Oudegracht, Utrecht
© Jurjen Drenth
Categorie:Utrecht

Grachten van Utrecht

Ontdek Utrecht vanuit het water en geniet van een heel ander uitzicht. Bekijk de historische gevels van huizen aan de gracht, gebeeldhouwde tableaus en allerlei prachtige bomen langs de gracht, waarvan sommige wel 200 jaar oud zijn! Je kunt kiezen voor een rondvaart met een grachtencruise of een op expeditie gaan met een waterfiets, roeiboot of kano.

  • Maak een tocht met een rondvaartboot en ontdek Utrecht vanaf het water.
  • Bewonder de historische gevels en bijzondere werfkelders.
  • Ga wat eten of drinken op één van de vele terrasjes langs de grachten.

Werfkelders en dubbele kades

De Oudegracht is de bekendste gracht van Utrecht en is ongeveer twee kilometer lang. Door de vele werfkelders zijn de grachten van Utrecht weer totaal anders dan die van Amsterdam. In de tweede helft van de twaalfde eeuw kwamen de inwoners van Utrecht op het idee om vanaf de aanlegkade tunnels te graven naar de woningen langs de gracht. Zo ontstonden de typisch Utrechtse, dubbele kades.

Vandaag de dag huizen er veel gezellige restaurants en cafeetjes met een terras aan het water in de werfkelders. De perfecte plek voor een hapje of een drankje na een dag in Utrecht!

Vaar mee met een rondvaartboot

Vanaf het water zie je Utrecht weer vanuit een heel ander perspectief. Vaar daarom mee met een rondvaartboot. De gids vertelt je graag alles over de geschiedenis van Utrecht en haar grachten.

Verken de grachten op een waterfiets

Sportief en op eigen houtje de grachten van Utrecht verkennen? Huur dan een waterfiets! Geniet vanaf het water van de prachtige Utrechtse grachten. Varen met de waterfiets is ook leuk met kinderen en een perfect uitje voor het hele gezin.

Tip van de redactie

Een rondvaart door de grachten kan vooral in de lente romantisch zijn, als het fluitenkruid in bloei staat. Tip voor romantische stelletjes: je kunt ook een rondvaart maken door de grachten in een Venetiaanse gondel.

Vond je dit interessant? Ontdek meer