© Marc Venema via Shutterstock
Categorie:BIT article

Rondje IJsselmeer op de fiets

Eén van de mooiste lange afstand fietsroutes is het fameuze Rondje IJsselmeer, ook wel bekend als de Zuiderzee fietsroute. Fiets langs de mooiste historische vissersdorpjes, unieke natuurgebieden en weidse polderlandschappen.

  • Eén van de meest populaire lange afstand fietsroutes.
  • Vierhonderd kilometer fietsplezier voor de échte fietsliefhebber!
  • Een tocht langs een uniek oer Hollands landschap.

Historische stadjes

Vierhonderd kilometer maar liefst; zo lang is de LF Zuiderzeeroute! Een Lange Afstand Fietsroute, die u in verschillende etappes kunt fietsen. Je ziet Nederland op z'n mooist! Zoals natuurlijk Amsterdam, maar ook de oud Hollandse dorpjes Volendam, Edam en Marken. Honderden jaren oud zijn ze en hebben nog altijd hun middeleeuwse straatjes, grachtjes en ophaalbruggen. En ook Enkhuizen met het Zuiderzeemuseum, waar je een beeld krijgt van het vroegere leven rondom de voormalige Zuiderzee. Andere unieke plaatsen die je tegenkomt tijdens uw rondje IJsselmeer zijn Spakenburg en Bunschoten. In deze zeer streng gelovige dorpjes leeft men nog op traditionele wijze van de vis-, brood-, en koekhandel en dragen honderden vrouwen nog dagelijks de authentieke klederdracht. Ook bijzonder is een bezoek aan de steden uit de beroemde Friese Elfstedentocht zoals Workum, Hindelopen en Stavoren.

Beschermde natuurgebieden

Je komt langs polderlandschappen en bosgebieden, door Nationaal Park Nieuw Land in Flevoland en je rijdt over de 32 kilometer lange Afsluitdijk. Daarnaast voert de tocht ook door schitterende natuurgebieden als de Wieden en de Weerribben.

Praktische informatie

Het rondje IJsselmeer is opgebouwd uit de volgende drie Landelijke Fietsroutes: LF21, LF22 en LF23. De complete fietstocht neemt 8 dagen in beslag. Uiteraard kan je de route altijd inkorten of aanpassen, bijvoorbeeld met behulp van de 'knooppunt-routes'.

Voor meer informatie over de route kunt u de themafolder downloaden of kijk op www.lfzuiderzeeroute.nl.

De Nederlandse kust is eindeloos. Fiets langs duin, strand en wad en geniet van unieke flora en fauna.

Stap op de fiets en ontdek Nederland als een local. Zo plan je een heerlijke meerdaagse fietsvakantie door ons land.

Gebruik het fietsknooppuntennetwerk om Nederland te verkennen en laat je inspireren voor je volgende dagtocht.

Langs het grootste rijksmonument van Nederland kan je prachtig fietsen. Ontdek militair erfgoed, prachtige natuur en stop onderweg bij de leukste restaurants, musea en vestingsteden. Fiets mee met een georganiseerde tour of ga zelf op verkenningstocht. Langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie kan het allemaal. Dit zijn de routes die je écht niet mag missen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Young woman bicycle on a wind blown dike in Holland, wind turbines in the background

Cycling Lifestyle – Waarom fietsen in ons DNA verankerd zit

Spring achterop en ervaar de Nederlandse fietscultuur, ontmoet nieuwe fietspioniers en laat je inspireren om ons mooie land zelf op de fiets te ontdekken.

Lees meer