© Hollandfoto.net - Shutterstock
Categorie:Limburg

Venlo: groene stad aan de Maas

Venlo, ooit gesticht door de Romeinen, is een geweldige stad waar u naar hartenlust kunt winkelen en talloze monumenten kunt bewonderen.

 • Het centrum van Venlo biedt volop mogelijkheden om te shoppen en uit te gaan.
 • In Venlo staan talloze historische gebouwen, zoals het stadhuis in renaissancestijl.
 • In de buurt van Venlo ligt het Nationaal Park De Maasduinen.

Bezienswaardigheden in de levendige stad Venlo

Nieuwe concepten en oude gebouwen: in het centrum van Venlo zijn een groot aantal historische gebouwen te bewonderen uit de Romeinse tijd. Maar ook de eeuwen daarna hebben hun sporen nagelaten.

 • De Sint-Martinusbasiliek maakt indruk dankzij een serie gotische beelden, waaronder de ‘zwarte Madonna van Venlo’ en een kerktoren uit 1953. De voorgaande torens sneuvelden tijdens een aardbeving en de oorlog. De huidige kerktoren is enerzijds slanker, maar toch ook robuuster van vorm.
 • Het Romerhuis (Kwartelenmarkt 1) stamt uit 1521 en is gebouwd in de laat-gotische stijl. Dit fraaie pand met trapgevel moet u beslist een keer gezien hebben.
 • Ook het tussen 1597 en 1601 in renaissancestijl gebouwde stadhuis van Venlo, dat op de markt staat, is indrukwekkend te nomen. Zoals op zoveel plekken in Nederland kunt u terecht voor een lekker kopje koffie of glaasje rosé in de zon op de terrassen van de leuke cafés rond het stadhuisplein.

Kunst en cultuur in Venlo

 • In het Limburgs Museum kunt u meer te weten komen over de Limburgers en hun cultuur. Verschillende onderwerpen passeren de revue in het interactieve museum: religie, culturele geschiedenis, archeologie en beeldcultuur.
 • Het Museum van Bommel van Dam exposeert vooral hedendaagse Nederlandse kunst op verschillende locaties. Het museum wordt momenteel verbouwd en opent na verwachting medio 2021 haar deuren.
 • In het Missiemusem Steyl in het kloosterdorp Steyl zijn allerlei volkenkundige voorwerpen te bewonderen, waaronder 1500 opgezette dieren in metershoge vitrines.
 • Keramiekcentrum Tiendschuur in Tegelen (ten zuiden van Venlo) is geheel gewijd aan keramische kunst bijvoorbeeld in de vorm van kleurrijke, moderne kunstwerken.
 • Elke bierliefhebber kent Hertog Jan-bier, dat in Limburg in een plaatsje ten noorden van Venlo wordt gebrouwen. Bezoekers kunnen in de Hertog Jan Brouwerij Arcen mee met een rondleiding. En natuurlijk is een lekker koel Hertog Jan-pilsje de bekroning van de rondgang door de brouwerij.
 • Vergeet als u in Arcen bent niet om een bezoek te brengen aan de Kasteeltuinen Arcen, waar u op 32 hectare grond naast allerlei andere bloemen ook 8.000 prachtige rozen kunt bewonderen.

Activiteiten in en rond Venlo

 • Als u naar Arcen wilt gaan, is een tocht met de Maashopper een aanrader. Het schip vaart op gezette tijden heen en weer tussen Venlo en Arcen en de tocht over de prachtige Maas duurt ongeveer een uur.
 • Net als in veel andere Nederlandse steden kunt u in Venlo ook een bezoek brengen aan Holland Casino, waar u een gezellige avond kunt beleven met roulette of andere gokspelen.
 • Ga van tevoren lekker uit eten in een Limburgs restaurant en geniet van de befaamde lokale keuken. In het Limburgse heuvellandschap wordt zelfs wijn verbouwd! De meeste restaurants van Venlo, die vaak over een terras beschikken, vindt u in het gebied rond de Oude Markt en de Kwartelenmarkt.

