Categorie:Culinair Nederland

De unieke gronden van Limburg

In het zuidoosten van Nederland vind je de provincie Limburg. De op een na jongste provincie van Nederland – enkel Flevoland ontstond recenter – heeft een verrassend rijke geschiedenis. Die traditie gaat hand in hand met zin voor vernieuwing. Een boeiende mix die je uitnodigt om de streek te ontdekken, op de fiets bijvoorbeeld. Inclusief de volle wijnen en het zachte lamsvlees. Bijna even sappig als het taaltje van de hartelijke Limburgers. De gastronomische – en alle andere troeven – van Limburg zijn hier voor je verzameld.

  • Ontdek de verrassende smaken van Limburg
  • Laat het lamsvlees van Schaapskooi Mergelland smelten op je tong
  • Verken de wijnranken van Wijngoed Fromberg

Ontdek het verhaal van de unieke gronden van Limburg

Een provincie lang culinair genieten

Van Weert tot Herkenbosch en van Middelaar tot Epen: in elke uithoek van de provincie toont Limburg zijn culinaire troeven. In de vorm van malse vleessoorten bijvoorbeeld. De uitgestrekte velden zijn de basis voor venkelworsten, peperworsten en knoflookworsten van het ‘sjwein’, het lokale wilde zwijn. En de mogelijkheden zijn nog lang niet ten einde. Ook truffelworsten en wildstoofvlees zitten in de pipeline.

Geïnspireerd door Britse telers begrazen ook de Hereford runderen de uitgestrekte natuurgebieden. Ze laten zich de ruigere grassoorten smaken. In de winter nemen ze genoegen met stro-achtige grassen. Een gevarieerd dieet dat de grasvlaktes in optimale conditie helpt te houden. Bovendien brengen ze vaste mest voort, een waardevolle bodemverbeteraar die voor weidevogels ook een voedingsbron is. Of hoe dier en landschap in Limburg hand in hand gaan.

Pluk de dag

De kleurrijke bloesems, de sappige vruchten in de boomgaard, de zorgvuldige pluk door gepassioneerde telers. Dat proef je in het ruime aanbod lokale fruitsoorten. De klassiekers zoals appels en peren, in alle maten en vormen. Maar evengoed de bessen en pruimen. Of je kiest een van de vruchtensappen, plukvers geperst in een van de vele familiale hoevewinkels. Inclusief noten van eigen kweek. Om je hele smakenpallet aan te spreken.

De malsheid van het Geuldallam

Schaapherders die met hun kudde door de ongerepte weilanden trekken. Ze horen bij de Limburgse charme. Vanuit een passie voor de natuur en liefde voor het ambacht. Want dat is het: een vak apart. Een stiel waar Limburgers en bezoekers van genieten. In de vorm van idyllische taferelen of getransformeerd tot culinair meesterwerk. Al is dat laatste niet de bestaansreden van de kuddes. Ze begrazen de velden voor duurzaam natuurbeheer.

Eén met de natuur

Als klein ventje was Ger Lardinois al gek op dieren. Niet verrassend, als je opgroeit in een familieboerderij met schapen en koeien. Vandaag runt hij, als derde generatie, Schaapskooi Mergelland. Ook zijn dochter werkt mee. “Ik koos ervoor om volledig te produceren op natuurterreinen. Nu klinkt dat misschien vrij logisch, maar toen werd ik aanzien als een “geitenwollensokker”. Ik heb niet voor de gemakkelijkste weg gekozen, maar wel voor de visie waar ik echt in geloof”, vertelt de schaapsherder.

Die aanpak heeft niet enkel voordelen voor de omgeving. Ook culinair Limburg profiteert mee. Het Geuldallam of Natuurlam is een echt begrip in de restaurantkeuken. Het is heerlijk mals, rijk aan vitamines en mineralen, en vol van smaak. “De vele beweging is daar zeker een reden van”, zegt Ger. “Acht herders trekken dagelijks met onze kuddes rond. Een bijzondere ervaring die we ook graag delen. Daarom kunnen gasten met een herder meelopen, ontdekken hoe honden de kuddes drijven of de geboorte van een lammetje meemaken: altijd een bijzonder moment.”

Product vol mogelijkheden

Wanneer eind maart de echte Limburgse asperges op het bord komen, zijn ook de lammetjes slachtrijp. Tot mei is het Geuldallam op zijn best. En daarmee is het seizoen niet ten einde, benadrukt Ger. “Daarna volgen de zwaardere lammetjes, iets vettiger van textuur en heerlijk als kotelet of lamsbout, in Merguez worst of in een stoofpotje. Dat laatste is trouwens mijn eigen favoriet. Als mijn vrouw een lamsstoofpot op tafel zet, is het feest.”

