Father and child looking at Miffy in Miffy museum Utrecht
© Nijntje museum
Categorie:BIT article

Het nijntje museum

Het nijntje museum richt zich exclusief op gezinnen met jonge kinderen: de inrichting en het spelmateriaal zijn speciaal voor hen ontwikkeld. Peuters en kleuters ontdekken er spelenderwijs hun wereld. Het nijntje museum is de wereld in het klein, geïnspireerd op de prentenboeken van Dick Bruna.

  • Het nijntje museum is hét museum waar peuters en kleuters spelenderwijs hun wereld ontdekken.
  • De vrolijke wereld van nijntje begint bij haar thuis, direct nadat je het museum binnenstapt.
Adres:
Oudegracht 167
3511AL Utrecht
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps
In 32 van de 124 prentenboeken die Dick Bruna (Utrecht, 1927) maakte, speelt nijntje de hoofdrol. Hierin maakt ze actief kennis met de wereld om haar heen, vaak samen met haar familie en vriendjes. Bruna’s figuurtjes en hun avonturen zijn voor kinderen heel herkenbaar. Hij geeft kinderen bewust de ruimte om hun eigen fantasie in te vullen. Deze filosofie vormt de basis van het nijntje museum.

De wereld in het klein

In het nijntje museum hebben de verschillende ruimtes allemaal hun eigen thema. Van het huis van nijntje tot de dokter en de dierentuin: herkenbare thema’s voor peuters en kleuters.

Of ze nu tam of wild zijn, in de dierentuin van het nijntje museum speel je met álle dieren. Leer de papegaaien praten, of zoek de muizen die zich hebben verstopt in de hokken van de wilde dieren.

Op bezoek bij de dokter worden je ogen en je oren getest. Of kruip in de huid van de dokter en maak de zieke boris beer weer beter.  Bij nijntje thuis bak je een taart in de keuken, maai je het gras in de achtertuin en stop je nijntje in haar bed. Welterusten nijntje, het was een onvergetelijk avontuur!

Dick Bruna

Wie vooral geïnteresseerd is in Dick Bruna en zijn werk, kan terecht in het Centraal Museum, tegenover het nijntje museum. Daar is het originele Atelier van Dick Bruna permanent te zien, altijd in combinatie met een selectie uit het rijke oeuvre van Dick Bruna dat het Centraal Museum in bruikleen heeft. Zo is Utrecht voor jong en oud dé stad voor liefhebbers van nijntje én haar geestelijk vader Dick Bruna.

Categorie: Lezen

Nijntje pleintje

Utrecht heeft zowel een Nijntje Pleintje als een Nijntje stoplicht.

Veelgestelde vragen

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer