Paleis het Loo grand staircase
© Paleis het Loo
Categorie:Koninklijk Nederland

Paleis Het Loo: in de voetsporen van De Oranjes

Na jarenlange verbouwing is het karakteristieke Paleis Het Loo in ere hersteld. Dit majestueuze gebouw, omringd door bijzondere flora en fauna, was meer dan driehonderd jaar de plek waar de koninklijke familie heeft gewoond en gewerkt. Treed in de voetsporen van De Oranjes en Koninklijk Nederland in Paleis Het Loo.

  • Bezoek het Huis van Oranje.
  • Geniet van de prachtige tuinen, stallen en het museum.
  • Verbaas je in de Grand Foyer, het ondergrondse kloppende hart.
Adres:
Koninklijk Park 16
7313AA Apeldoorn
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Paleis Het Loo: meer dan driehonderd jaar historie

Als je wat wilt weten van de Nederlandse koninklijke familie, dan is een bezoek aan Paleis Het Loo een absolute must. Na jarenlange verbouwing is dit prachtige, eeuwenoude complex, gelegen aan de rand van Apeldoorn, in ere hersteld. Het karakteristieke, monumentale paleis is sinds de 17e eeuw dé plek voor koningen en stadhouders om te ontspannen, vakanties door te brengen en rust en ruimte op te zoeken. En nu kun jij dat dus ook weer doen.

De geschiedenis van het gigantische paleis is bijzonder: de koninklijke familie heeft hier meer dan driehonderd jaar gewoond en gewerkt. Zowel de riante kamers in het paleis, als exotische bloemen en planten in de tuinen en de luxe stallen voor de paarden ademen het vorstelijke karakter waar niet alleen de koningen en koningen zelf van genoten, maar ook hun gasten.

De renovatie in beeld

Renovatie van Paleis Het Loo

Tijdens de renovatie, die zo’n vier jaar geduurd heeft, heeft elke kamer weer de oorspronkelijke bestemming en inrichting gekregen en is er zo’n 5000 m² meer aan het complex toegevoegd. In het vernieuwde paleis is onder meer een origineel ingerichte stijlkamer van prins Bernhard te zien en is er een speciaal Juniorpaleis verrezen: kinderen van 2 tot en met 12 jaar kunnen hier kennismaken met Nederland, de koninklijke familie en alles wat daarbij hoort.

Het paleis werd tot 1975 daadwerkelijk door leden van de Koninklijke familie van Nederland bewoond. Iets minder dan tien jaar later werd besloten het als Nationaal Museum Paleis het Loo open te stellen voor publiek. Ook vinden er tentoonstellingen en evenementen plaats. Maar: de Oranjes geven er nog wel af en toe een feestje.

Paleis Het Loo is dé plek om alles over het Koninklijk Huis te weten te komen.


Mocht je alles over de koninklijke familie willen weten, dan is een wandeling naar het Huis van Oranje, te vinden in de oostvleugel van het paleis, zeker de moeite waard.

Niet alleen het paleis is een echte koninklijke ervaring. In de omgeving is het mogelijk om te overnachten in een voormalig koninklijk hotel of om heerlijk te wandelen in Kroondomein Het Loo en het Paleispark. Daar kwamen de koninklijke bewoners en hun gasten vroeger ook, net als in de historische binnenstad van Apeldoorn.

Royaal onthaasten kan natuurlijk ook nog op andere manieren, zoals tijdens een dagje wellness of een theaterbezoek: Apeldoorn staat bekend om zijn verscheidenheid aan culturele en maatschappelijke activiteiten. Een dagje Apeldoorn zal zeker nooit vervelen!

Wie zich vervolgens nog verder wil verdiepen in de koninklijke historie kan ook andere steden bezoeken. Leeuwarden, Breda, Delft, Apeldoorn en Den Haag vertellen gezamenlijk het verhaal over de sporen die het Huis Oranje-Nassau door de eeuwen heen achterliet.

Een kleine opsomming van al het moois dat deze steden op royalty-gebied te bieden hebben.

Steden met koninklijke allure

Breda wordt gezien als de bakermat van ons koningshuis. Daar kunnen bezoekers een royale wandeling maken door de historische binnenstad of ronddwalen in Park Valkenberg, waar Willem van Oranje menig wandeling heeft gemaakt.

Delft is dé plek om meer te weten te komen over Willem van Oranje, een van de beroemdste leden van het Koningshuis. De beste man woonde en werkte in de Nassaustad en uiteindelijk werd hij er zelfs vermoord. In de imposante Nieuwe Kerk van Delft bevindt zich het indrukwekkende praalgraf van Willem van Oranje en het is tevens de plek waar leden van het Koninklijk Huis begraven liggen.


In hofstad Den Haag woont en werkt de Koninklijke familie. De stad telt drie koninklijke paleizen, maar een koninklijke wandeling door het historische centrum voert langs nog veel meer koninklijke locaties. En mocht je politieke ambities of interesses hebben: Den Haag is met het Binnenhof en het Torentje de thuishaven van het Nederlandse parlement.

In Leeuwarden woonde tot slot de stammoeder van ons koningshuis: Maria Louise van Hessen-Kassel (1688-1765). De stad heeft tot op de dag van vandaag een vleugje koninklijke allure. Slapen kan bijvoorbeeld in paleis het Stadhouderlijk Hof, terwijl de Prinsentuin een fijne plek voor een wandeling is. Museum Princessehof is gevestigd in het voormalige woonpaleis van Maria Louise.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Koninklijk Nederland

Lees alles over het Huis Oranje-Nassau.

Lees meer