Delft

Delft, een stad die elegantie en historie met moderne vernieuwing verweeft, nodigt bezoekers uit om zijn rijke verleden en bruisende heden te ontdekken. De stad staat bekend om zijn pittoreske grachten en historische gevels, en is een levend museum van Nederlandse geschiedenis en cultuur. Delft is niet alleen de bakermat van het wereldberoemde Delfts blauwe keramiek, maar ook de stad waar de invloed van de beroemde schilder Johannes Vermeer nog altijd voelbaar is. Kom jij langs voor een echt Dellufse ervaring?

Als een local
Waan je een echte Delvenaar

Waan je een echte Delvenaar

Ladies look out over Delft canal

Delft manifesteert zich als een stad waar historie en hedendaagse vernieuwing hand in hand gaan. De karakteristieke binnenstad met zijn historische gevels en grachten reflecteert een rijke geschiedenis, terwijl het stadsbeeld tevens wordt opgeluisterd door subtiele verschijningen van Delfts blauw. Dit traditionele keramiek, herkenbaar aan zijn diepblauwe kleur, siert talrijke elementen van het stedelijk decor, van openbare kunstwerken tot functionele borden die de straten markeren, waarmee het culturele erfgoed tastbaar aanwezig blijft in het dagelijkse leven. De naam ‘Delft’ komt overigens van het werkwoord ‘delven’, oftewel graven. De stad is dan ook ontstaan aan een delf, een gegraven waterloop - iets wat we tegenwoordig ook wel ‘gracht’ noemen.

De invloed van Johannes Vermeer, de bekende schilder uit de Dutch Era, is onmiskenbaar in Delft. Als de thuisbasis van deze Hollandse Meester, biedt de stad een levend canvas waar zijn artistieke nalatenschap voortleeft. Vermeers werk, bekend om het meesterlijk gebruik van licht en perspectief, inspireert nog steeds vele kunstenaars en liefhebbers van over de hele wereld die Delft bezoeken. De rustige, bijna ‘verstilde’ sfeer van de stad reflecteert de esthetiek van zijn schilderijen, waarmee Delft zich profileert als een centrum van culturele en artistieke waardering. Bezoek het centrum om meer te weten over deze bijzondere creatieveling.

Alone with Vermeer's painting View of Delft

De Nieuwe Kerk in Delft staat centraal in de nationale geschiedenis door zijn functie als koninklijke grafkelder. Dit aspect versterkt de historische en ceremoniële banden van de stad met het Nederlandse koningshuis. Bezoekers van de kerk worden getroffen door het majestueuze interieur en de eerbiedwaardige sfeer die er heerst. Deze locatie verbindt niet alleen het verleden met het heden, maar benadrukt ook de rol van Delft als een stad van nationaal belang, waar historie en koninklijke traditie samenkomen en bijdragen aan het unieke karakter van de stad.

Nieuwe Kerk Delft
Work of art Blue Heart Delft

Maar met al die iconische pracht en praal lijkt een essentieel onderdeel van deze bijzondere stad welhaast vergeten: op de TU Delft bevinden zich tot de slimste studenten van Nederland. Studenten die ook gewoon lekker in de binnenstad een kamer of appartement hebben en genieten van een fijn studentenleven: en zo gaan cultuur en innovatie hand in hand in Delft. Kunstwerk Het Blauwe Hart, te vinden in het centrum van Delft, is met zijn glimmende blauwe glaspanelen en stalen frame een opvallende ode aan deze verbondenheid van de stad met techniek.

Duurzaam
Een overvloed aan groene keuzes

Een overvloed aan groene keuzes

Delft biedt een overvloed aan natuurschoon voor de liefhebbers. Dit merk je direct bij aankomst vanaf het station van de stad. Je loopt namelijk door de Tuin van Delft richting de historische binnenstad. Maak bijvoorbeeld een ontspannen wandeling langs de historische grachten en ontdek verborgen groene hofjes zoals de Oude Delft, waar natuur en geschiedenis samenkomen. Het Agnetapark, ontworpen als (letterlijk!) een van de eerste tuindorpen van Nederland, biedt een idyllische setting voor een rustige middag. Verken ook het Delftse Hout, een uitgestrekt recreatiegebied met bossen, meren en open velden, perfect voor wandelingen en picknicks (en zelfs een langere vakantie op de camping!). En misschien een onverwachte tip: bezoek de Botanische Tuin van de TU Delft, een weelderige plek vol exotische planten en innovatieve duurzame projecten.

