder aan het Gooimeer. Want ook daar is het genieten geblazen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

City of Rotterdam surrounded by greenery

Greener Cities – De groene steden van morgen

Ga mee op reis naar de steden van morgen en ontdek hoe Nederland continu innoveert en haar steden steeds groener, duurzamer en gelukkiger maakt.

Lees meer over de groene steden van morgen