Jelle Bakker cycling mayor of Utrecht around the center
© Bring yourself
Categorie:Cycling Lifestyle

Fiets langs de hoogtepunten van de Vuelta-route in Utrecht

De Vuelta is samen met de Tour de France en de Giro d'Italia een van de meest populaire internationale wielerevenementen. Deze Ronde van Spanje doet behalve thuisbasis Spanje ook andere locaties overal ter wereld aan. In 2022 streek de Vuelta maar liefst drie dagen neer in Nederland. De route kronkelde onder meer door de bruisende stad Utrecht; langs prachtige buurten, historische bezienswaardigheden en inspirerende groene innovaties. Hoewel een fietser met haast mogelijk geen tijd heeft om te stoppen en de omgeving te bewonderen, is de route uitstekend toegankelijk voor fietsers die de bezienswaardigheden van Utrecht in een rustiger tempo willen verkennen. Dit zijn de hoogtepunten die je absoluut niet mag missen.

Fiets door verrassend Utrecht

Cyclists Moreelsebrug Utrecht

Als een van de oudste steden van Nederland biedt Utrecht een overvloed aan verrassingen. Een fietstocht is een van de leukste manieren om deze stad rijk aan historische monumenten, eeuwenoude gevels en prachtige uitzichten te verkennen. Van de autovrije zone in het stadscentrum tot het omliggende groene hart met een schitterend landschap vol meren en kastelen: er is genoeg te beleven voor fietsers.

Van moeras naar fietsroute

Cyclists on Biltstraat Utrecht

Onderweg kom je langs een van de bekendste straten van de stad - de Biltstraat. De Biltstraat werd in de 13e eeuw aangelegd in drooggelegde moerassen, een plek die nu het oosten van de stad vormt. Tegenwoordig kunnen we ons de drassige wortels van dit gebied niet meer voorstellen! Waar ooit het moeras heerste, wemelt het nu in de Biltstraat en omgeving van de bedrijven, chique cafés en yogastudio's, te midden van historische gebouwen en monumenten uit vervlogen tijden. Hier ervaar je de echte gezelligheid van Utrecht.

De toekomst van groene steden

Utrecht Leidsche Rijn bus terminal with ov bike cyclist

Waar de Biltstraat je midden in de moderne tijd een kijkje biedt in het verleden, is de wijk Leidsche Rijn een inspiratiebron voor wie geïnteresseerd is in een duurzame toekomst. Tijdens het fietsen zie je hier een groot aantal zonnepanelen, een initiatief om de wijk energiezuiniger te maken. Let daarnaast op de nestkasten voor zwaluwen en vleermuizen die aan de gevels van de gebouwen zijn bevestigd. Fietsen als duurzaam (en leuk!) vervoermiddel gaat hand in hand met deze visie voor een groene stad. Zou het antwoord op een utopische groene toekomst in deze wijk in Utrecht kunnen liggen?

Ontdek het centrum van Utrecht op de fiets

People on terraces at Mariaplaats in Utrecht

Er is geen betere manier om het opvallend goed bewaarde middeleeuwse centrum van Utrecht te verkennen dan op de fiets. Niet in het minst omdat er geen auto's zijn waar je op hoeft te letten! De toegankelijke fietsroute slingert dwars door de oude binnenstad, waar je verborgen pareltjes kunt vinden om te stoppen en te genieten van een kopje koffie of een biertje. Of profiteer van het adembenemende uitzicht over de stad vanaf de Domtoren.

Het oudste fietspad in Nederland

Utrecht Maliebaan walking with bicycle between the trees

Een fietstocht door Utrecht is niet compleet zonder over het oudste fietspad van Nederland te rijden - de Maliebaan. Een fietspad dat al sinds 1885 in gebruik is. Liefhebbers van geschiedenis kunnen hun hart ophalen aan het turbulente verleden van deze beroemde fietsroute. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schuilden er achter de deuren van de Maliebaan twee verschillende ideologieën. Tijdens de Duitse bezetting was hier namelijk het hoofdkwartier van de NSB gevestigd, terwijl verzetsmensen en joodse onderduikers andere panden in de buurt bewoonden. Al eerder kwam dé Napoleon Bonaparte naar Utrecht en gebruikte de Maliebaan om zijn troepen te inspecteren. Tegenwoordig is de Maliebaan een brede, door bomen geflankeerde laan die kortgeleden is aangepast om meer ruimte te bieden aan fietsers dan aan auto's.

Meer dan de Vuelta

Cyclist looking at a map of the New Dutch Waterline - Fort Voordorp

Wanneer je de hoogtepunten van de Vuelta in Utrecht bezoekt, zal je je niet alleen verbonden voelen met de koers. Je ontdekt ook een fietsvriendelijke stad met een zeer rijke geschiedenis. Wees niet bang om van de gebaande paden af te wijken: er zijn talloze fantastische plekjes in Utrecht die erop wachten ontdekt te worden, en ze zijn allemaal bereikbaar op de fiets.

Vond je dit interessant? Ontdek meer