© Hugo Thomassen via Maastricht Marketing
Categorie:Limburg

Het witte stadje Thorn

In het zuiden van Nederland in de provincie Limburg, vindt u het kleine stadje Thorn. Vroeger was dit een piepklein vorstendom, tegenwoordig een plek die u gezien moet hebben bij een bezoek aan Nederland. Thorn staat bekend om haar witgeschilderde oude huizen en monumentale gebouwen. Geen wonder dat dit stadje jaarlijks vele bezoekers trekt.

  • Ontdek het verhaal achter de witgeschilderde huizen.
  • Bezoek het musea zoals het Gemeentemuseum en de Abdijkerk Thorn.
  • Overnacht in een van de charmante hotels.

Witte huisjes van de armen

Thorn ontstond toen rond ongeveer 990 de abdij hier werd gesticht voor vrouwelijke kloosterlingen van adellijke komaf. Uiteindelijk groeide de plek uit tot een klein vorstendom. Pas 3 eeuwen later kreeg de plek stadsrechten en werd het gedeeltelijk ommuurd. Veel van de oude huizen van de vrouwen zijn bewaard gebleven en kunt u nu bezoeken.

Toen eind 18e eeuw de dames van adel vluchtten voor de Fransen, kwamen veel armen in het stad wonen. De Fransen stelden een belasting vast die afhankelijk was van de grote van de ramen van de huizen. Omdat de armen dit niet konden betalen, maakten ze hun ramen kleiner door het met stenen dicht te metselen. Vervolgens werden de huizen wit geschilderd, zodat het verschil tussen de oude en nieuwe stenen onzichtbaar werd.

Bezienswaardigheden in Thorn

Gaat u naar Thorn, dan mag u de Abdijkerk Thorn niet missen. Dit was ooit het begin van het stadje. In verschillende fasen door de eeuwen heen is dit imposante bouwwerk tot stand gekomen. Het oudste gedeelte stamt uit de 10 eeuw. Het interieur stamt uit de 18e eeuw. Eind 19e eeuw is de abdij door Pierre Cuypers, bekend van het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam gerestaureerd. 

Bezoek ook het Gemeentemuseum Land van Thorn. Hier ziet u onder andere opgravingen en allerlei historische voorwerpen die verwijzen naar de geschiedenis van Thorn. Ook kunt u hier een met behulp van een audioset een stadwandeling maken. Zo loopt u langs de kanunnikhuizen en het Begijnhof.

Meer in de omgeving van Thorn

Niet ver van Thorn ligt de historische stad Roermond waar mensen vooral komen om te winkelen. Maar bekijk hier ook de prachtige monumentale panden en de bijzondere kerktoren die in de loop van de geschiedenis veel te verduren heeft gehad.

Bij Thorn vindt u ook bijzondere natuur. Ten noorden van de stad kunt u naar Nationaal Park de Groote Peel, wat een van de meest vogelrijke gebieden van Nederland is.

Overnachten in Thorn

Het witte stadje Thorn beleeft u natuurlijk pas optimaal als u ook in een van die authentieke witte huisjes verblijft. Het kan! Wat dacht u bijvoorbeeld van een appartement in het Molenaarshuis? Hier voelt het alsof u zo een stap in de geschiedenis zet. Ook zijn er een aantal mooie en vooral sfeervolle hotels. Maar let op: Thorn is populair. Boek op tijd als u deze ervaring niet wilt missen.

Veelgestelde vragen

Vond je dit interessant? Ontdek meer