Melissa Bruntlett on the intelligent cycle path TU Delft campus
© Bring yourself - NBTC
Bring yourself

Melissa Bruntlett

Canadese promoot de blauwdruk van de Nederlandse fietscultuur

Als je de auto toch niet veel gebruikt, kun je 'm net zo goed wegdoen. Zo dacht de Canadese Melissa Bruntlett toen ze in Vancouver woonde. Een beslissing die onbedoeld leidde tot een succesvolle carrière als activist en pleitbezorger van fietsen. Na een kennismaking met de Nederlandse fietscultuur besloot haar gezin te verhuizen naar Delft.

Bring yourself, Melissa will do the same

Melissa Bruntlett with her book Curbing Traffic

Melissa Bruntlett is medeoprichter van Modacity, een creatief bureau voor de bevordering van duurzame stedelijke infrastructuur. Samen met haar echtgenoot schreef ze twee boeken over de Nederlandse en internationale fietscultuur en -infrastructuur.

Blauwdruk van een fietsland

Je kunt geen pleitbezorger van fietsen zijn zonder in Nederland gefietst te hebben. Dus ging het gezin Bruntlett in 2016 op tour door Nederland. Ze bezochten Groningen, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht “en natuurlijk Amsterdam”, en pluisden de Nederlandse fietscultuur grondig uit. Het leidde tot hun eerste boek 'Building the cycling city', waarin zij en haar man de blauwdruk van Nederland fietsland omschrijven.

Die tour smaakte naar meer. In 2019 verhuisden Melissa en haar gezin naar het voor hen onbekende Delft. "Het was februari. We liepen het station uit en het viel meteen op hoeveel mensen er nog fietsten." Sinds Melissa in Delft woont heeft ze veel veranderingen gezien. "Delft is al heel mooi, en ze maken het nog mooier."

Volgens Melissa doet de stad dat bijvoorbeeld door het oude centrum autovrij te maken, waar dat mogelijk is. En door hypermoderne, intelligente fietspaden aan te leggen op de TU Delft Campus, die door gegevens uit ondergrondse sensoren verkeersstromen kunnen voorspellen.

Melissa Bruntlett on the intelligent cycle path TU Delft campus
"Als er een nieuw schooljaar begint stromen de fietspaden vol met de 30.000 studenten en medewerkers van de universiteit."
Melissa Bruntlett

Van pittoresk tot high-tech

Melissa Bruntlett with bike at the canal Oude Delft backdrop The Old Church

Inmiddels is de Canadese al zo gewend aan het Nederlandse fietsleven dat ze zich soms betrapt op kleine ergernissen. Zaken waar ze in Canada alleen maar van kon dromen. "Als er een nieuw schooljaar begint, stromen de fietspaden vol met de 30.000 studenten en medewerkers van de universiteit en is er altijd een korte aanpassingsperiode. Het is soms wat krap. Maar zelfs als het af en toe vervelend is, dan is het nog steeds veilig."

Een fietsfile is een probleem waar Melissa in Canada jaloers op was geweest. Hoewel volgens haar veel steden daar flink investeren in fietsinfrastructuur, is er één plek in het bijzonder die ze een 'Touch of Dutch' gunt: een kruispunt in de buurt van haar ouders in Canada.

'Dit is overal mogelijk'

Dat kan met de Cycling Lifestyle AI-tool, die met behulp van kunstmatige intelligentie een afbeelding van een willekeurige straat omtovert tot een Nederlands, fietsvriendelijk stuk openbare ruimte. Melissa: "Er is op dat kruispunt tussen vier autobanen een plekje gemaakt voor fietsers en voetgangers, maar het is niet comfortabel. Als ik dan denk aan mijn ouders, die al wat ouder worden, dan zou ik graag laten zien hoe zo'n kruispunt ook voor hen goed kan werken."

Als pleitbezorger van de Nederlandse fietscultuur in het buitenland hoort Melissa vaak dat het Nederlandse straatbeeld ergens anders niet kan. En het is soms ook lastig voor te stellen, geeft ze toe. "Maar ik denk dat deze AI-tool duidelijk maakt dat het wel degelijk overal mogelijk is."

Melissa Bruntlett with mobile and Mill the Rose
Melissa Bruntlett reading her book