Dutch cycling route signage
© Inge Hogenbijl
Categorie:BIT article

Fietsroute ‘de Eilandenroute’ (42 km)


Fiets door een uniek gebied dat vroeger deel uitmaakte van de Zuiderzee en ontdek de historie van de bijzondere, voormalige eilanden schokland en Urk.

  • Ontdek waarom Schokland als eerste Nederlandse monument de status van UNESCO Werelderfgoed kreeg.
  • Bekijk de kleine straatjes, of ‘Ginkies’ op Urk.
  • Eet een vers visje aan de schitterende haven van Urk.

Rust en Ruimte

Pak de fiets en maak een heerlijke fietstocht door één van de oudste gebieden van Flevoland; het voormalige eiland Schokland. Aangezien het hier vroeger te drassig en te kaal was om iets te verbouwen verhuisden de Schokkers naar het vasteland en lieten een praktisch onbewoond eiland achter. Maar na drooglegging van de Zuiderzee was Schokland opeens geen eiland meer en is er nu een prachtig rustig natuurgebied.

Schitterend Schokland

Schokland staat symbool voor de strijd die Nederlanders nog altijd voeren met het water. Vandaag de dag is Schokland een eiland dat boven de polder uitsteekt. Een prachtig en uniek stukje natuur en cultuur, dat niet voor niets als eerste Nederlandse monument de status van UNESCO Werelderfgoed kreeg.

'Ginkiestocht'

Door de inpoldering van de Noordoostpolder zijn zowel Urk als Schokland een soort 'eilandjes op het droge' geworden. Schitterende dorpjes met kleine huisjes in een doolhof van steegjes, of 'ginkies' zoals de Urkers het noemen. Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij het Vissersmonument; een gedenkteken voor die vissers die nooit meer zijn thuisgekomen. Heeft u onderweg trek gekregen, dan moet u eigenlijk zo'n heerlijk vers visje eten bij Visrestaurant De Kaap (adres: Wijk 1, nr 5 Urk). En mocht u niet verder willen fietsen, dan kunt u hier ook prima overnachten.

Praktische informatie:

Aantal kilometers: 42
Knooppunten:  75-47-85-39-68-02-36-25-86-77-16-01-11-56-94-26-10-52-98-37-21-87-37-75
Beginpunt: u kunt deze fietsroute bij de volgende knooppunten starten: knooppunt 75 (Museum Schokland, Middelbuurt 3, Schokland), knoopppunt 98 (Museum Nagele. Ring 23, Nagele) en knooppunt 36 (Haventerrein Urk, Burg. J. Schipperskade 2, Urk).
Bekijk hier de fietsroute.

Vond je dit interessant? Ontdek meer