© Stale Grut via Unsplash
Categorie:Vincent van Gogh

Vincent van Gogh

Hoewel hij tijdens zijn leven maar een paar schilderijen verkocht, werd Vincent van Gogh na zijn dood één van de meest invloedrijke schilders aller tijden. Ontdek zijn werk in het Van Gogh Museum in Amsterdam, het Kröller-Müller Museum op de Veluwe, het Kunstmuseum in Den Haag of Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. U kunt ook de plekken bezoeken die een grote rol speelde in zijn leven, zoals zijn geboortehuis in Zundert, de kerk waar zijn vader predikant was in Etten-Leur of Nuenen, waar hij zijn eerste meesterwerken schilderde.

  • Vincent van Gogh werd in 1853 geboren in Zundert.
  • Van Gogh is beroemd om zijn post-impressionistische stijl, zijn zelfportretten en werken als de Aardappeleters en de Zonnebloemen.
  • Bewonder zijn werken in het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum of bezoek zijn geboortehuis in Zundert.

Het leven van Vincent van Gogh

Vincent van Gogh werd in 1853 geboren in Groot-Zundert in het zuiden van Nederland. Voordat hij in 1880 besloot schilder te worden, was hij kunsthandelaar, leraar en predikant. Zijn eerste werken waren zeer donker, terwijl de meeste grote artiesten in die tijd heldere kleuren gebruikten. Toen hij in 1886 naar Parijs verhuisde, leerde hij portretten te schilderen en kleur te gebruiken. Hij heeft in deze periode minstens twintig zelfportretten gemaakt.  

Vincent hield niet van het leven in de stad en verhuisde in 1888 naar Arles in Zuid-Frankrijk. In deze laatste jaren van zijn leven maakte hij veel schilderijen en de meeste van zijn meesterwerken. In deze periode voerde hij echter ook een innerlijke strijd met zichzelf en liet hij zichzelf opnemen. Op 27 juni 1890 schoot hij zichzelf in zijn borst. Hij overleed twee dagen later. Zijn broer Theo, die hem onderhield, heeft zijn collectie geërfd.

Het werk van Vincent van Gogh 

Van Gogh werd beroemd vanwege zijn gebruik van licht en kleur. Hij smeerde zijn verf dik op het doek, met zware penseelstreken of een paletmes. Zijn post-impressionistische werk is van invloed geweest op de meeste grote kunststromingen van de 20e eeuw.  

Van Gogh heeft tijdens zijn leven slechts een paar werken verkocht. Vandaag de dag is zijn werk ontzettend populair en worden zijn werken voor torenhoge bedragen verkocht. In het Van Gogh Museum in Amsterdam zijn 200 doeken, 500 tekeningen en 750 geschreven documenten te zien. Het museum trekt jaarlijks 1,5 miljoen bezoekers.  

Waar vindt u Vincent van Gogh 

Als u meer informatie wilt over het werk, het leven en de invloeden van Vincent van Gogh, moet u zeker een bezoek brengen aan het Van Gogh Museum in Amsterdam. Hier is een enorme collectie met schilderijen en tekeningen van Van Gogh en zijn tijdgenoten te zien. Ook het Kröller-Müller Museum in nationaal park de Hoge Veluwe bezit een indrukwekkende collectie met werken van Van Gogh.

Tip van de redactie:

Ontdek Brabant op z’n mooist en doe de Van Gogh fietsroute Etten-Leur; 49 kilometer fietsen door prachtige natuur en langs vele locaties die de schildersloopbaan van Van Gogh hebben beïnvloed.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Vincent van Gogh

Dit zijn de mooiste Van Gogh locaties in Nederland.

Lees meer