Woudagemaal Machine Steam Engine
© D.F. Woudagemaal Lemmer

Wie het Friese dorpje Lemmer bezoekt ziet ‘m al van grote afstand: de 60 meter lange schoorsteen van één van Nederlands mooiste en innovatiefste monumenten, het ir. D.F. Woudagemaal. In een schitterend gebouw, geïnspireerd op de Amsterdamse School-stijl zit hier het grootste, nog werkende door stoom aangedreven gemaal ter wereld.

  • Bezoek dit UNESCO Werelderfgoed en ontdek de kracht van stoom.
  • Geniet van het fraaie gebouw, ontworpen door ingenieur Dirk Frederik Wouda.
  • Ga fietsen door de omgeving of bezoek Leeuwarden.
Adres:
Gemaalweg 1
8531PS Lemmer
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Wat kun je doen bij het Woudagemaal?

Het Woudagemaal werd gebouwd in 1920 met als doel het overtollige water uit Friesland weg te pompen. Tot die tijd stonden grote delen van Friesland ’s winters onder water. Het ir. D.F. Woudagemaal, dat ruim 4000 kubieke meter water per minuut, dat is zo’n 6 miljoen m³
water per dag (!), kan wegpompen, bracht hier verandering in. Om dat even goed in perspectief te zetten: eenmaal op stoom gebracht, zou het gemaal in 35 seconden een olympisch zwembad kunnen leegpompen!

Tegenwoordig wordt het stoomgemaal nog altijd ingezet bij hoog water. Daarnaast wordt het twee keer per jaar onder stoom gebracht om machinisten en stokers op te leiden. Ook dan is het opengesteld voor publiek. Beslist een sensatie om mee te maken!

Bekijk deze video

UNESCO Werelderfgoed

Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste stoomgemaal ooit gebouwd én het grootste, nog werkende door stoom aangedreven gemaal dat nog steeds in werking is. Het is volgens UNESCO ‘het hoogtepunt van Nederlandse architecten in het beschermen tegen de kracht van water’ en om die reden in 1998 verkozen tot Werelderfgoed.

Al jaren bezoeken liefhebbers van technologie uit alle windstreken dit fraaie voorbeeld van industrieel ontwerp. Aan de hand van een 3D-animatie en interactieve exposities ontdek je hoe het gemaal functioneert. Dan wordt ook direct duidelijk waarom het zo bijzonder en uniek in zijn soort is.

Ook zijn er in het Woudagemaal vaak bijzondere lezingen en tijdelijke kunstwerken te vinden. Kijk op de site van Het Woudagemaal voor actuele evenementen en activiteiten.

In de omgeving van Lemmer kun je heerlijk fietsen en wandelen. Bekende fietsroutes als Wetter en Natuurlijk Cultuur brengen je langs Friese meren, mooie landerijen en eeuwenoude stadjes. Ook zijn de voormalige Zuiderzee-eilanden Schokland (eveneens UNESCO Werelderfgoed), Urk en het ‘Venetië van het Noorden, ofwel Giethoorn, niet ver weg. Ten slotte is een bezoek aan de hoofdstad van Friesland, Leeuwarden, ooit uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa, absoluut een bezoek waard.

Bereikbaarheid en parkeren bij het Woudagemaal

Het Woudagemaal ligt op zo’n anderhalf uur rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en Amsterdam Schiphol Airport. Ook is het Woudagemaal bereikbaar per openbaar vervoer. Parkeren bij bezoekerscentrum Woudagemaal is gratis. Tickets kun je online kopen, maar ook aan de kassa. Bij een ticket zit een rondleiding en toegang tot de multimediatour inbegrepen.

Maak een digitale reis door Nederland Waterland

Ontdek in 360 graden de waterrijke steden van Nederland, de mooiste natuurgebieden en de watericonen die geschiedenis hebben gemaakt. Maak je klaar voor een onvergetelijke belevenis en ervaar alles wat dit mooie waterland je te bieden heeft. Start de unieke ‘water experience’