© Harry Beugelink via Shutterstock
Categorie:Ontdek Nederland

Typisch Nederlandse dorpen

In het centrum van Nederlandse dorpen en stadjes ziet u rijen kleine huisjes met trapgevels, winkels die u verleiden met typisch Nederlandse producten en gezellige restaurants waar u van regionale gerechten kunt genieten. Vaak loopt er een gracht door het centrum of een stadsmuur omheen. Het is precies hoe we ons typisch Nederlandse dorpen en stadjes voorstellen.

  • Ontdek de tradities en geschiedenis van vissersdorpen en vestingsteden.
  • Geniet van regionale gerechten in gezellige restaurants.
  • Dorpen omringd door water: ideaal voor een zeil- of vaartochtjes.

Vestingsteden doordrenkt van geschiedenis

Een van de beroemdste historische plaatsen in Nederland is het magische dorp Bourtange. U zult uw ogen niet geloven wanneer u de rode ophaalbruggen in dit vestingstadje ziet. Mensen in traditionele klederdracht lopen door de straten tussen de oude huizen. En plotseling hoort u een kanon... Een bezoek aan het vestingstadje Bourtange is een prachtige ervaring voor jong en oud!

Net als Bourtange is Naarden van boven gezien een dorp met een stervormige vestingmuur. Het is een van de best onderhouden vestingmuren in Europa en maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. U kunt in Naarden ook de geschiedenis ervaren door de bolwerken of ondergrondse kazematten te bezoeken.

Een in wit gehuld dorp

Thorn in de provincie Limburg heeft een betoverend aanzicht. De nonnen in het keizerlijke klooster van Thorn waren ongehuwde vrouwen van adellijke families. Zij woonden tot het eind van de 18e eeuw in de witgekalkte huisjes. Tegenwoordig vindt u in de witte dorpshuizen onder andere stijlvolle hotels en gezellige restaurantjes die zich hebben gespecialiseerd in de befaamde Limburgse keuken. Probeert u eens het verrukkelijke vleesgerecht zuurvlees, de regionale variant van het Duitse Sauerbraten?

Typisch Nederlandse dorpen aan het IJsselmeer

Wat nu het grootste meer in Nederland is, was vroeger een zeearm. Het is geen wonder dat er rond het IJsselmeer een aantal idyllische vissersdorpen ligt, waar de oude dorpstradities in ere worden gehouden. Zo ligt romantisch Monnickendam aan het water, waarmee het de ideale locatie voor een zeil- of vaartocht is. Marken ligt niet aan maar middenin het water. Op het eiland in het Markermeer ligt een betoverend klein dorp vol groene houten huizen en een witte vuurtoren, het ‘Paard van Marken’.

Hattem: Hanzesteden met een rijke geschiedenis

Aan de kust ligt Hattem, een stuk verder weg, maar 800 jaar geleden was het een druk handelscentrum aan de rivier de IJssel. De dorp ontwikkelde zich tot een charmante Hanzestad, waar men vandaag de dag een aantal historische gebouwen vindt. Bijvoorbeeld de Grote of Andreaskerk met zijn Romaanse toren en de Dijkpoort, een stadspoort uit de 14e eeuw. Voor een kort uitje: denk even niet aan de calorieën en geniet van al het heerlijks in bonbonatelier A3 (naast de Dijkpoort).

Orvelte: een van de mooiste dorpjes van Nederland

Orvelte in de provincie Drenthe ontstond in de tiende eeuw en is een van de meest romantische dorpen van Nederland met zijn huisjes met rieten daken en eeuwenoude kinderhoofdjes. De beste manier om al deze pracht in stijl te bezichtigen is per paardentram, die bezoekers in de zomer rondrijdt om de bezienswaardigheden te bekijken. Zo kunt u op een comfortabel tempo de historische smidse, zagerij en schuur met zijn collectie oude wagens bezoeken.

Tip van de redactie

Nederland is zo goed te bereizen dat u in een dag of weekend meerdere typisch Nederlandse dorpen en stadjes kunt bekijken. Alleen het dorp Thorn ligt meer uit de buurt maar hier vindt u heerlijke plekken om te overnachten.

Vond je dit interessant? Ontdek meer