© Mabel Amber

Route: Reis langs de vele gezichten van water

Met het Holland Travel Ticket heeft u slechts één ticket nodig voor al het openbaar vervoer in Nederland. Volg bijvoorbeeld deze route: Via de Oostvaardersplassen naar het Venetië van het noorden: Giethoorn en via Kampen terug naar Amsterdam. Nederland staat bekend als een land dat innovatief met water omgaat. Tijdens deze route krijgt u drie verschillende kanten te zien van wat het water Nederland heeft gebracht. De bodem van de zee is nu de thuishaven van Konik paarden en edelherten, de rivier de IJssel bracht de stad Kampen welvaart waarvan de sporen nog altijd zichtbaar zijn en in Giethoorn vaart u over het water alsof het de straten van het dorp zijn. Vergeet ook niet tijdens de reis naar buiten te kijken. U reist door een uniek stukje Nederland!

  • De mooiste treinroute neemt u mee dwars door de Oostvaardersplassen.
  • Vaar door de grachten van het Venetië van het noorden: Giethoorn.
  • Ontdek de rijke historie van het Hanzeverbond in Kampen.

Mooiste treinroute van Nederland

Vanaf Amsterdam stapt u in de trein voor een van de mooiste routes van Nederland. U rijdt dwars door de Oostvaardersplassen. Dit natuurgebied ontstond in de jaren ’60. Na het droogmalen van de Flevopolder, bleef dit moerasgebied ongebruikt en kon de natuur haar vrije gang gaan. Wilt u dit unieke stukje Nederland bezoeken? Stap dan uit bij station Lelystad. Wanneer u een fiets huurt, kunt u op eigen gelegenheid de Oostvaardersplassen ontdekken. Zin in een lunch? Bij het bezoekerscentrum heeft u een heerlijk terras waar u iets te eten en te drinken kunt bestellen.

Oude welvaart in Kampen

Het water in Nederland leverde problemen, maar bracht ook welvaart. Dat is goed te zien in de Hanzestad Kampen. Dankzij de ligging aan de rivier de IJssel, werd Kampen een levendige handelsstad. De inwoners verdienden veel geld en konden prachtige huizen bouwen. In de relatief kleine stad, bevinden zich nu ruim 500 monumenten. Een stadswandeling is hier dan ook zeker de moeite waard.

Culinair genieten in Giethoorn

De laatste stop van deze dag is in Giethoorn. Deze stad noemt men ook wel het Venetië van het noorden. Net als in de Italiaanse stad zijn hier grachten in plaats van straten. Alleen vaart u hier door een typisch Nederlands landschap. Restaurant Lindenhof is een absolute aanrader in dit dorp. Het restaurant heeft twee Michelinsterren. Wilt u iets minder uitgebreid, maar wel heerlijk dineren. Ristorante Fratelli is dan een goede keuze. In dit typisch Hollandse huis met rieten dak, eet u verrassend Italiaans.

Na het eten kunt u de trein terug naar Amsterdam nemen. Uw pas is natuurlijk nog steeds geldig, dus gebruik hem ook in de tram of bus naar uw hotel of een andere plek in de stad.

Ontdek dit schitterende natuurgebied en ontdek de Grote Vijf. Lees meer
Categorie: Lezen

Oostvaardersplassen