Foto: © Jos Pannekoek via iStock
Zuid-Holland

De molens van Kinderdijk

Ontdek de schitterende molens van Kinderdijk en zie hoe Nederlanders al ruim 1000 jaar omgaan met het beheersen van het water. Een uniek schouwspel!

  • Bezoek de (Museum)molens van Kinderdijk; niet voor niets UNESCO Werelderfgoed.
  • Ga als vele anderen op de foto op een van de meest gefotografeerde plekken in Nederland.
  • Ontdek het gebied vanaf het water, bekijk de multiscreen film en beluister audiotours in de Kinderdijk app.

Geschiedenis van Kinderdijk

In het fraaie, waterrijke gebied in de omgeving van Dordrecht vindt u de molens van Kinderdijk. Negentien schitterende molens, gebouwd rond 1740, staan hier als onderdeel van een groter waterbeheersysteem ter preventie van overstromingen. Tegenwoordig staan ze symbool voor het Nederlandse watermanagement en in 1997 zijn ze uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

De molens van Kinderdijk werden gebouwd om het laag gelegen land van de Alblasserwaard droog te houden. Opgesteld tegenover elkaar vormen ze een iconisch Nederlands plaatje. Daarnaast kunt u de vele waterlopen, dijken, molens en sluizen bekijken en ontdekken hoe Nederlanders al ruim 1000 jaar het water in hun voordeel weten te benutten.

Bezoek de molens van Kinderdijk

Wie Kinderdijk bezoekt moet zeker binnenkijken in de drie Museummolens en de multiscreen film bekijken in ‘Hulpgemaal De Fabriek’. Ontdek het gebied vanaf het water door met een van de boten langs de molens te varen. In de Molenwerkplaats wordt uitleg gegeven over de werking en het onderhoud van de molens.

Bekijk deze video: De molens van Kinderdijk

Meer in de omgeving

De molens van Kinderdijk bevinden zich niet ver van de havenstad Rotterdam en Nederlands oudste stad Dordrecht. Ook een aanrader in de omgeving is Nationaal Park De Biesbosch; een uniek zoetwatergetijdengebied met een bijzondere flora en fauna.

Bereikbaarheid en parkeren bij Kinderdijk

De molens van Kinderdijk liggen niet ver van Rotterdam en op ongeveer anderhalf uur rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en Amsterdam Schiphol Airport. Kinderdijk is ook prima bereikbaar per openbaar vervoer. Bent u met de auto, let dan op waar u wel en niet kunt parkeren. Ten slotte… ook is het mogelijk vanuit Rotterdam per fiets naar Kinderdijk te rijden. Een prachtige route!

Activiteiten

Waterbus

Reis zoals de Rotterdammers en pak de waterbus over de Rotterdamse wateren.

Waterbus

Ook met de Waterbus is Kinderdijk prima bereikbaar. De boottocht geeft u een mooie indruk van de omgeving en de fiets mag gratis mee aan boord. De Waterbus naar Kinderdijk vertrekt zowel vanuit de historische binnenstad van Dordrecht als vanuit het centrum van Rotterdam.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Leven op én met het water

Water, een onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Ontdek de rijke historie, ontmoet lokale én internationale waterhelden en reis mee langs de meest iconische plekken. Dompel je onder in het verhaal van Nederland, Waterland.

Lees meer