Boating Alde Feanen Friesland
© Merel Tuk

Waarom gaan?

Wist je dat Friesland als enige provincie een officiële taal heeft? En dit is niet het enige dat de provincie uniek maakt. Hoofdstad Leeuwarden is met haar grachten, monumenten en winkelstraten één van de best bewaarde geheimen van Nederland. De wadden vormen een uniek natuurgebied dat tussen eb en vloed compleet verandert. Breng ook een bezoek aan de pittoreske Elfsteden of neem de veerpont naar de Waddeneilanden. Niet voor niets zette Lonely Planet de provincie Friesland op 3 in de lijst van verborgen parels in Europa! Populaire plaatsen in Friesland zijn:

Zien & doen

Eten & drinken

Lekker eten in Friesland, dat kan overal. Waarom maak je niet een Elfstedentocht op culinair gebied? Je zal er zeker kennismaken met gerookte vis, Sneker drabbelkoeken, Fries suikerbrood en Dokkumer Kofje met een scheutje Beerenburg erin. Visit Friesland heeft de leukste restaurants, cafés en brasseries voor je op een rij gezet.

Overnachten

Slaap in een yurt, een historische vuurtoren of een lodge langs de kust tijdens uw vakantie aan de Waddenzee.

Categorie: Naar de site

Watervilla de Roerdomp

Geniet van luxe midden in de Friese natuur. Deze exclusieve watervilla is alleen bereikbaar per boot.

Ontdek de beste hotels om uw verblijf in Leeuwarden onvergetelijk te maken.

Water & Friesland

Categorie: Lezen

Watersport in Friesland

Friesland heeft alles wat watersportfanaten zich maar kunnen wensen: meren, grachten, sloten en waterwegen, en het grootste netwerk van onderling verbonden binnenlandse meren in Europa.

Lees meer
Categorie: Ontdekken

Nederland Waterland

Wist je dat maar liefst 26 procent van Nederland onder de zeespiegel ligt? Kom ervaren hoe Nederland omgaat met het water en ontdek de mooiste waterplekken van Nederland om te bezoeken.

Lees meer

Natuur & Friesland

Natuurgebieden in Friesland

Friesland is dé provincie waar u de natuur op een actieve manier kan beleven: varen in de zomer, schaatsen in de winter en bij eb kunt u genieten van een wad wandeling.

Lees meer

Ontdek Friesland

Friesland, in het noorden van Nederland is net even wat anders dan de rest van Nederland. Zo is het de enige provincie met een officiële tweede taal. De Waddenzee is een natuurgebied dat zo bijzonder is dat het sinds 2009 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Maar Friesland heeft meer dan dat. Over de Friese meren kan je prachtig varen, in Leeuwarden kan je op zoek naar de stadse gezelligheid en de historische Elfsteden hebben elk hun eigen charme en sfeer. Ontdek de mooiste bestemmingen in Friesland!

Activiteiten in Friesland

Watersport is misschien wel de beste reden om naar Friesland te komen. Het uitgebreide netwerk van sloten en meren leent zich uitstekend voor mooie vaar- en zeiltochten. Bezoek bijvoorbeeld de jaarlijkse Sneekweek. Ook voor cultuurliefhebbers is Friesland bijzonder. Bij het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium zie je het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Bij het Woudagemaal zie je het grootste door stoom aangedreven gemaal. En het werkt nog steeds.

Bereikbaarheid

Kom je met de auto naar Friesland? Als je vanuit Amsterdam komt, is de Afsluitdijk een mooie route. Wil je met het openbaar vervoer reizen? Vanuit Schiphol, Den Haag en Rotterdam rijden directe treinen naar Leeuwarden. De meeste kleinere plaatsen kan je goed per bus bereiken. Op de Waddeneilanden kom je met de veerpont. De tijden zijn afhankelijk van het seizoen, dus raadpleeg de website voor de juiste vertrektijden. Wil je je eigen auto meenemen? Informeer op de website of dit mogelijk is. Een reservering maken is in de meeste gevallen noodzakelijk.

Waddeneilanden

De provincie kent vier eilanden: Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Ze zijn allemaal met de boot bereikbaar. Op de eilanden geniet je van de uitzonderlijke natuur en het bijzondere leven in de kleine pittoreske dorpjes.

Veelgestelde vragen