© Wereldmuseum
Categorie:BIT article

Wereldmuseum

Het Wereldmuseum is het thuis van een aantal van de belangrijkste historische schatten van Rotterdam. De collectie van meer dan 1800 voorwerpen van over de hele wereld neemt u mee op een fascinerende reis langs verre beschavingen. Bekijk de wereld door de ogen van de koopvaarders en ontdekkingsreizigers van Rotterdam.

  • Ontdek historische schatten van over de hele wereld, verzameld tijdens 160 jaar ontdekkingsreizen.
  • Volg het koloniale verleden van Rotterdam en zie hoe dit de stad gevormd heeft.
  • Maak een wandeling langs de beroemde binnenhaven van de stad en bekijk de Erasmusbrug.
Adres:
Willemskade 25
3016DM Rotterdam
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Over het Wereldmuseum

Het Wereldmuseum is een venster op de wereld in hartje Rotterdam, gevestigd in een elegant 19de eeuws gebouw aan de Maas. Het museum opende haar deuren al in 1885, als reactie op een groeiende vraag die ontstond door Nederlandse handelsrelaties in het buitenland, toenemend kolonialisme en zendingswerk en de opkomende wetenschap etnologie. Het nieuwe Wereldmuseum, dat toen nog het Museum voor Land- en Volkenkunde heette, gaf met haar collectie de inwoners van Rotterdam een zeldzaam kijkje in andere culturen.

Ook vandaag de dag is de rijke, historische collectie nog net zo indrukwekkend als toen. Het museum vertelt haar eigen verhaal  - het verhaal van de koloniale geschiedenis van Rotterdam en de reislust die de internationale en multiculturele stad gevormd heeft. De locatie van het museum, aan het water bij de beroemde Wilhelminakade, is een passend eerbetoon aan de zeevaardershistorie van Rotterdam en heeft een spectaculair uitzicht op de Maas en de Erasmusbrug.

Wat te zien in het Wereldmuseum

De 1800 tentoongestelde objecten reflecteren honderdzestig jaar ontdekkingsreizen vanuit Rotterdam. De objecten zijn afkomstig uit vijf continenten en veel verschillende oude en moderne beschavingen en hebben elk hun eigen unieke verhaal te vertellen over de mensen die het gemaakt hebben en de relatie van Rotterdam met die cultuur. Van Tibet en Japan, tot Oceanië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika, het museum toont alle aspecten van het leven in verschillende culturen van over de hele wereld.

Mis ook de grote collectie Boeddhistische kunst niet. Deze collectie, voor een langere periode geleend van de Bohimanda Foundation, is een van de grootste ter wereld. Naast de permanente collectie heeft het Wereldmuseum ook regelmatig tentoonstellingen die een licht schijnen op een specifiek gedeelte van de wereld of etnografische geschiedenis.

Tip van de redactie

Geniet nadat u alles van de collectie in u hebt opgenomen van een lunch aan het water in het museumcafé en maak een wandeling langs de haven naar de beroemde Erasmusbrug en maak een rondvaart door de havens met Spido. Of ga verder op culturele ontdekkingstocht in de andere musea van Rotterdam.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

People looking at paintings in Mauritshuis Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vind je hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer