
Nederland vs. Holland
Wat is het verschil tussen Holland en Nederland? Nederland bestaat uit de 12 provincies, maar veel mensen gebruiken ook het woord Holland als ze het over Nederland hebben.
- De twee provincies Noord- en Zuid-Holland vormen samen Holland.
- De 12 provincies samen vormen Nederland.
- Holland wordt vaak gebruikt om heel Nederland mee aan te duiden.
De officiële naam van het land is Koninkrijk der Nederlanden. Koning Willem Alexander is de koning van het land. Met Holland worden slechts de twee provincies Noord-Holland en Zuid-Holland bedoeld. Toch wordt de naam Holland vaak gebruikt om heel Nederland mee aan te duiden.
Een korte geschiedenis over Nederland en Holland
Tussen 1588 en 1795 was het gebied dat nu Nederland is de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In 1795 werd het land veroverd door Franse troepen en werd het de Bataafse Republiek. Napoleon riep zijn broer Lodewijk in 1806 uit tot koning, waarmee Nederland een koninkrijk werd. Na de val van Napoleon bleef Nederland een koninkrijk. Het gebied Holland droeg in die tijd de grootste bijdrage aan de economie en welvaart voor het hele land. In het buitenland werd Holland daarom een gebruikelijke naam voor het hele land.
Laat je inspireren
Welke stad bezoek jij als je naar Nederland komt? Ontdek de bijzondere verhalen van onze steden. Lees meer over onze steden
Ontdek de steden van Nederland
Natuur in Nederland
Nederland staat bekend als vlak land. Hierdoor is het landschap zeker geschikt voor fietstochten en wandelingen. Hiervoor kun je natuurlijk terecht in een van de vele natuurparken die elk hun eigen karakter hebben. Bezoek bijvoorbeeld de Oostvaarders Plassen of de Hoge Veluwe en ontdek unieke flora en fauna.
Ook heeft Nederland een lange kustlijn met prachtige stranden. Maar door het vele water is Nederland ook gevoelig voor overstromingen. Daar zijn maatregelen voor genomen zoals de Afsluitdijk en de Deltawerken. Deze unieke constructies zijn zeker een bezoek waard.
Typisch Nederlands
Denk je aan Nederland, dan denk je waarschijnlijk aan tulpen, molens en kaas. Je vindt deze en andere iconen terug in heel Nederland. Zo zijn Friesland en Zeeland perfecte provincies voor fietstochten, ontdek je in Noord-Brabant en Gelderland kunst van Vincent van Gogh, Bosch en andere Hollandse meesters en in Limburg eet u traditionele Limburgse kaas. Uniek in Nederland: in Drenthe vind je prehistorische resten, zoals hunebedden. Als het weer koud genoeg wordt, kunnen liefhebbers de Elfstedentocht schaatsen. Een route over het ijs leidt langs elf Friese steden. Geen ijs? De steden zijn ook bij mooi weer zeer de moeite waard om te bezoeken.
Feestdagen in Nederland
Elk land heeft zijn eigen feestdagen. Voor Nederland zijn de bekendste Sinterklaas en Koningsdag. Sinterklaas wordt in december gevierd. Kinderen krijgen op deze dag cadeaus als teken dat ze lief zijn geweest. Met Koningsdag vieren Nederlanders de verjaardag van de koning. Dit feest dat vooral op straat wordt gevierd met muziek, trekt elk jaar weer veel toeristen.
Stedentrip in Nederland

Ben je op zoek naar een leuke stad voor een weekendje weg? Nederland heeft diverse steden waar je zich goed kunt vermaken met historische architectuur, musea, stadsparken en restaurants en cafés. Bezoek bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Maastricht of Haarlem.