© Natuurgebied Eilandspolder via Staatsbosbeheer
Categorie:Noord-Holland

Varen in de Eilandspolder

Varen door de Eilandspolder, midden in UNESCO Werelderfgoed de Beemster en de Schermer, betekent geruisloos over het water glijden tussen de rietkragen, langs weidse landschappen, droogmakerijen en monumentale dorpjes. Het ontstaan van dit gebied vertelt zichzelf!

  • Vaar langs opvallende droogmakerijen die 3,5 meter onder zeeniveau liggen
  • Ontdek beschermd natuurgebied met vele water- en weidevogels
  • Meer aan bij een van de gezellige terrasjes en geniet van het prachtige uitzicht

Opvallende contrasten

Let onderweg op de molens in de wei en de hoge ligging van de Eilandspolder ten opzichte van de droogmakerijen Beemster en Schermer. Ook het verschil in landschappen zal u opvallen; strakke lijnen en kaarsrechte wegen van de droogmakerijen naast natuurlijke meertjes en brede  watergangen van het voormalige veeneiland.

Rijke natuur

In de Eilandspolder, dat vroeger het Schermereiland heette, vindt u vandaag de dag prachtige natuur met water- en hooilanden die vele vogelsoorten aantrekken. De vaartjes tussen de landbouwgronden lenen zich uitstekend voor een ontdekkingstocht vanaf het water. Vergeet onderweg niet te bukken voor de houten bruggetjes!

Monumentale dorpjes

Prachtige monumentale dorpjes die u in dit gebied vindt zijn onder meer De Rijp, Driehuizen, Graft en Noordeinde. En wat verderop Grootschermer en Schermerhorn waar u een nog werkende museummolen kunt bezichtigen.

Adressen bootverhuur

Op verschillende plaatsen zijn fluisterboten te huur en meevaren met een rondvaartboot behoort ook tot de mogelijkheden. Bij mooi weer is vooraf reserveren aanbevolen.

  • Bootverhuur ’t Ouweland, Rechtestraat 106, 1483 BE De Rijp. T +31 (0)299 673 549 of +31 (0)6 5163 9728
  • Rondvaart Eilandspolder, Rechtestraat 106, 1483 BE Rijp, T +31 (0)299 673 916 of +31 (0)6 1434 0760
  • Bootverhuur De Gouw, Zuiddijk 2-A, 1483 MA De Rijp, T +31 (0)6 2198 6970
  • Café de Vriendschap, Driehuizen 13, 1844 KL Driehuizen T+ 31 (0)299 672 050

Tip van de redactie

Neem beslist ook even de tijd voor een wandeling door de oude kern van De Rijp, de woonplaats van Jan Adriaanszoon Leeghwater die aan de basis stond van het huidige Noord-Holland.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Leven op én met het water

Water, een onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Ontdek de rijke historie, ontmoet lokale én internationale waterhelden en reis mee langs de meest iconische plekken. Dompel je onder in het verhaal van Nederland, Waterland.

Lees meer