Delft Botanical Garden
Station Delft with aluminium slats depicting a historic city map of Delft

Vind je het belangrijk om een beetje verantwoord op pad te gaan tijdens je bezoek aan Delft? Geen zorgen, want de stad zet zich zeer actief in voor duurzaamheid en groen vervoer. Zo reis je vanuit heel Nederland comfortabel met de trein naar Delft, waarna je direct oog in oog staat met het prachtige station dat de balans houdt tussen technische innovatie en historische charme. Verken de stad op een milieuvriendelijke manier, via bijvoorbeeld een e-bike. De stad heeft uitgebreide fietspaden en autovrije zones die het eenvoudig maken om duurzaam te reizen. Bezoek de wekelijkse Delftse Markt voor biologische en lokale producten, en ontdek hoe de stad groene initiatieven zoals afvalreductie en recycling bevordert. Mooi voorbeeld daarvan is de Papaver Delft, een duurzaamheidscentrum dat op een leuke manier wil inspireren om tot een duurzamer bestaan te komen.

Net buiten Delft vind je nog meer natuur en duurzame activiteiten. Verken het Bieslandse Bos, een prachtig natuurgebied met uitgestrekte wandel- en fietspaden, ideaal voor natuurliefhebbers. Bezoek de nabijgelegen stad Den Hoorn en ontdek de prachtige tuinen van de Vlietlanden. Neem deel aan georganiseerde natuurwandelingen of fiets langs de schilderachtige route een netwerk van groene gebieden en duurzame initiatieven rond de stad. Voor een unieke ervaring, maak een uitstapje naar het Westland, bekend om zijn innovatieve tuinbouw en duurzame kassen die een kijkje bieden in de toekomst van duurzame voedselproductie.

Green surroundings of Delft: 't Woudt

Verborgen parels
Architectonische hoogstandjes

Architectonische hoogstandjes

Delft Botanical Garden TUD

Het mag inmiddels duidelijk zijn: Delft staat bekend om zijn rijke geschiedenis en prachtige architectuur, maar de stad herbergt een aantal bijzondere gebouwen die niet alleen historisch waardevol zijn, maar ook architectonisch indrukwekkend. En dat ziet niet iedereen: Oude Delft 167 herbergt bijvoorbeeld een uniek gebouw vol decoratieve elementen, maar dat weten eigenlijk weinig mensen. In 1645 werd het pand gekocht door het Hoogheemraadschap van Delfland en sindsdien heeft het gediend als Gemeenlandshuis. Bijzonder aan het interieur zijn de 18e-eeuwse geschilderde behangpanelen in de tuinkamer. De gevel werd in 1888 gerestaureerd, en het interieur kreeg tussen 1931 en 1933 een opknapbeurt, wat de historische charme van het gebouw heeft behouden.

En wandel je rondom het station, dan spot je vanzelf het Huis van Delft, een modern architectonisch wonder geïnspireerd door de beroemde Delfts blauwe KLM-huisjes. Dit gebouw is een eigentijds icoon dat perfect past in het historische centrum van Delft. Het ontwerp van het gebouw is een knipoog naar de rijke geschiedenis en tradities van de stad, en biedt een unieke woonervaring met alle gemakken van de moderne tijd. De centrale ligging maakt het een droomlocatie voor iedereen die het beste van Delft binnen handbereik wil hebben.

House of Delft is a modern translation of the original homes and birthplaces of important Delft pioneers

3D printed entrance gate Poortmeester Delft

Een ander uniek architectonisch hoogtepunt in Delft is de 3D-geprinte Delftsblauwe keramieke toegangspoort. Deze indrukwekkende constructie, samengesteld uit 4.000 Delftsblauwe tegels, is een prachtige combinatie van innovatie en traditie. De poort is een gigantische puzzel die het klassieke Delfts Blauw op een moderne manier tot leven brengt. Het ontwerp is niet alleen een eerbetoon aan het rijke erfgoed van Delft, maar ook een bewijs van de vooruitstrevende technologieën die vandaag de dag mogelijk zijn. Deze toegangspoort is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in zowel historische als moderne architectuur.

Ontdek meer steden als een local

Two women making selfie on bridge in Alkmaar
Categorie: Ontdekken

Ontdek Alkmaar: groene handelsstad in een historisch decor

Een bezoek aan Alkmaar is een must. En niet alleen vanwege de kaas!

View on Erasmusbrug from Euromast
Categorie: Ontdekken

Rotterdam: Dé Havenstad van Europa

Rotterdam is een dynamische stad met een eigen karakter. Ontdek waarom deze stad absoluut een bezoek waard is.

Strollers on the Plein with The Hague skyline in the background
Categorie: Ontdekken

Den Haag: Groene stad aan zee

Den Haag staat voor velen bekend om monumenten, bruisende winkelhart en - uiteraard - haar stranden. Maar het biedt zoveel meer. Wij vertellen het.