5 stille plekken om de Nederlandse natuur te ervaren
Ervaar de heerlijke natuur in deze nationale parken die een oase van stilte bieden. Wandel door oude bossen, spot zeldzame vogels en wilde dieren en neem de tijd om te ontspannen in het prachtige landschap. Ontdek het historische belang van deze natuurlijke ruimtes en de ervaringen die je opdoet tijdens een wandel- of fietstocht.
- Ontdek de onverwachte Duinen van Loon in hartje Brabant.
- Schiermonnikoog, waar meer dan 300 vogelsoorten leven.
- Verken het verrassend heuvelachtige landschap van Nationaal Park De Meinweg.
Eropuit in een natuurparadijs
Je laten omringen door de rust en stilte van een nationaal park is de perfecte manier om te verbinden met de natuur. Geniet van een ontspannen wandeling, doe mee aan een buitenactiviteit of bewonder simpelweg het landschap en de dieren in deze prachtige, ongerepte delen van Nederland. Je vindt er uiteenlopende landschappen, planten en vogels maar al deze nationale parken zijn op hun mooist in de lentemaanden, wanneer de wilde bloemen bloeien en dieren ontwaken uit hun winterslaap. Waar je ook bent in Nederland, je bent nooit ver weg van een natuurlijke omgeving met adembenemende landschappen.
Nationaal Park Schiermonnikoog
Reis af naar Nationaal Park Schiermonnikoog, op een van de vijf Nederlandse Waddeneilanden, voor wat misschien wel een van de meest iconische landschappen in Nederland is. De sfeer op deze eilanden in het bovenste puntje van Nederland is heel anders dan op het vasteland. Schiermonnikoog werd in 1989 uitgeroepen tot nationaal park en is goed onderhouden maar vrijwel helemaal vrij van menselijke ontwikkeling. Wandel over de ongerepte stranden, zandplaten, kwelders en duinen. Een andere wereld dan het stadsleven, want er zijn ook geen auto’s op het eiland. De boottocht vanaf de haven van Lauwersoog duurt ongeveer 45 minuten.
Op Schiermonnikoog leven meer dan 300 vogelsoorten: lepelaars, blauwborstjes, visarenden, blauwe kiekendieven en nog veel meer. Kijk hoe ze naar het eiland migreren en geniet van het gevoel alleen te zijn in de natuur. Je oog valt op grassen, mossen, paddenstoelen en zelfs wilde orchideeën. Het is ook een fantastische plek om er met het gezin op uit te trekken. Het eiland lijkt op een natuurlijke speeltuin waar kinderen kunnen ontdekken, zandkastelen bouwen, schelpen en insecten zoeken en door het ondiepe water lopen. De bosspeelplek aan het Cornelis Visserpad is met zijn boomhut ontworpen voor klimavonturen maar je kunt er ook spelen met de waterpomp en door de tunnel van wilgentenen kruipen.
Nationaal Park De Meinweg
Nationaal Park De Meinweg barst van de biodiversiteit. Je kunt het hele jaar door genieten van dit unieke natuurlijke landschap. Het nationaal park strekt zich uit over drie plateaus met verschillende hellingen, waarvan er een 80 meter boven zeeniveau ligt. Tussen de plateaus liggen steile overgangen, waardoor een heuvelachtig landschap ontstaat dat heel anders is dan het platte landschap van Nederland. Een mooie kans voor een uitdagende wandeling dus! In de bosgebieden van het park liggen talloze plassen, vennen en rivieren die een prachtig uitzicht opleveren. Hier kun je heerlijk ontspannen, wandelen en foto’s nemen. Via het Bezoekerscentrum kun je ook wandelingen met een gids boeken, waaronder sfeervolle nachtelijke wandeltochten en ontdekkingstochten bij schemering.
Neem de tijd om de bewoners van het park te ontdekken. Hier leven meer dan 100 soorten vogels, hagedissen, kikkers, hermelijnen, vossen, zwijnen, herten en vlinders in alle kleuren van de regenboog. Het meest bekende reptiel is hier de adder, die onder het officiële conserveringsplan beschermd wordt. Ze leven aan de randen van het bos en zijn soms te bewonderen terwijl ze zonnebaden in de lente en zomer. In Nationaal Park De Meinweg vind je ook veel bijzondere planten. Grasgebieden steken mooi af tegen de felgekleurde paarse heide en wilde bloemen die in de warmere maanden rond de plassen bloeien.
Nationaal Landschap Middag-Humsterland
Nationaal Landschap Middag-Humsterland is een andere rustige natuurlijke omgeving die niet iedereen kent. Uit archeologische opgravingen is gebleken dat dit oude boerenlandschap ten noorden van Groningen het oudste stuk gecultiveerd land is in Nederland. Nationaal Landschap Middag-Humsterland National Landscape heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 500 voor Christus. Delen van het land zijn eeuwenlang onaangeraakt gebleven. Onder de interessante historische bouwwerken zijn kerken en het 12e-eeuwse cisterciënzer klooster met museum in Aduard. In deze tijd werden dorpen gebouwd op terpen om ze te beschermen tegen overstromingen. Je kunt de terpen ook vandaag nog zien in het landschap.
Het gebied werd in 2005 uitgeroepen tot nationaal park vanwege het open landschap, de unieke inrichting van agrarisch land en het netwerk van waterwegen en moerassen. Wandel of fiets door het afgelegen boerenland en geniet van het uitzicht op historische boerderijen, dorpen en monumenten. De goede kwaliteit van de grond en constante regenval bieden optimale omstandigheden voor het telen van gewassen en vee. Net als het merendeel van het Nederlandse platteland is het vlak terrein, dus ideaal om te wandelen of met het hele gezin te fietsen. Zelfs in de zomer kom je hier meestal niet veel mensen tegen.
Nationaal Park Zoom-Kalmthoutse Heide
Nationaal Park Zoom-Kalmthoutse Heide is een kalme oase op de grens tussen Nederland en België. Naast de uitgestrekte graslanden en dennenbossen is het een paradijs voor vogelliefhebbers. Omdat het hier zo stil is, nestelen haviken, valken, buizerds, boompiepers, nachtzwaluwen, uilen en alle vijf de Nederlandse spechtsoorten hier in de bomen. In de lente zijn bepaalde delen van het park tijdelijk gesloten om zeldzame vogels de kans te geven hun jongen op te voeden.
Of je nu op eigen houtje wilt ronddwalen of wilt kijken hoe fit je bent, er zijn in het park 25 wandelroutes uitgezet die variëren van 1,7 km tot 24 km. Bezoekers met honden zullen genieten van de delen van het park waar je honden mag uitlaten. Nationaal Park Zoom-Kalmthoutse Heide biedt kinderen een inspirerende introductie tot de Nederlandse natuur. Natuurbeleefpad Konijn is een belevingspad van twee kilometer dat is aangegeven met wortels. Hier kunnen jonge kinderen de natuur verkennen terwijl ze doen alsof ze een konijn zijn en rond een boom huppelen. Er zijn ook andere spelletjes. Oudere kinderen (8-12 jaar) kunnen de QR-codes door het hele park scannen voor leuke weetjes over het gebied. Ook kunnen ze deelnemen aan verschillende activiteiten.
Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen
In hartje Brabant vormt Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen een onverwacht landschap dat bestaat uit zandduinen die ongeveer 10.000 jaar geleden ontstonden. Het is de grootste zandverstuiving in West-Europa. Het is dan ook niet verrassend dat er bijzondere dieren en planten leven, die welig tieren in de bossen gecombineerd met 270 hectare zandverstuivingen. In de loop der jaren hebben planten en dieren zich aangepast aan de arme grond en extreme weersomstandigheden in deze ‘Nederlandse woestijn’, waaronder roofvogels, reeën, dassen en vele insecten.
Als je op zoek bent naar een rustig wandel- of fietspad waar je weinig mensen tegenkomt, is Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen een fantastische plek. De fietspaden leiden je door een prachtig boerenlandschap waar inwoners hun oogst verkopen in stalletjes langs de weg. De mountainbikepaden zijn geschikt voor beginners en ervaren fietsers. Dankzij het ruwe terrein met stukken los zand zul je in de rest van Nederland niet snel zulke paden vinden. Geniet van de prachtige flora en fauna, zoek verbinding met de natuur en ervaar een landschap met oeroude wortels.