© NBTC / Bring yourself
Bring yourself

NK Tegenwindfietsen is ook topsport

Het NK Tegenwindfietsen is een oer-Hollands (en superleuk!) evenement. Als topsporter wil ik mezelf altijd uitdagen en kijken hoever ik kan komen. Dus toen de weersomstandigheden precies goed waren en het event werd aangekondigd - en het paste in mijn trainingsschema - ben ik ervoor gegaan.

Bring yourself, Lisa will do the same

Lisa Scheenaard is 33 jaar. Ze is olympisch roeister in TeamNL en drievoudig winnaar van het NK Tegenwindfietsen.
Het NK Tegenwindfietsen vindt jaarlijks plaats op de 9 kilometer lange Oosterscheldekering in Zeeland, bij een minimale windkracht 7. Als er storm op komst is wordt het kampioenschap drie dagen van tevoren aangekondigd en kunnen mensen zich aanmelden. Het staat open voor iedereen. Ik had het NK Tegenwindfietsen al vaker voorbij zien komen, maar pas in 2018 kwam het ook uit met mijn roeiwedstrijden en trainingen. Het leek me superleuk en ik greep de kans. Spannend, je voelt de auto onderweg erheen al schudden van de wind.

Op een oude herenfiets

Het event is een hele ludieke manier om Nederland te vieren. Iedereen kan zich erin verplaatsen hoe het is om volle bak tegen de wind in te fietsen en dat maakt het zo aantrekkelijk. Het NK Tegenwindfietsen is ook nog eens op een ouderwetse herenfiets, met terugtrapremmen en zonder versnellingen. Alle deelnemers krijgen hetzelfde materiaal en niemand heeft daar voordeel van. Het is natuurlijk wel een voordeel als je heel fit bent.

Tijdens de wedstrijd kom ik al snel in een ‘roeimodus’. Alles gaat intuïtiever en je gaat je puur op je taak richten. Bijvoorbeeld de afstand of de tijd opdelen in blokjes, kijken of je aan de goeie kant van de weg zit, dat soort dingen. Ik bedenk altijd wat het slimste is om op dat moment te doen en hoe ik me daarbij voel. Tandje erbij of tandje eraf, kan ik deze snelheid volhouden of kan ik nog harder. Daar ben ik natuurlijk behoorlijk in geprogrammeerd. En zo voorkom je dat je halverwege ‘helemaal naar de getver’ bent.

Fietsen is de meest efficiënte en gezonde manier om je voort te bewegen.

Titelverdediger

Ik heb het NK Tegenwindfietsen nu drie keer achter elkaar gewonnen. De afgelopen keer vond ik het heel mooi om de titel weer te verdedigen. Ik word ook echt blij van dit evenement, het is een unieke wedstrijd. Maar het roeien staat voor mij natuurlijk toch op één. Mocht ik er de volgende keer misschien geen tijd voor hebben in mijn schema, dan gaat roeien voor. En kan een andere fietstopper er met de titel vandoor gaan.

Fietstraining en lifestyle

Voor veel roeiers is fietsen een fijne aanvulling op het roeiprogramma, er worden flink wat kilometers weggefietst. Normaal zit ik zo’n beetje op 6000 km per jaar. Maar het is ook mijn standaard vervoersmiddel. Ik ga elke dag op mijn stadsfiets naar de training. Fietsen is de meest efficiënte en gezonde manier om je voort te bewegen. Als we dat allemaal meer zouden doen, worden mensen fitter en de steden schoner!