Categorie:BIT article

Mountainbike-route Appelscha (17,3 km)

Mountainbiken door het afwisselende landschap van Drenthe en Friesland. Deze middelzware route bevat leuke technische onderdelen en voert door de mooie natuur van het Aekingerzand en de boswachterij Appelscha.

  • Ga mountainbiken in het afwisselende Nationaal Park Drents-Friese Wold.
  • Ontdek de unieke flora en fauna in het stuifzandgebied van het Aekingerzand.
  • Spot de grazende schaapskuddes en koeien bij boswachterij Appelscha.

Uitdagend en afwisselend

Eén van de mooiste routes voor de mountainbike-liefhebber treft u in het bosrijke gebied van Friesland en Drenthe. U fietst afwisselend door bossen, heidevelden, akkers, grasland en langs fraaie watertjes. De route gaat veelal over iets bredere paden, maar ook zitten er mooie ‘singletracks’ in. En, ondanks het vlakke landschap is het gelukt kleine klimmetjes, afdalingen én boeiende technische stukjes in te bouwen. Een heerlijke route!

Appelscha en Aekingerzand

Ook voert deze tocht door het Aekingerzand; een uitgestrekt natuurgebied dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dit karakteristieke stuifzandgebied, met bijzondere dieren als de zandhagedis en de kommavlinder is spectaculair mooi. Daarnaast fietst u door boswachterij Appelscha, waar u echte schaapskuddes en grazende koeien kunt tegenkomen. Beetje oppassen dus!

Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met daarop het internationale MTB-teken (een driehoek met twee rondjes eronder). Mocht u een langere route willen fietsen, dan kunt hem combineren met de 28 km lange Diever/Hoogersmilde route. De verbindingsroute tussen deze twee trajecten wordt aangegeven met zwarte bordjes.

De adressen die u onderweg passeert:

  • Hotel Appescha, Boerestreek 2, Appelscha \
  • Restaurant Leafs, Boerestreek 1, Appelscha
  • Restaurant De Bosberg, Bosweg 2, Appelscha
  • Bosbrasserie IJgenweis, Terwisscha 6a, Appelscha

Praktische informatie

  • Aantal kilometers: 17,3
  • Beginpunt: U kunt deze mountainbike-route starten vanaf de Parkeerplaats bij het bezoekerscentrum nationaal Park bij Appelscha (Terwisscha):

-   Neem vanaf de A7 bij Drachten de afslag naar de N381 richting Oosterwolde-Appelscha. Ga bij Appelscha rechts richting Terwischa-Elsloo. Na ca 50 m links afslag bezoekerscentrum. Hier is ruime gelegenheid om te parkeren

-   Neem vanaf autosnelweg A28 (Zwolle-Assen) de afslag N381 tot Appelscha en ga links richting Bezoekerscentrum Nationaal Park.

Bezoek 6000 hectare heide, stuifzanden, Schotse Hooglanders, boommarters en het eerste vlinderreservaat van Nederland.

Vond je dit interessant? Ontdek meer