© Juri Hiensch via Utrecht Marketing
Categorie:Informatie en weetjes over Nederland

Geschiedenis van de grachten in Nederland

Maar liefst 26% van Nederland ligt lager dan het zeeniveau. De continue strijd van de Nederlanders tegen het water levert ook prachtige steden op. In de ontwerpen van de steden hebben grachten en kanalen een prominente rol gekregen.

  • Nederland staat bekend om haar grachten.
  • Bewonder de unieke inrichting van Hollandse steden.
  • Maak een rondvaart over de grachten van Leiden, Haarlem, Utrecht of Amsterdam.
Zolang als er water uit het land wordt weggepompt, graaft Nederland al grachten en kanalen voor vervoer, irrigatie en waterafvoer. De befaamde Amsterdamse grachten zijn het resultaat van goede stadsplanning (om het hoofd boven water te kunnen houden) en dienen al heel lang als extra vervoermiddel. Leiden en Delft zijn eveneens ontworpen met transport over water in gedachten. Tegenwoordig worden de grachten niet alleen bevaren door kanaalbussen maar ook door restaurantschepen, woonboten en allerhande boten voor de plezier- en professionele vaart. Bovendien dienden de buitenste grachten rond de stad als verdedigingswerk tegen invallen van buiten.

Grachteninrichting in de moderne Hollandse stad

Amsterdam is in de 17e eeuw ontworpen met grachten in concentrische cirkels aan het IJ. Drie van deze grachten waren bestemd voor woningen. De vierde, buitenste gracht werd ontworpen ter bescherming van de stad tegen invallen en om overtollig water af te voeren. Deze waterwegen werden onderling verbonden door grachten die samen een waaier vormen. De kanalen werden van het westen naar het oosten gegraven, waarbij de irrigatie in het oostelijke gebied lang duurde. Delft is ontworpen als rechthoek met een raster van grachten. Java-eiland in Amsterdam is een goede plek om meer moderne grachtentechnologie te bekijken.

Authentiek Hollands

Als je Amsterdam of een andere grote stad in Nederland bezoekt, moet u zeker wat tijd doorbrengen op de grachten. De geschiedenis van de grachten is diep geworteld in de steden en rondleidingen en de meeste reispakketten zijn inclusief een grachtentocht. Als je de grachten gewoon vanaf het water wilt zien, kun je ook een watertaxi nemen. Vooral in Amsterdam is dit een geweldige manier om de grachten te ervaren en wat geld te besparen voor de rest van uw reis.