
Veelgestelde vragen
-
Als u uit landengroep II, III of IV* komt en u verblijft langer dan 3 maanden in Nederland, dan heeft u een MVV-visum (type D - tijdelijke verblijfsvergunning) nodig om te kunnen studeren in Nederland. Komt u uit landengroep IA*, dan heeft u geen visum of verblijfsvergunning nodig, maar, indien nodig, kunt u een 'bewijs van rechtmatig verblijf' aanvragen. Blijft u korter dan 3 maanden, dan heeft u een Visum Kort Verblijf nodig.
De hogeschool/universiteit in kwestie vraagt het MVV-visum of Visum Kort Verblijf aan, dit kunt u niet zelf doen. Blijft u langer dan 3 maanden en bent u eenmaal in Nederland, dan heeft u een verblijfsvergunning nodig. Ook dit regelt de hogeschool/universiteit. Een verblijfsvergunning is geldig voor de duur van de studie + 3 maanden extra. Elk jaar moet de student minimaal 50% van diens studiepunten behalen, anders vervalt de verblijfsvergunning.
Het aanvragen van een visum kan een aantal weken duren, dus vraag dit op tijd aan bij de hogeschool/universiteit. Als er iets verandert aan de reden van uw verblijf of de duur van uw verblijf, moet u dit laten veranderen via de hogeschool/universiteit. De hulp vanuit de hogeschool/universiteit voor het aanvragen van uw visum/verblijfsvergunning is gratis, echter worden de kosten van de visum/verblijfsvergunning wel aan u doorberekend.
* Landengroep I: Oostenrijk, België, Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk
Landengroep II: Australië, Canada, Japan, Monaco, Nieuw Zeeland, Zuid Korea, Verenigde Staten, Vaticaanstad
Landengroep IA: Kroatië
Landengroep III: Albanië, Andorra, Antigua en Barbuda, Argentinië, Bosnië, Brazilië, Brunei, Chili, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Israël, Macedonië, Maleisië, Mauritius, Mexico, Moldavië, Montenegro, Nicaragua, Panama, Paraguay, San Marino, Servië, Singapore, Taiwan, Uruguay, Venezuela
Landengroep IV: Alle andere landen -
Een vakantie in Nederland is een uitstekend idee! Op onze site kunt u veel inspiratie opdoen. U vindt hier informatie over steden die u kunt bezoeken, accommodaties waar u kunt verblijven en dingen te doen in Nederland.
Lees meer -
Nederland bevind zich in GMT + 1. In de zomer kent Nederland een zomertijd.
-
Indien u met eigen vervoer komt, is het geen enkel probleem om uw huisdier mee te nemen op vakantie in Nederland. Komt u met het vliegtuig? Informeer dan bij uw luchtvaartmaatschappij.
Lees meer -
Amsterdam is de hoofdstad van Nederland.
Lees meer -
Nederland heeft een tolerant drugsbeleid. Alle drugs zijn verboden, maar er is een gedoogbeleid dat het roken van cannabis onder strikte voorwaarden toelaat.
Lees meer -
U kunt van alles doen in Nederland. Waar gaat uw voorkeur naar uit? Bekijk hier onze suggesties voor uw bezoek aan Nederland.
Lees meer -
In Nederland kennen wij de volgende nationale feestdagen:
Lees meer
1 januari - Nieuwjaarsdag.
De maandag na pasen is het tweede paasdag.
Elke 27e april is Koningsdag.
Hemelvaartsdag
De maandag na Pinkster is het tweede pinksterdag.
Kerst vieren we op 25 en 26 december. -
Nederland kent diverse dorpen en steden. Kijk voor een overzicht op onze pagina's over bestemmingen in Nederland.
Lees meer -
In Nederland wordt Nederlands gesproken. Het Nederlands kent diverse dialecten. In Friesland wordt ook Fries gesproken. Fries is de enige écht erkende tweede taal in Nederland.
Lees meer -
Holland is een gedeelte van Nederland, maar wordt ook wel gebruikt als synoniem voor Nederland. U leest hier meer over Holland vs Nederland.
Lees meer