Venlo: bekroonde winkelstad

Venlo werd bekroond met de titel ‘Beste Binnenstad’ 2013-2015 in de categorie middelgrote steden. Verspreid over historische panden en artistieke ruimten nodigen allerlei winkels, van groot tot klein, u uit om te komen winkelen.

 • Vooral de wekelijkse markt op het Nolensplein is een gezellig trefpunt.
 • Daarnaast kunt u terecht op de Maasboulevard, waar u verschillende modeboetieks, delicatessewinkels en drogisterijen vindt om uw slag te slaan.
 • Ook in TREF is het goed winkelen: hier zijn 25 winkels gevestigd in een gebied van 11.000 vierkante meter.
 • Een van de grote voordelen van winkelen in Nederland is dat u ook op zondag welkom bent: de winkels op de Maasboulevard en in TREF zijn ook op zondagmiddag open, van 12.00 tot 17.00.
 • Het designer outletcentrum in Roermond staat met 150 winkels garant voor nog meer shopplezier.

Venlo: groene stad aan de Maas

In het groene gebied rond Venlo is onlangs een nieuw project gelanceerd: hier is het grootste wijnbouwgebied van Nederland aangelegd. De eerste wijnranken gingen in 2013 de grond in en in 2015 werd de eerste Venlose wijn gebotteld.

Ongeveer 30 kilometer ten noorden van Venlo ligt Nationaal Park De Maasduinen met daarin het Reindersmeer. De Maasduinen vormen de langste rivierduinengordel van Nederland. Daarnaast zijn er in het park vennen en heidevelden te vinden die onderdak bieden aan bevers, vossen, hagedissen, slangen en vogels.

Leuke uitstapjes vanuit Venlo

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Waar ooit de Romeinen rondliepen, kunt u nu heerlijk winkelen en allerlei bezienswaardigheden bekijken. En ook cultuurliefhebbers komen aan hun trekken in Nijmegen. Eindhoven is andere een stad die bekendheid geniet op het gebied van kunst, design en architectuur. Dankzij de langste uitgaansstraat van de Benelux kunt u in Eindhoven ook heel goed terecht voor een geweldig avondje stappen.

Veel mensen kennen Roermond als de plaats waar een groot outletcentrum te vinden is. Veel minder mensen weten is dat Roermond ook beschikt over een fraai oud centrum. Wie met kinderen op stap is, moet zeker een bezoek brengen aan Toverland in Sevenum, op slechts 20 minuten rijden met de auto. In Toverland vindt u de hoogste, snelste en langste houten achtbaan van de Benelux, naast talloze andere attracties voor alle leeftijden.

Hoe komt u in Venlo?

Venlo ligt in de provincie Limburg, niet ver van de Duitse grens. De stad heeft een eigen station en is dan ook goed per trein bereikbaar. Ook de omgeving van Venlo is goed per bus of trein te ontdekken tijdens uw verblijf in de stad. De trein brengt u snel en comfortabel in Roermond, Maastricht en Eindhoven. Daarnaast beschikt Venlo over 6.000 parkeerplaatsen en bevinden zich drie internationale vliegvelden in een straal van 50 kilometer rond Venlo.

Overnachten in Venlo

In de buurt van Venlo, in een magisch bos, kunt u overnachten in het idyllische Hotel De Bovenste Molen en genieten van een diner op het terras met uitzicht over een vijver. Brengt u de nacht liever door in een kasteel? Château Holtmühle, ten zuiden van Venlo, biedt gasten wellness, luxueuze kamers en een prachtig park. En natuurlijk zijn er in het centrum ook nog allerlei andere overnachtingsmogelijkheden te vinden...

Veelgestelde vragen

Vond je dit interessant? Ontdek meer