© Museum Cruquius
Categorie:Noord-Holland

Cruquius Museum

Cruquius Museum vertelt het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer. In de negentiende eeuw werd turf gewonnen in het veengebied tussen Amsterdam, Haarlem en Leiden. Hierdoor ontstonden veenplasse die door stromen uitgroeiden tot grote meren. Het Haarlemmermeer vormde daardoor een steeds groter wordend gevaar voor omliggende steden en dorpen.

  • Bekijk de grootste stoommachine ter wereld.
  • De doorbraak van de industriĆ«le revolutie in Nederland.
  • Leer alles over de drooglegging van het Haarlemmermeer.

Drooglegging

Tijdens stormen werden steeds grotere happen land en soms zelfs hele dorpen verzwolgen door het water. Het risico dat Amsterdam en Leiden zouden overstromen werd te groot en men besloot het Haarlemmermeer droog te leggen. Nederland had al een rijke en succesvolle traditie van het inpolderen met windmolens. Om de Haarlemmermeer droog te leggen zouden maar liefst 166 molens nodig zijn, maar toen de stoomtechnologie zijn intrede deed, bleek deze hypermoderne technologie al gauw een veelbelovend alternatief.

In 1840 begon men met de aanleg van de 63 kilometer lange Ringvaart en Ringdijk. Negen jaar later, in 1849 werd het stoomgemaal De Cruquius in gebruik genomen.

Stoomgemaal De Cruquius

Het stoomgemaal is een industrieel monument van wereldformaat. De bijzondere architectuur heeft spitsboogramen en kantelen aan de buitenkant. Binnen vindt u vele gietijzeren ornamenten. Maar de trots van het Cruquius Museum is toch wel de wereldberoemde stoommachine uit 1849.

In de machinekamer ziet u de grootste cilinder te wereld, met een diameter van maar liefst 3,66 meter. Acht pompen bevinden zich aan het eind van de balansarmen. Elke pomp kan per slag 8.000 liter water bijna 5 meter omhoog pompen. Per minuut werden er 5 slagen gemaakt.

Demonstratie stoommachine

Een inmiddels modern hydraulisch systeem zet het systeem meerdere keren per dag in werking, zodat u een idee krijgt van hoe dit in vroeger tijden in zijn werk ging.

Bereikbaarheid Cruquius Museum

Museum Cruquius ligt in Haarlemmermeer, vlakbij Haarlem, Hoofddorp en Schiphol. Vanuit Amsterdam en Haarlem is Cruquius eenvoudig met het openbaar vervoer te bereiken. Ook vanuit Leiden is het nog geen 45 minuten reizen.

Het museum is 7 dagen per week geopend behalve op Nieuwjaarsdag, Koningsdag, 24, 25, 26 en 31 december.

In de buurt

Combineer uw bezoek aan de Keukenhof met een bezoek aan dit museum, slechts 11 kilometer verderop. Op op de fiets rijdt u een groot gedeelte langs de kenmerkende ringvaart.

Tip van de redactie

De Ringdijk rond de Haarlemmermeer is een populair fietsrondje onder wielrenners. Op de 63 kilometer lange route zijn maar weinig stoplichten en kan er dus lekker doorgetrapt worden!

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer