First aid training: blue gloves hand bandaging
© Microgen via Shutterstock
Categorie:Vakantie in Nederland: Handige tips

Ziekenhuis, arts of noodhulp? Medische zorg in Nederland

Natuurlijk hoop je dat op vakantie of reis je gewoon gezond blijft. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en dan is medische hulp wel zo handig. Geen zorgen: in Nederland hebben we uitstekende artsen, ziekenhuizen en andere vormen van medische zorg. Wij leggen de belangrijkste zaken voor je uit.

  • Gezondheidszorg op hoog niveau.
  • Spoed of geen spoed: Nederland helpt.
  • Medicijnen bij plaatselijke apotheek.

Spoed? 112

Als je directe medische zorg nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je een ongeluk hebt gehad, bel dan het alarmnummer 112. Dit nummer kun je altijd bellen in Nederland: je hebt er geen simkaart, beltegoed of contact met een Nederlands netwerk voor nodig - alle telefoontjes naar 112 worden direct doorgestuurd naar Driebergen, waar een callcenter 24/7 helpt met je probleem.

Yellow ambulance in front of hospital

Belangrijk: je kunt geen SMS-berichten of WhatsAppjes sturen naar 112. Het is louter een telefoonnummer.

112 is gericht op spoed. Acute medische zorg, dus. Ben jij bijvoorbeeld door je enkel gegaan? Dan is een telefoontje naar 112 niet nodig. Dan kun je beter op eigen houtje richting de EHBO gaan. De EHBO, ook wel: eerste hulp, vind je in ziekenhuizen. Doorgaans heeft die afdeling een eigen ingang. Loop richting de balie en ze helpen je daar graag verder.

Niet gratis

Hou er wel rekening mee dat medische (spoed)diensten in Nederland niet gratis zijn. Voordat je naar ons land gaat is het dus slim om even te kijken naar je eigen (reis)verzekering. Sowieso is het slim om (een kopie van) je verzekeringspapieren en -pasjes mee te nemen.

Ook is het handig om iets te weten van het Nederlandse zorgsysteem. Dat werkt op basis van verwijzen. Het is gebruikelijk dat je eerst naar een huisarts of huisartsenpost gaat, voordat je een specialist bezoekt.

Huisarts in Nederland

Doctor and patient with medical masks

Heb je een klein ongemak, of wil je iets laten controleren, ga dan naar de arts van bijvoorbeeld een vriend of vriendin uit Nederland. Die dokter zal je verder helpen en indien nodig, doorsturen naar de EHBO of een specialist. Als je in een hotel of B&B verblijft, kan de receptie je helpen met een afspraak.

De Nederlandse gezondheidszorg is van een hoge kwaliteit en vergelijkbaar met de gezondheidszorg in andere West-Europese landen. Diagnostische laboratoria en specialisten zijn er op alle gebieden. Ziekenhuizen zijn goed uitgerust en er zijn kraamklinieken en vele andere klinieken beschikbaar.

Tegenwoordig zijn er ook zogenoemde gezondheidscentra: dat zijn klinieken waar allerlei soorten (eerstelijns) zorg en hulp samenkomen. Denk bijvoorbeeld aan een paar huisartsen, een apotheek en een praktijk voor fysiotherapie.

Medicijnen

Colored medicine in hands

De meeste medicijnen zijn ter plekke verkrijgbaar. Wel kan het zijn dat deze van een ander merk zijn dan de medicijnen die in andere landen gebruikt worden, en ook liggen de prijzen doorgaans hoger. Toeristen wordt aangeraden om zoveel medicijnen (en de documentatie hiervan) mee te nemen als zij denken nodig te hebben tijdens hun verblijf in Nederland.

Mocht een arts je een medicijn voorschrijven, dan kun je die oppikken en afrekenen bij de plaatselijke apotheek.

In veel steden is een groot ziekenhuis te vinden. Is er - bijvoorbeeld door drukte - eentje niet beschikbaar zijn, dan kun je bijna altijd wel terecht bij een andere.

Tandarts

Example of dentures

Tot slot: heb je tijdens je verblijf een tandarts nodig, dan kun je er gewoon eentje bellen die in de buurt zit. Bel je buiten werktijden of in het weekend, dan kun je gebruik maken van de spoedtandarts. Het telefoonnummer van de lokale spoedtandarts is zo goed als altijd te vinden op de praktijkwebsite van een reguliere tandarts.

In grote steden als Amsterdam, Utrecht, Almere en Den Bosch is er een speciale mondzorgpoli. Die is dag en nacht open en helpt mensen die met spoed een tandarts nodig hebben. Als je bijvoorbeeld ondraaglijke kiespijn hebt, een afgebroken tand of ander letsel wat direct hulp vereist.

Vond je dit interessant? Ontdek meer