Vruchtbare bodem voor wijnbouw

De unieke samenstelling van de Limburgse grond maakt het een ideale locatie voor stevige wijnranken. De harde kalk en klei dwingen de wortels diep de grond in om mineralen en voedingsstoffen te vinden. De extreem vruchtbare lössgrond geeft dan weer alle energie om de druiven te laten groeien in de gloed van de zon. Met prachtige – en krachtige – wijnen als smakelijk resultaat.

Een b(l)oeiende familiesage

Na de noeste arbeid als akkerbouwer wilde Paul Wiertz het stilaan wat kalmer aan doen, toen hij in 1991 samen met zijn zoon, dochter en diens man enkele wijnstokken plantte op de helling Fromberg in hartje Limburg. Het werd in spoedtempo een onverhoopt succes. Bijna 30 jaar later is Paul nog steeds met zijn wijngaard verbonden. Zoon Maurice maakt de wijnen, zijn zus Carmen en haar man Marcel leiden de verkoop in goede banen.

“De aanplant van die eerste wijnranken was geen impulsieve gok”, weet Carmen. “Vader had op het landbouwbedrijf een hectare die hij vrij hield voor de landbouwuniversiteiten. Daar onderzocht een student destijds het potentieel voor wijnbouw op onze gronden. Dat idee hebben wij later opnieuw opgepikt. We legden de focus op edele druivenrassen, zoals riesling en pinot noir.” Bij een recente uitbreiding voegden ze bij Fromberg ook een aantal hybride wijnrassen toe, die beter bestand zijn tegen ziektes en schimmels.

Prikkelende wijnen

De bijzondere smaak en kwaliteit danken de Limburgse wijnen aan de samenstelling van de grond. De harde bodem dwingt de wortels van de wijnranken diep in de grond, op zoek naar voedingsstoffen en mineralen. “Dat maakt de planten sterker en geeft ze een klein, natuurlijk bubbeltje en een fijn zuurtje”, weet Carmen. “Die geven onze wijnen hun typerende smaak. Dat geldt zowel voor de witte, rode en roséwijn als voor onze bruisende en dessertwijn.”

Wat er nog beter is dan zalige Limburgse wijnen? Die wijnen in combinatie met ander lokaal lekkers. Bij Fromberg kan je terecht voor een wijnproeverij, gecombineerd met streekproducten en een rondleiding op de wijngaard. En ook Limburgse restaurants vinden er hun weg naartoe. Zoals Restaurant De Leuf. Zij schenken de mousserende wijn van Fromberg graag als aperitief. “De fijne zuren, lichte kleur en het pétillante kantje van de Limburgse druiven zijn de basis voor de bijzondere wijnen”, weet sommelier Michelle van de Bunt van De Leuf. “Dat de Fromberg op een straat van ons restaurant bevindt, maakt onze samenwerking ook extra makkelijk. Even over en weer voor een proeverij? Met plezier. Zo ontdekte ik onder meer hun Barrique Fleur, een kruidige en elegante rode wijn van 100% Monarch, een hybride druivensoort. Na 9 maanden rusten op Franse eik past de wijn perfect bij het Limburgs lam. Een mooi lokaal verhaal.”

Verken Limburg

Doe je liever geen water bij de wijn? Met deze adresjes heb je al een goede leidraad om Limburg te ontdekken in al zijn glorie.

Onglet, Maastricht

Een restaurant met een eigen slagerswinkel, dat is een complementair culinair verhaal. Onglet in Maastricht staat dan ook gekend voor zijn mals, vers vlees. De entree via de koelcel zet meteen de toon voor een memorabel restaurantbezoek. Chef Alan Oostrom en zijn team doen de rest.

Marrees, Weert

Proef de rijke wijnen van Limburg in combinatie met uitgekiende gerechten. Jan en Patricia Marrees verwelkomen je met open armen in hun restaurant in Weert. Van aperitiefje met bar bite tot heerlijk lang tafelen.

De Beejekurf, Venray

Goochelen met lokale producten, dat is hoe Mathijs Jacobs zijn keuken – en bij uitbreiding zijn restaurant – runt. Een klassieke basis met moderne technieken verenigd in Venray. Je gaat er een bijzondere ervaring tegemoet.

G7, Sittard

Ontdek elke dag nieuwe gerechten bij G7 in Sittard. In het charmante Gruizenkerkje brengt chef Rik Opstals verrassende, eigentijdse gerechten op het bord. Met als basis duurzame producten. Van groenten en kruiden uit de eigen tuin tot verse ingrediënten van de markt van Sittard, vlak naast de deur.

Wil je meer weten over het culinaire en toeristische aanbod van Limburg, klik dan hier.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Culinair Nederland volgens Gault&Millau

Welke weg leggen Nederlandse topingrediënten af voordat ze op je bord belanden? Neem hier alvast een voorproefje.

Lees meer