Lady on fence enjoys flower fields in Lisse in the Bulb Region
© Hella Radic-Hoogzand

Tussen de drukke steden van de Randstad, bevindt zich een uniek gebied: de Bollenstreek. Uitgestrekte velden met kleurrijke bloemen. Ontdek deze regio per fiets, wandel langs de velden, maak de mooiste bloemenfoto’s en strijk neer op een terrasje in een van de gezellige dorpen.

  • Geniet van de kleurrijke bollenvelden, van knalrood tot zachtroze en frisgeel.
  • Bezoek leuke dorpen, het bloemencorso en de Keukenhof.
  • Wandel en fiets door de duinen langs de kust.

De Bollenstreek is het bekendste - maar niet het enige - gebied om de wereldberoemde Nederlandse bloemen met eigen ogen te aanschouwen. De bloeiende tulpenvelden leveren elk voorjaar weer prachtige plaatjes op. Rijdend door de Bollenstreek kom je op diverse plekken bloemenstalletjes langs de weg tegen met bloemenbollen en verse bloemen.

Ontstaan van de bollencultuur

Al in de 16e eeuw begon men in dit gebied met het afgraven van duinen. Het zand was nodig voor stadsuitbreidingen en spoorbanen. De achtergebleven 'geestgronden' bleken erg geschikt voor de teelt van tulpen, narcissen en hyacinten. Het zachte zeeklimaat was ook gunstig voor de bollenteelt, die in de 19e eeuw een grote vlucht nam. Tegenwoordig kun je de uitgestrekte en kleurige bloemenvelden ook bewonderen in andere regio’s zoals in Flevoland en Noord-Holland.

Bloemencorso

Flower parade, red tulip and Delft Blue

Het grootste bloemenevenement in de Bollenstreek is het jaarlijkse Bloemencorso Bollenstreek. Een rijdende optocht van tientallen praalwagens vormt een kleurrijke stoet van Noordwijk naar Haarlem. De wagens beelden de mooiste creaties uit met behulp van duizenden bloemen. Na hun aankomst in Haarlem worden ze een dag tentoongesteld op de Grote Markt, zodat je de praalwagens nog eens rustig kunt bewonderen.

Mooie plaatsen in de Bollenstreek

Bollenveld Loosterweg Zuid

De Bollenstreek grenst in het noorden aan Haarlem, waar ook het bloemencorso eindigt. In de streek liggen typische bollendorpen als Sassenheim, Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout. Bezoek in Lisse het Museum De Zwarte Tulp en kom alles te weten over de bollencultuur. Wandel of fiets door de schilderachtige streek en door de uitgestrekte duingebieden langs de kust. Noordwijk en Katwijk zijn gezellige badplaatsen en ook Leiden is een bezoek meer dan waard.

Tip: In augustus is er nóg een bloemencorso te bewonderen, de Flower Parade Rijnsburg. Deze kleurrijke optocht start in Rijnsburg en rijdt via Katwijk naar Noordwijk aan Zee.

Zes mooiste bloemencorso's in Nederland

Categorie: Lezen

Bloemencorso’s: fleurig en kleurig

Lees over de bijzondere Nederlandse traditie van bloemencorso’s.

Do's & don'ts

Selfie besides the tulips
Categorie: Lezen

Selfie tussen de tulpen? Dit zijn de do’s en don’ts

Ontdek alle do’s en don’ts voor de mooiste tulpenselfie.

Lady in Picking Garden picks tulips
Categorie: Lezen

Ontdek pluktuinen in Nederland

Pluktuinen in Nederland: pluk je eigen boeket en ontspan tussen de bloemen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer