
De polders van Cheese Valley
De rustgevende polders van Cheese Valley
Omringd door de grootste steden van Nederland – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – vind je Cheese Valley. Een oase van rust waar koeien smakelijk grazen en de wijdse omgeving karakter geven. Ze zijn een onmisbaar onderdeel van het landschap én van de eetcultuur. Hun verse melk wordt in de polders getransformeerd tot verrassende kazen. Van klassieke jonge of oude kaas tot speciale kazen, zoals truffelkaas, blauwaderkaas of kruidenkaas. Met als bekendste de Gouda, naar de gelijknamige stad, die eeuwenlang hét handelscentrum was.
- Neem een kijkje achter de schermen van de kaasmakerij
- Kies lokaal lekkers van de kaaswagen

Ontdek de onontdekte haute cuisine in Cheese Valley
Boerenkaas, familierecepten van generaties ver
Traditie, trots en de invloed van de natuur. Die drie factoren zijn bepalend voor de boerenkaas in Cheese Valley. De kaas wordt gemaakt op de vele familieboerderijen. Het weer, de grond, het gras en eventueel ander voeder sturen de smaak. Er valt dus op elke boerderij iets nieuws te ontdekken. Naast de jonge, belegen en oude boerenkaas is er met de tijd een brede waaier ontstaan van speciale kazen. Van kruidenkaas tot schimmelkaas en alles ertussenin. De gemene deler? De ambachtelijke productie en de terechte fierheid van de kaasmakers.
Met liefde en ambacht
Puur, al dan niet met een glas rode wijn, op een boterham of verwerkt in een gerecht: kaas past op elk moment van de dag. Voor de beste kwaliteit kies je de Goudse boerenkazen. Die worden met vakkennis en passie gemaakt op de vele familieboerderijen in Cheese Valley. Zoals De Twee Hoeven, waar de vierde generatie na meer dan 100 jaar nog steeds de eigen koeien melkt en met liefde kazen produceert. Deels voor hun eigen hoevewinkel, deels voor de groothandel, maar steeds 100% echte boerenkaas.
“De voeding van ons vee bepaalt de smaak van onze kaas”, zegt Willemijn den Boer van De Twee Hoeven. “Ons hoofdbestanddeel is gras. En zelfs daar zitten verschillen in. De kaas van de weide van onze buren smaakt weer net iets anders. Fantastisch, toch?” De verse melk gaat rechtstreeks naar de kaasmakerij. Daar begint het hele proces van het kaasmaken. De melk wordt bewerkt tot wrongel en in kaasvaten geperst. “Een keer per jaar hebben we de graskaas, zo’n 4 tot 6 weken nadat de koeien terug buitengelaten worden. Dat eerste gras van het nieuwe seizoen is de basis voor extraromige kaas. Elk jaar opnieuw een groot succes.”
De perfecte afsluiter, op wieltjes
“Iedereen kan kaas maken, maar de hoogwaardige smaak en kwaliteit is het resultaat van echt vakmanschap.” Kwestie van meteen een statement te maken. Aan het woord: Frank Streefland, patron-cuisinier van De Nieuwe PolderKeuken in Stolwijk. Een man die gelooft in lokale producten. Niet in het minste de kazen. “We werken samen met een aantal boerderijen in de buurt en laten onze eigen kaas maken. Ook op de kaaswagen in het restaurant liggen overwegend kazen van hier. Van Goudse kaas en Oude Stolwijk tot de Romero met rozemarijn of de blauwschimmel Bleu de Graven.
In De Nieuwe PolderKeuken vind je als gast geregeld kaas terug in de aperitiefhapjes of in een van de gerechten. De echte ster van Franks kaasliefde is de authentieke kaaswagen. Met liefst 14 kazen rijdt de wagen van tafel naar tafel. “Een klasserestaurant moet gewoon een kaaswagen hebben”, vindt de chef. “De kazen worden aan tafel gesneden met deskundige uitleg. Kaas is altijd lekker. De kaaswagen maakt zelfs standaard onderdeel uit van ons achtgangenmenu. Het is een beleving voor alle zintuigen. En ik kan het eerlijk gezegd ook soms niet laten om er even van te snoepen.”
Verken Cheese Valley
Laat de kaas niet van je brood eten en ga Cheese Valley zelf ontdekken. Je kan alvast beginnen met deze adresjes.
De nieuwe Polderkeuken, Stolwijk
Creativiteit staat centraal in de keuken van chef Frank Streefland. Op 26-jarige leeftijd werd hij al eigenaar van De Nieuwe Polderkeuken. Met één doel: zijn gasten verrassen. Tip: de authentieke kaaskar is een avontuur op zich.
Van Rossum Woerden
Spreek al je zintuigen aan tijdens een verblijf in het Stadshotel. Je slaapt er in een oud wapenarsenaal en laat je gastronomisch verwennen. Chef Eelco Lincken bevoorraadt zich in de eigen boerderij in de Woerdense Verlaat. De streekproducten kan je ook kopen in de proeverijwinkel. Zo geniet je thuis verder.
’t Vaantje, Reeuwijk
Wat is er beter om een smakelijk diner te helpen verteren dan een ontspannend boottochtje? Bij ’t Vaantje combineer je een prikkelend restaurantbezoek met een tochtje op de Reeuwijkse Plassen. Chef Martin Baas legt je in de watten, met zicht op het water.
Pieters Restaurant, Bergambacht
Combineer de gezelligheid van een huiskamer met het gemak en genot van lekker eten, klaargemaakt door een chef. Steek je voeten onder tafel in Pieters Restaurant en proef de ong
Restaurant Jean Marie, Gouda
Aan de rand van Gouda krijg je de culinaire troeven van Krimpenerwaard op je bord. Chef Jan Hartman combineert een klassieke keuken met eigentijdse accenten. Met verse en lokale ingrediënten, op het ritme van de seizoenen.

Culinair Nederland volgens Gault&Millau
Welke weg leggen Nederlandse topingrediënten af voordat ze op je bord belanden? Neem hier alvast een voorproefje.
Lees meer