De molens van Kinderdijk - Holland.com
Zuid-Holland

De molens van Kinderdijk

Adres:
Nederwaard 1
2961AS Kinderdijk

Ontdek de schitterende molens van Kinderdijk en zie hoe Nederlanders al ruim 1000 jaar omgaan met het beheersen van het water. Een uniek schouwspel!

  • Bezoek de molens van Kinderdijk; niet voor niets UNESCO Werelderfgoed.
  • Ga als vele anderen op de foto op een van de meest gefotografeerde plekken in Nederland.
  • Bekijk de Museummolens en de film in het Bezoekerscentrum Wisboomgemaal.

Geschiedenis van Kinderdijk

In het fraaie, waterrijke gebied in de omgeving van Dordrecht vindt u de molens van Kinderdijk. Negentien schitterende molens, gebouwd rond 1740, staan hier als onderdeel van een groter waterbeheersysteem ter preventie van overstromingen. Tegenwoordig staan ze symbool voor het Nederlandse watermanagement en in 1997 zijn ze uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

De molens van Kinderdijk werden gebouwd om het laag gelegen land van de Alblasserwaard droog te houden. Opgesteld tegenover elkaar vormen ze een iconisch Nederlands plaatje. Daarnaast kunt u de vele waterlopen, dijken, molens en sluizen bekijken en ontdekken hoe Nederlanders al ruim 1000 jaar het water in hun voordeel weten te benutten.

Bezoek de molens van Kinderdijk

Wie Kinderdijk bezoekt moet zeker binnenkijken in de twee Museummolens en de film bekijken in het ‘Bezoekerscentrum Wisboomgemaal’. In de Molenwerkplaats geven gidsen uitleg aan groepen over de werking en het onderhoud van de molens.

Meer in de omgeving

De molens van Kinderdijk bevinden zich niet ver van de havenstad Rotterdam en Nederlands oudste stad Dordrecht. Ook een aanrader in de omgeving is Nationaal Park De Biesbosch; een uniek zoetwatergetijdengebied met een bijzondere flora en fauna.

Bereikbaarheid en parkeren bij Kinderdijk

De molens van Kinderdijk liggen niet ver van Rotterdam en op ongeveer anderhalf uur rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en Amsterdam Schiphol Airport. Kinderdijk is ook prima bereikbaar per openbaar vervoer. Bent u met de auto, let dan op waar u wel en niet kunt parkeren. Ten slotte… ook is het mogelijk vanuit Rotterdam per fiets naar Kinderdijk te rijden. Een prachtige route!

Waterbus

Ook met de Waterbus is Kinderdijk prima bereikbaar. De boottocht geeft u een mooie indruk van de omgeving en de fiets mag gratis mee aan boord. De Waterbus naar Kinderdijk vertrekt zowel vanuit de historische binnenstad van Dordrecht als vanuit het centrum van Rotterdam.

Beleef Kinderdijk

Kinderdijk
UNESCO

Varen door UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk

Vaar middenin oer-Hollands polderlandschap langs de negentien wereldberoemde molens.

Windmolens

Fietsroute langs wereldberoemde molens (40 - 50 km)

Zuid-Holland is de meest molenrijke provincie van Nederland en hoe is die beter te verkennen dan, heel Hollands, op de fiets!

Activiteiten

Waterbus

Reis zoals de Rotterdammers en pak de waterbus over de Rotterdamse wateren.

Land of Water

Nederland Waterland

Maar liefst 26 procent van ons land ligt onder de zeespiegel. Hoe we omgaan met het water en ervan genieten ziet en beleeft u op meerdere plaatsen.

Bekijk deze video: De molens van Kinderdijk

Vond je dit interessant? Ontdek meer