
Volg het spoor van Rietveld door Utrecht
Centraal Museum
Er is geen betere plek om kennis te maken met het werk van Gerrit Rietveld dan in het Centraal Museum in Utrecht. Het museum heeft de grootste collectie Rietveld-objecten ter wereld. Rietveld opende als zoon van een meubelmaker in 1917 zijn eigen atelier. Zijn ambitie? Eenvoudig en abstract design dat voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is. Deze visie sloot naadloos aan op ideëen van De Stijl. Zijn wereldberoemde rood-blauwe stoel, door velen gezien als hét meest iconische werk van De Stijl, is samen met andere meubelen van Rietveld permanent in het Centraal Museum te bewonderen.
Adres: Agnietenstraat 1, Utrecht
Het Rietveld Schröderhuis
Naast meubelen ontwierp Rietveld ook huizen. Zijn ontwerp voor het huis van Truus Schröder is het architectonische meesterwerk van De Stijl en kreeg in 2000 zelfs de status van UNESCO Werelderfgoed. De jonge weduwe Schröder zocht een licht en ruimtelijk woonhuis waar zij met haar drie kinderen kon leven in plaats van geleefd te worden. Het huis was in 1924 klaar en zijn tijd ver vooruit. Truus Schröder bleef een belangrijke rol in het leven van Rietveld spelen. De twee hadden jarenlang een geheime relatie. Na de dood van zijn echtgenote in 1957 trok hij definitief in bij zijn geestverwante. Rietveld en Schröder woonden tot zijn overlijden in 1964 samen in het door hem ontworpen huis. Schröder bleef tot aan haar dood in 1984 in het huis wonen.
Tegenwoordig is het Rietveld Schröderhuis Unesco Werelderfgoed en open voor bezoekers. Bijna alles is nog in originele staat. U wandelt in een kleine groep van maximaal 12 bezoekers door het huis. Een gids loopt met u mee en laat de slimme oplossingen en details zien die Rietveld in het huis heeft verwerkt, zoals bewegende muren en het bijzondere hoekraam. Over iedere ruimte is genoeg te vertellen!
Adres: Prins Hendriklaan 50, Utrecht
Tip van de redactie
Zin in een fietstocht? De Stijlsteden Amersfoort en Utrecht zijn met elkaar verbonden via een 20 kilometer lange fietsroute: Mondriaan ontmoet Rietveld. De internationaal bekende kunstenaar Boris Tellegen (1986) ontwierp tien door De Stijl geïnspireerde beelden/totems, die langs de route te vinden zijn. Wie liever binnen wil kijken in een modelwoning van Rietveld kan elke laatste zondag van de maand terecht aan de Erasmuslaan en de Robijnhof.