Self-portrait Vincent van Gogh

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh (1853-1890), geboren in Brabant, is nu een van de beroemdste kunstenaars aller tijden. Als u de meesterwerken van Van Gogh wilt bewonderen moet u zeker een bezoek brengen aan het Van Gogh Museum in Amsterdam. Maar er zijn nog meer bijzondere plekken die u moet bezoeken als u een Van Gogh-liefhebber bent! Gelegen in het prachtige Nationale Park de Hoge Veluwe ligt het Kröller-Müller Museum, met de op twee na grootste Van Gogh collectie ter wereld! En in Brabant - zijn geboortestreek - kunt u tot op de dag van vandaag unieke locaties bezoeken die bepalend zijn geweest voor zijn werk en leven. Dit zijn de highlights die u als Van Gogh-liefhebber beslist niet mag missen!

Bezoek de 2 musea met de grootste Van Gogh collecties ter wereld

Women looking at a painting at the Van Gogh Museum in Amsterdam
Categorie: Lezen

Van Gogh Museum

Ontdek de meesterwerken van Vincent Van Gogh.

Kröller-Müller Museum Otterlo Van Gogh gallery
Categorie: Lezen

Het Kröller-Müller Museum

Van Gogh en een beeldentuin in een Nationaal Park.

Onze tip:

Ontdek het lichtgevende fietspad van Daan Roosegaarde, geïnspireerd op ‘Starry Night’ van Van Gogh. Lees meer

Vincent van Gogh: een ster is geboren

De schilder Vincent van Gogh is een internationale topattractie in de Nederlandse kunstwereld. De postimpressionistische kunstenaar, die op 30 maart 1853 werd geboren in de provincie Noord-Brabant, is beroemd vanwege de strijd die hij moest leveren om het artistieke succes te boeken waarnaar hij verlangde. Tijdens zijn leven verkocht hij slechts enkele schilderijen, al moet niet worden vergeten dat hij veel werken ruilde met andere kunstenaars, zowel voor voedsel als voor kunstenaarsbenodigdheden. In totaal produceerde hij ongeveer 900 schilderijen en meer dan 1.000 tekeningen en etsen, waarvan er vele sindsdien diep geworteld zijn in de kunstgeschiedenis en een inspiratiebron vormen voor mensen van over de hele wereld. Vandaag de dag leidt Nederland naar het hart van Van Goghs oeuvre, niet alleen om deze kunstwerken te bekijken, maar ook om overal in Nederland in zijn voetsporen te treden.

Internationaal vermaarde museumcollecties

Ideale uitgangspunten om u in het leven en werk van Vincent van Gogh te verdiepen, zijn twee van de populairste kunstmusea van Nederland. In het Van Gogh Museum, dat in 1973 zijn deuren opende in Amsterdam, wordt de grootste privéverzameling van zijn beroemde kunstwerken tentoongesteld. Ook worden de resultaten van tientallen jaren onderzoek naar zijn artistieke ontwikkeling, reizen en relaties gedeeld, dankzij honderden persoonlijke brieven en wetenschappelijke studies. Het Kröller-Müller Museum in Nationaal Park De Hoge Veluwe beschikt over een fantastische kunstcollectie, met ongeveer 300 werken van Van Gogh. De aandacht die Helene Kröller-Müller in die periode besteedde aan de late Van Gogh, door de kunstwerken aan het begin van de 20e eeuw te verzamelen en ze met enthousiasme tentoon te stellen, heeft ongetwijfeld de eerste aanzet gegeven tot de transformatie in de wereldberoemde kunstenaar die wij kennen.

Volg het leven en werk van Vincent van Gogh in Nederland

Om Vincent van Gogh echt te begrijpen, is het belangrijk om verder te kijken dan het schilderdoek. Bezoek het Nederlandse platteland en de dorpen en steden die zijn leven en werk hebben beïnvloed. In het zuiden van Nederland is het schilderachtige dorp Nuenen een belangrijke pleisterplaats. Van Gogh verhuisde hier in 1883 naartoe om bij zijn ouders te gaan wonen, kort voordat hij naar Frankrijk vertrok, en het was in deze plaats dat hij zijn monumentale schilderijen produceerde, waaronder ‘De aardappeleters’ (1885). Tegenwoordig is Van Gogh Village Nuenen gewijd aan zijn artistieke inspanningen en biedt het een memorabele audiovisuele ervaring. In zijn geboortedorp Zundert bent u van harte welkom in het Vincent van GoghHuis om meer te weten te komen over de eerste levensjaren van de kunstenaar en in het nabijgelegen Tilburg kunt u zien waar hij als 13-jarige jongen zijn eerste tekenlessen volgde. Het Noordbrabants Museum is een andere indrukwekkende kunstinstelling waar zijn werk in speciale vertrekken wordt tentoongesteld. Wilt u de natuurlijke en artistieke schoonheid van Noord-Brabant optimaal ervaren, verken dan het Nederland van Van Gogh per fiets, waarbij u de tijd neemt om de landschappen en dorpen te bekijken die hebben bijgedragen aan de unieke kijk die de kunstenaar op de wereld had.

Vincent van Gogh (1853-1890)

Wist u dat Van Gogh tijdens zijn leven slechts een paar werken heeft verkocht?