Lior Steinberg
© Bring yourself - NBTC
Bring yourself

Lior Steinberg

Urban planner zet AI in om wereld kennis te laten maken met Nederlands stedelijk design

Voor de in Tel Aviv geboren Lior Steinberg begon de fietsliefde op het moment dat hij voor het eerst in Groningen het station uit liep. "Wat een 'wow' gevoel. Ik liep naar buiten en zag overal mensen op de fiets. Het is zo gemakkelijk om je vrij door de stad te bewegen. Ik was meteen verliefd."

Bring yourself, Lior will do the same

Lior Steinberg

Lior Steinberg is urban planner en mede-oprichter van Humankind, gevestigd in Rotterdam. Met dit adviesbureau streeft hij een meer menselijke maat in stedelijk ontwerp na. Lior heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van de ‘Cycling Lifestyle AI’, waarmee iedereen zijn straat een Nederlands tintje kan geven.

Natuurlijk fietsen we, hoezo?

Voor Lior waren alle fietsen in Groningen - de stad waar hij aan de universiteit de openbare ruimte ging bestuderen - een openbaring. Maar als hij Nederlanders ernaar vroeg, haalden zij hun schouders erover op. "Als je over fietsen begint kijkt iedereen je gek aan. Dan zeggen ze: 'Natuurlijk gaan we op de fiets, hoezo?' Meer dan de helft van alle ritjes in Groningen wordt op de fiets gemaakt. Nederlanders realiseren zich niet hoe bijzonder dat is."

Het inspireerde Lior om zich als urban planner in te zetten voor 'de menselijke maat' in stedelijk ontwerp. Minder wegen vol auto's, meer ruimte voor mensen. "Het straatontwerp in Nederland is ontzettend goed; helaas kun je het niet zomaar knippen en plakken in buitenlandse steden. Wat je wel kunt doen, is de Nederlandse fiets-lifestyle aanpassen aan de verschillende omstandigheden."

Lior Steinberg
"Wat een 'wow' gevoel. Ik liep naar buiten en zag overal mensen op de fiets."
Lior Steinberg

Een plek waar iedereen van geniet

Lior Steinberg

De toekomst van stadsplanning is volgens Lior goed te zien in het project Little C, in de Rotterdamse Coolhaven. Ingeklemd tussen stedelijke autowegen is het sinds kort één van Rotterdams mooiste plekjes. Wonen en werken gaan hier moeiteloos samen met natuur en water. Tussen de nieuwe hoogbouw liggen brede fietspaden tussen het groen.

"Ze hadden deze paden smaller kunnen maken", zegt Lior. "Dan had nog steeds hetzelfde aantal fietsers er overheen gekund. Maar op deze manier kunnen mensen ook rustig naast elkaar fietsen. Het is niet langer een fietspad om van A naar B te komen, maar juist een plek waar iedereen van kan genieten."

Little C is één van de redenen dat Lior buitenlandse collega's en delegaties graag Rotterdam laat zien. "Amsterdam, met zijn grachten en smalle straatjes, heeft iets sprookjesachtig. In Rotterdam zien ze duidelijker hoe je fietsvriendelijke maatregelen zelf kunt toepassen." Lior wijst naar de brede fietspaden tussen het groen, in een stad die tot voor kort autoverslaafd was. "Dit geeft mensen hoop dat het overal mogelijk is."

Zien is geloven

Om die hoop te verspreiden is Lior nauw betrokken bij de ontwikkeling van het 'Cycling Lifestyle AI'-programma. Deze online tool tovert met behulp van kunstmatige intelligentie foto's van elke straat om tot een groen fietsparadijs zoals bijvoorbeeld in Little C.

Volgens Lior geloven veel mensen niet dat hun stad of land ook fietsvriendelijk kan worden, 'omdat zoiets alleen in Nederland werkt.' "We willen juist de kwaliteit van leven die veel Nederlandse straten hebben overbrengen. Deze tool toont hoe straten beter ingericht kunnen worden. Zien is geloven."

Lior Steinberg
Lior Steinberg