Nieuwe Kerk Delft
© Henk Vrieselaar via Shutterstock
Categorie:Koninklijk Nederland

Ontdek de koninklijke bezienswaardig­heden van Delft

Delft en het Koninklijk Huis zijn al honderden jaren met elkaar verbonden. Het is de stad waar ‘vader des vaderlands’ Willem van Oranje in 1572 na zijn vlucht uit Breda kwam wonen en waar hij 12 jaar later vermoord werd. Maar de relatie tussen Delft en de Koninklijke Familie heeft ook een modern tintje. Wij hebben de drie belangrijkste koninklijke bezienswaardigheden van Delft voor u op een rij gezet. Wandel mee door koninklijk Delft!

  • Delft heeft al 500 jaar een speciale relatie met het Koningshuis.
  • Bezoek Museum het Prinsenhof, één van de belangrijkste plekken uit de Nederlandse geschiedenis.
  • Bewonder de Oude en de Nieuwe Kerk, twee kerken met een koninklijk tintje.
Adres:
Sint Agathaplein 1
2611HR Delft
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Museum Prinsenhof

Start uw ontdekkingstocht door koninklijk Delft bij Museum Prinsenhof, de plek waar een van de belangrijkste gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis plaatsvond en die u tijdens uw bezoek aan Delft niet mag missen.

In 1584 werd Willem van Oranje hier op de staatsietrap doodgeschoten door Balthasar Gerards, nadat hij door de koning van Spanje vogelvrij was verklaard. Ook schreef Willem van Oranje hier het document dat de basis vormde voor de Acte van Verlatinghe, waarmee de Spaanse koning door een aantal provincies werd afgezet als heerser.

Tegenwoordig is Museum Prinsenhof een mooi museum waar u oog in oog staat met de geschiedenis. Zie met uw eigen ogen de gaten van de kogels die een einde maakten aan het leven van Willem van Oranje en die bijna 450 jaar later nog steeds in de muur zitten.

Sint Agathaplein 1, Delft

Bekijk deze video: Ontdek de koninklijke bezienswaardig­heden van Delft

De Oude Kerk

Om de hoek van het Prinsenhof ligt de Oude Kerk die met haar scheve toren de skyline van Delft domineert. Vergeet hier geen foto te maken van de scheve toren, het prachtige glas-in-lood en de graven van beroemde Nederlanders zoals Johannes Vermeer, Piet Hein en Anthonie van Leeuwenhoek. De Oude Kerk heeft een koninklijk tintje: in 2004 trouwde wijlen Prins Friso hier met zijn Mabel. De trouwdatum? 24 april, wat ook de geboortedag van Willem van Oranje is.

HH Geestkerkhof 25, Delft

De Nieuwe Kerk

Wandel in ongeveer vijf minuten langs gezellige Delftse straatjes naar de Nieuwe Kerk, de laatste rustplaats van Willem van Oranje. Sinds hij hier werd begraven is de Nieuwe Kerk de locatie van de graftomben voor leden van het Koninklijk Huis. Bewonder hier het prachtige praalgraf van de 'Vader des Vaderlands'.

Behalve het indrukwekkende praalgraf van Willem van Oranje is er ook een permanente tentoonstelling over de bijzondere geschiedenis van de kerk en kunt u de toren beklimmen voor het beste uitzicht van Delft. Met uw kaartje voor de Oude Kerk mag u ook naar binnen bij de Nieuwe Kerk.

Markt 80, Delft

Tip van de redactie

Delft is niet de enige koninklijke stad van Nederland. Op slechts een kwartiertje met de trein of auto van Delft ligt Den Haag, de stad waar de regering zit en waar Koning Willem-Alexander zijn werkpaleis heeft. Bewonder hier prachtige paleizen en het Binnenhof, het eeuwenoude centrum van de macht. Bezoek Leeuwarden, hofstad van de Friese Nassaus of de prachtige paleistuinen van Paleis Het Loo in Apeldoorn. Ontdek meer koninklijke steden.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Koninklijk Nederland

Lees alles over het Huis Oranje-Nassau.

Lees meer