Happy curly haired woman carried fabric bag holds fresh water in bottle
© Cast Of Thousands via Shutterstock

Laten we eerlijk zijn: reizen zal nooit helemaal duurzaam zijn. Maar we kunnen wel een verschil maken door onze koffers op een slimme manier te pakken, milieuvriendelijke reistassen te gebruiken en minder afval te produceren tijdens onze reis. Wat je meeneemt kan ook helpen om je impact op het milieu te verminderen. Of het nu gaat om een korte landentrip, vakantie of zakenreis, als je een beetje vooruit plant en slim inpakt kun je makkelijk de ecologische voetafdruk en milieu-impact van je reis verminderen. Dit zijn onze beste tips voor duurzaam inpakken.

  • Gebruik apps voor je tickets en boekingen: minder gewicht en papier, dus beter voor het milieu.
  • Duurzaam inpakken betekent minder afval onderweg!
  • Neem je favoriete herbruikbare toiletartikelen van thuis mee en gebruik minder wegwerpplastic.

Tickets en planning

Tegenwoordig hoef je je tickets en reserveringsbevestigingen niet meer te printen. Veel beter en handiger is om een app gebruiken, of sla ze op als PDF op je telefoon. Screenshots zijn ook een goede manier om je tickets offline te beheren.

Hetzelfde geldt voor je reisplanning. Je kunt je favoriete tips van Holland.com opslaan op je online reisplanning: dat scheelt weer papier. Wil je gebruik maken van een gids? Download dan de e-bookversie. Een stuk minder zwaar, een stuk minder papier, en een stuk beter voor het milieu.

Herbruikbare producten: de beste keuze onderweg

Herbruikbare producten helpen je voetafdruk kleiner maken. Gebruik een waterfles die je kunt bijvullen zodat je onderweg geen plastic flesjes hoeft te kopen. Veilig en schoon drinkwater is in Nederland een basisbehoefte, dus je kan overal gewoon uit de kraan drinken en je fles bijvullen. Dit is dan ook de makkelijkste manier om je plasticverbruik tijdens het reizen te verminderen.

Drink je graag koffie onderweg? Vergeet dan niet je herbruikbare koffiemok mee te nemen. Daarmee kun je soms zelfs korting krijgen op je favoriete koffiesoort!

Hou je van picknicken en afhaalmaaltijden? Als je je reisbestek meeneemt kun je die steeds weer opnieuw gebruiken.

Neem ook een handige boodschappentas of draagtas mee zodat je niet overal de hele tijd een tasje bij hoeft te kopen.

Toiletspulletjes: neem je lievelingsproducten mee van thuis

Je hoeft geen kleine flesjes van je favoriete toiletartikelen te kopen, of gebruik te maken van wat in je hotelkamer of vakantiehuisje beschikbaar is. Denk vooruit en koop in plaats daarvan een set herbruikbare flesjes en vul ze met je eigen douchegel, shampoo, conditioner enzovoorts. Dit is echt een geweldige manier om minder wegwerpplastic te gebruiken.

Neem bamboepads of een washandje mee in plaats van watten of vochtige doekjes die je maar één keer kunt gebruiken.

Zorg dat je zonnebrand chemicaliënvrij is, en goed voor de zee.

Slim inpakken

Duurzaam reizen begint met nadenken over de spullen die je meeneemt. En zoals je ziet is het niet alleen makkelijk om kleine, bewuste beslissingen te nemen, het maakt ook nog eens een groot verschil! Kortom, slim inpakken is essentieel om je milieuvoetafdruk te verkleinen en maakt het reizen nog makkelijker ook. We moeten altijd doen wat we kunnen om duurzaam te reizen. Voor onszelf, en voor onze planeet.