Categorie:Zuid-Holland

Dordrechts Museum

Adres:
Museumstraat 40
3311XP Dordrecht
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Het Dordrechts Museum is een van de belangrijkste musea der schone kunsten in Nederland, met een indrukwekkende verzameling Nederlandse schilderijen daterend van de 17e eeuw tot vandaag.

  • Ontdek prachtige historische schilderijen uit de Gouden Eeuw en daarna.
  • Bewonder kunstwerken van grote namen als Bol, Cuyp, Breitner, Mesdag, Van Gogh en Schouman.
  • Geniet van schitterende 17e, 18e en 19e-eeuwse schilderijen, decoratieve portretten en sfeervolle landschappen.

De Gouden Eeuw en daarna

Het museum werd in 1842 opgezet door kunstliefhebbers en -verzamelaars, en bevindt zich in het centrum van Dordrecht, een prachtige stad doordrenkt met de charme van de Gouden Eeuw en vol historische huizen. Dit sobere museum is tot de nok gevuld met schitterende schilderijen van beroemde Nederlandse schilders zoals Aelbert Cuyp, George Hendrik Breitner, Vincent Van Gogh, Hendrik Willem Mesdag, Jan Toorop en Karel Appel.

De Hollandse meesters

Hoogtepunten zijn onder andere de stukken van de Dordrechtse Meesters van de school van Rembrandt van Rijn. Ferdinand Bol, Nicolaes Maes en Arent de Gelder leerden in Amsterdam van deze grote meester, waar ze geïnspireerd raakten door zijn etsen. Ze namen deze traditie mee terug naar Dordrecht, waar Rembrandts invloed groeide en hij lang populair bleef. Ook de sfeervolle landschappen en stadsgezichten van Dordrecht die haar rijke geschiedenis als een handelsstad tonen kunt u echt niet missen, evenals Aert Schoumans decoratieve portretten, waarin de Frans Classicistische trend na de Gouden Eeuw zicht baar is.

Vervolg uw historische reis

Na uzelf te hebben laten overspoelen door prachtige beeldende kunst, kunt u uw reis door de geschiedenis voortzetten met een bezoek aan het nabijgelegen Huis Van Gijn. De 18e en 19e-eeuwse interieurs van dit museumhuis zijn bewaard gebleven en laten zien hoe de gegoede klasse destijds leefde, en toont een schitterende collectie aan handwerkstukken, historisch drukmateriaal, en een fraaie speelgoedverzameling op de zolder.

Categorie: Ontdekken

Dutch Golden Age

Ontdek de Gouden Eeuw tijdens een reis door de steden die de groei, het succes en de kunstzinnige invloed van Nederland in de 17e eeuw bepaalden.

Vond je dit interessant? Ontdek meer