© Vanyatko via Shutterstock

Route: Amsterdam in de winter

Glinsterende lichtjes die worden weerspiegeld door de grachten, warme chocolademelk in gezellige cafés: Amsterdam heeft een bijzondere aantrekkingskracht in de winter. Met het Amsterdam Travel Ticket kun je er optimaal van genieten en de hele stad verkennen met het openbaar vervoer (je komt er zelfs mee op de luchthaven Schiphol. Je kunt kiezen uit een ticket voor 1, 2 of 3 dagen). Vergeet niet om af en toe te stoppen voor warme chocolademelk! Lees hier meer over routes en laat u inspireren.

  • Laat je inspireren voor een bezoek aan romantisch Amsterdam in de winter.
  • Ontdek de stad en laat je comfortabel vervoeren met het Amsterdam Travel Ticket.
  • Bekijk de hoogtepunten met tramlijn 2, een bekende route die langs veel van de topattracties van Amsterdam rijdt.

Wat ligt waar op de kaart van Amsterdam

Onbeperkt reizen met 1 ticket door Amsterdam

Het Amsterdam Travel Ticket is een alles-in-een ticket dat je leven vergemakkelijkt. Je kunt het kopen bij het NS-serviceloket op Schiphol, bij AKO-boekenwinkels, de VVV en alle GVB-loketten in Amsterdam. Naast de reis met de NS-trein vanaf de luchthaven heb je u onbeperkt toegang tot alle bussen, trams, metro’s en veerponten van GVB, het Amsterdams vervoersbedrijf. Je kunt dus heel Amsterdam verkennen zonder andere kaartjes te hoeven kopen. Een speciale tip voor de tram: Tram 2 is uitgeroepen tot een van de mooiste tramroutes ter wereld en rijdt langs een groot aantal attracties.

Rondje Amsterdam

Museumplein: Rembrandt, Van Gogh en meer

Een van de belangrijke plekken die je bereikt met tram 2 is het Museumplein, waar de beroemdste musea van Amsterdam te vinden zijn: het Van Gogh Museum, het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum. Hier vind je vele werken van de Hollandse Meesters, waaronder “De Nachtwacht” van Rembrandt. Begin je dag vroeg om de massa voor te zijn; je kunt zelfs online een kaartje kopen om tijd te besparen. Wandel daarna door de Spiegelstraat met zijn vele antiekwinkels en kunstgalerijen. Daarna stap je weer op tram 2 richting Amsterdam Centraal Station, waar je na een korte rit uitstapt.

Trendy Amsterdam: ten noorden van de rivier

Voor het volgende deel van de route reis je over het water van het IJ. Stap aan boord van een veerpont achter het Centraal Station, die je in 15 minuten naar de NDSM-werf brengt. In deze voormalige scheepswerf vind je nu trendy plekken om te lunchen, zoals Pllek, Noorderlicht en de IJ-Kantine, met een prachtig uitzicht op Amsterdam aan de overkant van het water.

De romantische grachten van Amsterdam

Neem de pont terug naar het pittoreske centrum van Amsterdam en wandel langs de door UNESCO tot Werelderfgoed uitgeroepen historische grachten. Ze zijn nog mooier in de winter, wanneer de ondergaande zon lange schaduwen over kleine bruggetjes werpt, die zijn versierd met glinsterende lichtjes. Als je het geluk hebt om in de stad te zijn tijdens het Amsterdam Light Festival, zijn de prachtige lichtinstallaties in het donker een aanrader. Is het al tijd voor warme chocolademelk? In de Negen Straatjes vind je talloze gezellige kleine cafés, waar je heerlijk naar de voorbijlopende mensen kunt kijken. De Magere Brug over de rivier de Amstel is prachtig verlicht in de winter, een absolute aanrader. Bij het Centraal Station stap je op tram 4; je stapt weer uit bij de Utrechtsestraat, halte Keizersgracht.

Tijd voor een biertje in De Pijp

Amsterdam staat bekend om zijn romantische grachten maar de stad heeft nog meer te bieden. Inderdaad: Heineken-bier. De Heineken Experience is te vinden in de voormalige brouwerij. Hier kun je een rondleiding krijgen en bier proeven. Je komt er met tram 16 of 24 (vanaf het Centraal Station) of 7 of 10 (vanaf het Leidseplein). Wil je eerst iets eten? De Heineken Experience is gevestigd in de gezellige (en levendige ) buurt De Pijp, waar talloze restaurants, cafés en barretjes te vinden zijn. Als je de laatste tram naar huis mist, kun je met het Amsterdam Travel Ticket ook gebruikmaken van de nachtbus.