© NBTC / Bring yourself
Bring yourself

Fietsers houden van koffie en vrijheid

Lola Bikes & Coffee vind je op het Noordeinde in hartje Den Haag; een levendige straat met allerlei boetiekjes, galeries en restaurants. Lola Bikes & Coffee is een fietsenwinkel en koffiebar ineen, die zowel de koffieliefhebber en de toerist als de fanatieke wielrenner aantrekt. En alles daar tussenin.

Bring yourself, Eric will do the same

Eric Schulte is 45 jaar. Hij is mede-eigenaar en manager van Lola Bikes & Coffee in Den Haag.

De meeste fietsclubjes in Nederland zijn ongeorganiseerd. Denk aan een groepje vrienden dat iedere zaterdag bij een bepaalde plek afspreekt, een brug bijvoorbeeld, om vervolgens een mooie route te gaan fietsen. Die groepjes zijn altijd op zoek naar een fijne plek waar je na afloop of tussendoor even kunt zitten. Met goede koffie en waar je fiets veilig staat. Bij ons mag je met je fiets naar binnen en dat zorgt voor een hele relaxte sfeer.

Wie is Lola

Fietsen en koffie hebben allebei een meer mannelijke uitstraling. Dat maakt het moeilijker toegankelijk voor vrouwen. Vrouwen willen ook fietsen, maar niet per se in die machocultuur duiken. Lola geeft het zachte randje hieraan. De helft van onze fietsclub bestaat uit vrouwen. Fun fact; iedereen denkt dat Lola de barista achter de bar is, maar morgen staat er weer een ander en dan is dat “Lola”. Het is een mythisch verhaal geworden rondom een meisje dat op wereldreis ging op de fiets.
Onze shop is de thuisbasis van de Lola Cycling Club. We rijden het hele jaar door met minimaal vier ritten per week. Zo is er op maandag de Lady's rit (mannen welkom) en een gezellige woensdagavond rit. Als het erg druk is, wordt de groep in verschillende snelheden ingedeeld. Maar het zijn wel echt ‘Social rides’. Iedereen kan mee en we laten niemand achter.
We willen niet alles zijn voor iedereen, maar juist een paar dingen heel goed doen.

Clubhuisgevoel

We hebben denk ik zo’n 400 à 500 clubleden, mensen die zich onderdeel voelen van Lola. De helft van die mensen fietst helemaal niet actief, die komen hier voor de koffie en de gezelligheid. Expats, studenten aan de Kunstacademie, toeristen en buurtgenoten: het is een fascinerende gemeenschap van mensen die hier komt. Lola is een soort buurthuis, waar veel meer gebeurt dan fietsen. We faciliteren bijvoorbeeld op maandagavond het Praatcafé. Vluchtelingen en statushouders komen hier dan om te praten, om zo beter Nederlands te leren spreken. Dat is tegelijk de vaste fietsavond van de Lola Ladies en die gaan ook met ze in gesprek.
We willen niet alles zijn voor iedereen, maar juist een paar dingen heel goed doen. Goede koffie en mooie fietsen. De koffie wordt door onszelf gebrand, de melk erin komt van onze eigen koe. We maken daarnaast bijzondere fietsen en maatbouwprojecten. We gebruiken bij alles zoveel mogelijk biologische producten, de fietssmeer is bijvoorbeeld zonder chemicaliën. In de gemeenschap rondom Lola zie je steeds dingen gebeuren om iets goed te doen. Zo komt de stichting Team Amani, die kansen biedt aan wielertalenten in Afrika, oorspronkelijk voort uit Lola.

Fietsen als Lola

Fietsen brengt vrijheid. Je kan vrij als een vogel door de stad rijden, zonder dat je je OV-chipkaart hoeft te gebruiken. Je bent veel sneller, het is gemakkelijker en goedkoper. Geen uitstoot, goed voor de wereld. Het klopt gewoon!