
Een smakelijk najaar met Zeeuwse oesters
Zeeland heeft zoveel te bieden. Je dompelt je er onder in de natuur, jezelf vergapend aan de prachtige vergezichten. Je waait er heerlijk uit aan de kust, het rustgevende geruis van de branding in je oren. En – anders ben je toch niet echt in Zeeland geweest – je smult er van de fantastische seafood.
Wie oesterliefhebber is, weet dat Zeeland de beste exemplaren heeft. Wie de smaaksensatie nog moet leren kennen, vindt geen betere plek om ze te ontdekken. Rauw, gepocheerd of gegrild? De vele mogelijkheden van oesters bieden voor elke gastronoom een passende bereiding. En het verhaal van de ambachtelijke oesterkwekers maakt de beleving van het unieke product enkel sterker.
Waar oesters zich thuis voelen
Dat de wateren van Zeeland uitzonderlijk culinaire rijkdom voortbrengen, is allang geen geheim meer. De temperatuur van het water, het zoutgehalte en de zuiverheid ervan maakt deze gebieden ideaal voor de oesterkweek. De weekdieren groeien er in twee productiegebieden. Het ene in de Oosterschelde. Dat strekt zich uit tussen Yerseke en de Oesterdam en beslaat 1.150 hectare. Daarnaast is er in het Grevelingenmeer een kleiner gebied van zo’n 550 hectare.
Waar tussen Yerseke en de Oesterdam enkel creuses (wilde oesters) groeien, vind je in het Grevelingenmeer ook de platte oesters. Die kan je van september tot het najaar degusteren. Ze zijn schaarser en erg gegeerd om hun unieke smaak.
Op ontdekking in Yerseke
De oesters nestelen zich als larve op de oesterpercelen. Daar groeien ze tot ze klaar zijn voor consumptie. Voor de creuse is dat na een drietal jaar, de platte oester neemt er wat meer tijd voor. Na vijf tot zes jaar zijn ook zij perfect op smaak. Op dat moment worden de oester opgevist met ‘korren’, netten die over de bodem slepen. Ze worden opgeslagen in oesterputten, waar ze zichzelf kunnen spoelen en tot rust komen, op het ritme van de gesimuleerde getijden.
In de Oesterputten van Yerseke liggen er zo heel wat soorten te wachten op culinaire genieters. De putten dateren al uit 1873 en zijn in het bezit van de oesterkwekers. De locatie straalt een sfeer van authentiek ambacht en pure passie voor het product uit. Als bezoeker aan deze unieke oesterputten merk je meteen hoeveel manueel werk er in de oesterproductie gaat. Het cultureel erfgoed van het Zeeuwse vissersdorpje krijg je er als bonus bovenop. De kleine oesterhuisjes rondom het bassin creëren een pittoreske setting om van het Zeeuwse topproduct te genieten.
Ambassadeur in hart en nieren
Hoe heb jij je oesters het liefst? Eet je ze rauw, met wat peper en een druppel citroensap? Of laat je je verrassen door de creatieve Zeeuwse chefs in een van de lokale toprestaurants? De Zeeuwse chefs zijn trots op hun oesters. “Ik geniet er zelf enorm van om in Yerseke samen met mijn gezinnetje gezellig oesters te zitten eten”, vertrouwt Wouter Kik toe, chef van restaurant Codium en ambassadeur van de Zeeuwse platte oester. “De oester is zowat het mooiste product uit de zee. Zeker in combinatie met het zeewier codium, waaraan onze zaak haar naam dankt. Ze kweken oester in verschillende uithoeken van de wereld. Maar ik kan je verzekeren dat de Zeeuwse de allerlekkerste is.”
Omdat Zeeland in elk seizoen aantrekt, ging oesterkweker Premier op zoek naar een nieuwe oester die de zomer mee smaak geeft. De tafeloester is het recente succesresultaat van deze queeste. Wouter Kik is alvast fan. “De tafeloester groeit op een meter boven de zeebodem. Gewiegd door de stroming, op de diepte waar de meeste voeding is en de minste natuurlijke vijanden. Dat geeft ze een superromige, zachte oester, die vol smaak zit. En dat geeft andere gastronomische mogelijkheden. We combineren ze met warme roomsaus bijvoorbeeld. Met de platte oester werkt dat niet. Het delicate, minerale smakenpallet gaat dan verloren in het gerecht. Die komt het best tot zijn recht met een granité of een licht schuimpje bijvoorbeeld. Maar de platte oester blijft wel de keizer onder de oesters.”
Ook benieuwd geworden? Ontdek de platte oester zelf, van september tot mei. Tijdens het voorjaar en de zomer is er dan weer de creuse, met de tafeloester op kop als het van Wouter Kik afhangt.
De beste adresjes in Zeeland volgens Gault&Millau

Culinair Nederland volgens Gault&Millau
Welke weg leggen Nederlandse topingrediënten af voordat ze op je bord belanden? Neem hier alvast een voorproefje.
Lees meer